En Sıcak Konular

Dolar ve borsa nereye gidiyor?

0 0 0000 00:00 tsi
Dolar ve borsa nereye gidiyor? İMKB Bileşik Endeksi, iki günlük düşüşün ardından erken seçim ihtimalinin güçlenmesiyle tekrar çıkışa geçti. Dolar kararsız bir seyir izliyor. İşte ayrıntılar...

İMKB Ulusal 100 Endeksi ikinci seansa, önceki kapanışa göre 76,27 puan artarak 44.627,27 puandan başladı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,17 değer kazandı.

Haftanın ilk iki günü gelen satışlarla 3.331,82 puan ve yüzde 7,11 gerileyerek 43.529,49 puana gerileyen endeks, bugün açılıştan itibaren gelen alımlarla 45.000 puanın üstünü gördü.

Dün 43.529,49 puandan günü tamamlayan Bileşik Endeks 1.600,86 puan ve yüzde 3,68'lik artışla 45.130,35 puandan güne başladı. Açılıştan itibaren gelen alımlarla yükselişe geçen endeks 45.323,37 puana kadar çıktı.

Uzmanlar, dün Anayasa Mahkemesinin Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu 367 gerektiği için iptal etmesiyle Türkiye'de erken seçim sürecinin başlamış göründüğünü savunan piyasa uzmanları, dolar ve faiz düşerken, piyasada belirsizliğin şu an için ortadan kalkmasıyla yüksek bir açılış gerçekleştiği belirtiyor.

Bundan sonra erken seçim süreci sonucu ortaya çıkacak tablonun önemli olacağını öne süren uzmanlar, piyasanın bu yönde kısa vadede olumlu tepki verse de orta vadede seçimden çıkacak sonuç belirsiz olduğundan, satışların gelebileceğine işaret ediyor.

Uzmanlar, teknik olarak 44.300-44.500-44.800'ün destek, 45.300-45.500-45.800 direnç konumunda bulunduğunu belirterek, piyasanın bugün genelde artıdaki seyrini daha çok dirençleri test ederek geçirebileceğini kaydediyor.

DOLAR KARARSIZ BİR SEYİR İZLİYOR

Kapalıçarşı'da 1,3570 YTL'den alınan dolar 1,3610 YTL'den satılıyor. 1,8420 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,8470 YTL olarak belirlendi.

Serbest piyasada dünkü kapanışta doların satış fiyatı 1,3780 YTL, avronun satış fiyatı 1,8780 YTL olmuştu.

Bankalararası piyasada ise dolar kotasyonları, saat 14.15 itibariyle, alışta en düşük 1,3530 YTL, en yüksek 1,3590 YTL, satışta en düşük 1,3600 YTL, en yüksek 1,3644 YTL seviyesinde bulunuyor.

FAİZ YÜZDE 18,96 SEVİYESİNDE BULUNUYOR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 4 Şubat 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, dünkü kapanışa göre 0,31 puan düşerek yüzde 18,96'ya indi.

Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 20,32'den kapandı. Bu kağıdın dünkü kapanıştaki basit getirisi yüzde 20,67, bileşik getirisi yüzde 19,27 olmuştu.

REPO

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemler ortalama yüzde 17,50'den yapılıyor. Gecelik işlemlerde en düşük oran yüzde 17,50, en yüksek oran yüzde 17,55 oldu.

PARİTE

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3574, sterlin-dolar paritesi 1,9904, yen-dolar paritesi ise 120,19 düzeyinde seyrediyor.

ERKEN SEÇİM PİYASALAR İÇİN OLUMLU

CHP'nin geçen hafta Cuma günü yapılan ilk tur oylamada yeter sayının 367 olması gerektiği görüşüyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru, dün Mahkeme'nin yaptığı toplantının ardından kabul edildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan da AKP'nin Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından Kasım'da yapılacak genel seçimlerin 24 Haziran ya da 1 Temmuz'a alınması için TBMM'ye başvuru yapacaklarını açıkladı.

Finansbank'tan ekonomist İnan Demir tarafından hazırlanan raporda, politik belirsizliklerin henüz tamamen ortadan kalkmadığı belirtilmekle birlikte, "Ancak erken seçim, asker ile hükümetin tehlikeli şekilde karşı karşıya gelme riskini azalttığı için piyasalar için olumlu" dedi.

BORSADA SIÇRAMA BEKLENİYOR

Siyasi gelişmelerin, piyasaların beklentisi doğrultusunda, Haziran sonu veya Temmuz başında seçime doğru yönelmesi nedeniyle, bugünkü borsa açılışında tepki alımlarıyla 45,000 puana doğru bir sıçrama bekleniyor.

Ulusal 100 endeksi dün siyasi belirsizlik ve uluslararası yatırım bankalarının İMKB'deki ağırlığını düşürmesi nedeniyle yüzde 3.23 değer kaybederek 43,529.49 puana gerilemişti.

Turkish Yatırım Analisti Gökhan Uskuay, erken seçimle ilgili belirsizliğin ortadan kalkmasının piyasaları rahatlatmasıyla açılışta hızlı bir yükseliş beklediğini ancak özellikle cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak seçim sonrasına yönelik risklerin devam etmesi nedeniyle 46,500 puan civarında kâr satışları gelebileceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararının cumhurbaşkanlığı seçimi için 367 katılım şartı getirdiğine dikkat çeken Uskuay, cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönünde bir anayasa değişikliği yetişmediği takdirde bunun da gelecek aylarda risklerin devam etmesi anlamına geldiğini söyledi.

"İYİMSERLİK UZUN SÜRELİ OLMAYABİLİR"

Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı için yapılan ilk tur oylamayı iptali üzerine hükümetin de erken seçime gitme kararı alması, hafta sonunda ortaya çıkan siyasi gerginliği azalttığı için olumlu algılandı; ancak, siyasi belirsizlik gündemde kalacağı için iyimserliğin uzun süreli olmayacağı tahmin ediliyor.

Bir bankacı, "Mali piyasaların Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile iyimser bir seyirle güne başlayacağını ancak önümüzdeki birkaç aylık döneme ilişkin belirsizlikler nedeniyle de iyimserliğin çok kalıcı olmayacağı kanaatindeyiz. Dolar kuru bugün 1.35 seviyesinin altına gerileyebilir" dedi.

Piyasaların da siyasi tansiyonu azaltacağı için sıcak baktığı bu gelişmelerin ardından lira güçlü açılırken faiz de de buna bağlı gevşeme bekleniyor. Siyasi gerginlik ile Pazartesi günü yüzde 19.55 seviyesine çıkan gösterge bileşik faiz dün ise yüzde 19.20-40 aralığında dalgalanmıştı. Bu sabah bankalar arası piyasada işlemler yüzde 18.85 bileşik seviyesinde.

Bir bankanın bono yetkilisi, "Bugün belki biraz daha gevşeyebilir ama haftaya yapılacak ihaleler öncesi ve devam eden siyasi gündem ve belirsizlik nedeniyle kâr satışları ihtimali daha yüksek" dedi.

Siyasi endişelere rağmen gösterge faiz bu dönemde yüzde 21.72 olan yılın zirvesine bile çıkmazken, dolar kuru da yine yılın zirvesi olan 1.4625 YTL'yi aşmadı. Bankacılara göre global likiditenin bol ve gelişmekteki ülkeler için risk iştahının yüksek olması Türkiye'nin bu gerginliği sınırlı tepkiler ile geçmesini sağladı.

AKP'nin adayı olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, aday olmasından endişe edilen başbakan Tayyip Erdoğan ile aynı siyasi kökenden olmasına rağmen, piyasalar ve iş çevresi tarafından olumlu karşılanmıştı. Ancak Cuma günü yapılan ilk tur oylama sonrasında CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru, gece geç saatlerde askerin laiklik endişelerini dile getiren uyarı mektubu ve Pazar günü de İstanbul'da laik düzenin korunmasını isteyen geniş katılımlı mitingin ardından siyasi gerginlik ve erken seçim beklentileri artmıştı.

Kredi derecelendirme şirketleri Moody's ve Standart & Poor's dün art arda yaptıkları açıklamalarda Türkiye'deki siyasi çalkantının kısa vadede ülke notu değişikliği gerektirmediğini ifade etmişlerdi.


haber7



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs