En Sıcak Konular

100 kişilik gemi tsunamiye kapıldı

11 Mart 2011 14:09 tsi
Japonya'daki 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından Tsunami yaşanıyor. Ölü sayısı artıyor...

SON DAKİKA: YAKLAŞIK 100 KİŞİNİN BULUNDUĞU GEMİ TSUNAMİYE KAPILDI

JAPONYA'DAKİ DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 32

Japonya'daki 8,9'luk depremde ölü sayısının 32'ye yükseldiği bildirildi.

Japonya İtfaiye ve Afet İdare Kurumu, deprem ve ardından gelen 4-7 metrelik tsunami dalgalarında ölenlerin sayısının 32 olduğunu duyurdu. Bu arada Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği Basın Müşaviri Sinan Kürün, "şu anda Türk vatandaşlarıyla ilgili kendilerine ulaşan bir sorun bulunmadığını" belirtti. Tokyo'da hava, tren, hızlı tren ve metronun çalışmadığını, sadece sabit telefon ve internetin çalıştığını belirten Kürün, cep telefonlarıyla da iletişim sağlanamadığını söyledi.

Japonya'da meydana gelen depremin büyüklüğü 8,9 olarak açıklandı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS, Japonya'nın kuzeydoğu kıyıları açıklarında meydana gelen depremin 8,9 olduğunu bildirdi. Japonya'da son 7 yılın en büyük depreminin ardından büyük tsunami uyarısı yapıldı. Depremin ardından Tokyo'da yaralılar olduğu belirtildi.

BAŞBAKAN: ''DEPREM BÜYÜK HASARA NEDEN OLDU''

Japonya'da 8,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Başbakan Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu söyledi.

Başbakan, depremin vurduğu bölgedeki nükleer santrallerin zarar görmediğini ve radyasyon sızıntısı olmadığını belirtti.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano da yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesinde askerlerin gönderildiğini kaydetti.

BM: ''30 ARAMA VE KURTARMA EKİBİ HAZIR DURUMDA BEKLETİLİYOR''

Japonya'nın doğu sahili açıklarında meydana gelen depremin ardından BM tarafından yapılan açıklamada, 30 arama ve kurtarma ekibinin Japonya'ya gönderilmek üzere hazır durumda bekletildiği belirtildi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre'nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, ''Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız'' dedi.

Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.

MİYAGİ KIYILARINI 6 METRE YÜKSEKLİĞİNDEKİ DEV DALGALARIN VURABİLECEĞİ UYARISINDA BULUNULDU

Japonya'nın kuzeydoğu kıyılarında meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki deprem, başkent Tokyo'daki binaların birkaç dakika boyunca sallanmasına ve tsunami uyarısı verilmesine neden oldu.

Meteoroloji kurumundan yapılar açıklamada, Miyagi kıyılarını 6 metre yüksekliğindeki dev dalgaların vurabileceği uyarısında bulunuldu. Daha önce yapılan açıklamada, dalga yüksekliğinin 3 metre olabileceği belirtilmişti. Bu arada, 50 santimetre yüksekliğindeki küçük dalgaların kıyılara ulaştığı kaydedildi.

Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ise tsunami uyarısının Japonya, Rusya, Marcus Adası ve Kuzey Marianas için geçerli olduğunu belirtti.

Depremin yerin 10 kilometre altında, doğu kıyısına 125 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Televizyon görüntülerinde büyük bir bina yanarken ve ülkenin kuzey kesiminde büyük bir tsunaminin verdiği zarar gösterildi. 

Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

Öte yandan, ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, depremin büyüklüğünün 8.8 olduğunu açıkladı.

KIZILAY, JAPONYA'YA EKİP GÖNDERİYOR

Türk Kızılayı, 8,9 büyüklüğündeki depremle sarsılan Japonya'ya öncü ekip gönderecek.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunaminin etkilerinin yakından takip edildiği ve Türk Kızılayının bölgeye yönelik çalışmaların yürütülmesi için Ankara'daki Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturulduğu kaydedildi.

Kızılayın, depremden etkilenen Japonya, Tayvan, Endonezya, Filipinler, Rusya ve Hawai'ye "yardıma hazır olduğu" mesajını ilettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi. "Türk Kızılayı, bölgedeki gelişmeleri ilgili ülkelerin Kızılhaçları ile koordineli olarak yakından takip ediyor. Türk Kızılayı-AKUT'tan bir, Türk Kızılayından iki afet müdahale uzmanından oluşan üç kişilik öncü ekip, Türk Kızılayı tarafından saat 17.50'de İstanbul'dan Japonya'ya doğru yola çıkarılıyor."

SONY, 6 FABRİKASINI KAPATTI, BAZI PETROL RAFİNERİLERİNDE FAALİYETLER DURDURULDU

Japonya Merkez Bankası (BoJ), depremin yarattığı kaygıları gidermek amacıyla finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için her türlü çabayı sarf edeceğini bildirdi. BoJ'den yapılan açıklamada, "Japonya'da borsa ve yen değer kaybettiği için finansal piyasalarda istikrarı sağlamak amacıyla elimizden geleni yapacağız" denildi.

Ekonomi uzmanları, Japonya'da borsada işlem gören hisselerin, özellikle depremin ve tsunaminin vurduğu bölgelerdeki fabrikalara ait olanların gelecek hafta pazartesi günü muhtemelen değer kaybedeceğine dikkati çektiler. Bu arada dün 82,90 yenden işlem gören ABD doları bugün 83,20 yene kadar çıktıktan sonra 82,75 yene düştü. Böylece yen, ABD doları karşısında iki haftanın en düşük seviyesini görmüş oldu. Kyodo haber ajansına göre, elektronik devi ve ülkenin en büyük ihracatçı şirketlerinden Sony, depremden sonra 6 fabrikasını kapattı.

Tokyo'daki Mizuho Research Institute'den Yasuo Yamamoto, depremin ve tsunaminin etkilediği ülkenin kuzeydoğusundaki otomobil ve yarı iletken fabrikaların zarar görmesinin olumsuz ekonomik etkileri olacağını ifade etti. Japonya'da rafineri işletmecisi JX Nippon Oil & Energy şirketi, Sendai, Kashima ve Negishi'deki üç rafineride faaliyetleri durdurduğunu açıkladı. Cosmo Oil şirketine ait Chiba rafinerisinde de büyük yangın çıktığı bildirildi.

Electric Power Development şirketi de Yokohama bölgesinde Isogo termal elektrik santralindeki çalışmaları durdurdu. Singapur merkezli Action Economics'den David Cohen, depremin vereceği zararın kısa vadede ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1'ine mal olacağını, ancak uzun vadede inşa çalışmalarından ötürü büyüme için olumlu sonuçları olacağını söyledi.

PETROL FİYATI

Öte yandan deprem, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının da yönünü aşağı çevirdi. ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi Asya'daki işlemlerde düne göre 1,30 dolar azalışla 101.40 dolardan satılıyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi dün 1,68 dolar değer kaybederek günü 102.70 dolardan kapattı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı nisan ayı teslimi de 1,20 dolar düşüşle 114.23 dolardan işlem görüyor.

ONAGAWA NÜKLEER SANTRALİNDE YANGIN ÇIKTI

Japonya'nın kuzeydoğusunda meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından Tohoku Elektrik Şirketi'ne ait Onagawa nükleer santralinde yangın çıktığı bildirildi.

Tohoku, bir türbinde çıkan yangından sonra binadan dumanlar yükseldiğini belirterek, radyoaktif sızıntı olduğuna dair bilgi olmadığını kaydetti. Tokyo Elektrik Şirketi ise Fukuşima bölgesinde bulunan nükleer santralin reaktörünün soğutma sisteminin çalıştığını, sistemin çalışmadığına dair önceki haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Bu arada Japon medyası, nükleer reaktörlerin soğutma sistemlerinin bozulması ya da nükleer santrallerde radyoaktif sızıntı olduğunun belirlenmesi durumunda, hükümetin acil durum ilan edeceğini duyurdu. (AA)



Bu haber 890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs