En Sıcak Konular

Türkiye'nin uyuşturucu kullanım haritası çıkarılacak

11 Mart 2011 10:40 tsi
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Başkanı Mustafa Pınarcı, 20 bin aileyle görüşülerek Türkiye'nin ''uyuşturucu kullanım haritası''nın çıkartılacağını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Pınarcı, TUBİM'in madde bağımlılığı konusunda veri toplama, analiz ve bu veri ve analizler neticesinde mücadele stratejileri ve eylem planları hazırlayan bir kamu kuruluşu olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği kuruluşu olan Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) Türkiye'deki temas noktasının TUBİM olduğunu belirten Pınarcı, merkezin aynı zamanda Türkiye'deki uyuşturucu madde ile mücadele eden kuruluşların koordinasyonunu da sağladığını kaydetti.

Türkiye'deki uyuşturucu yaşı ve bağımlılık yapıcı madde kullanıcılarının sayısı konusunda çeşitli haberler çıktığını hatırlatan Pınarcı, TUBİM'in bu konuda yeni bir çalışma başlattığını bildirdi.

Yaptıkları çalışmayla Türkiye'deki uyuşturucu kullanım yüzdesinin belirleneceğini ifade eden Pınarcı, ''Türkiye çapında bilimsel bir anket yapacağız. Cumhuriyet tarihinde maalesef böyle bir araştırma yapılmamış. Uyuşturucu kullanım sayısını belirlemek için anket yapacağız. Bunun daha iyi bir yolu yok'' diye konuştu.

Anket projesinin ihale aşamasında olduğunu belirten Pınarcı, şöyle devam etti:

''Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirleyeceği maksimum 20 bin, minimum 12 bin adrese gidilerek anket yapılacak. Türkiye'de ilk kez 15 ile 64 yaş arasını kapsayan 'genel popülasyon' araştırması yapacağız. Biz Türkiye'de uyuşturucu kullanımı konusunda durum ne, bunu ilk kez göreceğiz. Anket sonuçlarının raporlanma işlemi 2012 yılının ocak, en geç şubat ayında tamamlanır.''

Mustafa Pınarcı, ankete katılanlara ne tür uyuşturucu madde kullandıkları, maddenin miktarı, nasıl başladıkları, tedavi görüp görmediği, görmüşse tedavi yöntemlerinin eksiklikleri gibi yaklaşık 200 soru sorulacağını kaydetti.

-ANKETÖRLER EĞİTİLECEK-

Uyuşturucu kullanıcılarının kendilerini gizleyebileceği endişesine karşın anketörlerin, TUBİM'in uzman kurulunda bulunanlar tarafından eğitileceğini anlatan Pınarcı, şöyle devam etti:

''Ailelerin çekinmemeleri konusunda güvence vereceğiz. Görüşülen kişilerin isimleri zaten alınmayacak. Araştırmanın sağlık araştırması olduğu konusunda deneklere güvence verilecek, olayın polisiye yönünün olmadığı söylenecek. Bu çalışma için üniversitelerarası bir kurul oluşturulacak. Bu kurul aileleri ikna için bir mektup yazacak. 'Verdiğiniz bilgiler, sizin de başınıza gelebilecek sorunun tespiti amacıyla kullanılacak' denilecek.''

İhale şartnamesine son şeklini vermek üzere olduklarını belirten Pınarcı, en geç nisan ayının sonunda anket yapmak için alana çıkılacağını söyledi. Mustafa Pınarcı, alan araştırması sonunda hazırlanacak raporla 2011 yılı sonunda uyuşturucu kullanımı konusunda Türkiye'nin durumunun gözler önüne serileceğini kaydetti.

-''TÜRKİYE'NİN VERİLERİ GÖRÜNÜR OLDU''-

Uyuşturucu kullanımı konusunda 2 yılda, ya da maksimum 4 yılda bir anket yapacaklarını ifade eden Pınarcı şöyle devam etti:

''Her anket aynı yöntemle yapılacağı için (uyuşturucu kullanımı arttı ya da azaldı) diyebileceğiz. Son zamanlarda farkındalık oluştu. İnsanlar etraflarına bakar oldu. Uyuşturucu konusunda bir sıkıntı yaşanıyorsa tedavi yolları aramaya başladılar. Veri toplama kapasitesi arttı, Türkiye'nin verileri görünür olmaya başladı. Belki eskiden 11 yaşında alkol kullanan çocuk vardı ama biz görmüyorduk. Bunu görünce 'aman aman' demek çok doğru değil. Bu konuda felaket tellallığı yapmak, elimizdeki verilere göre doğru değil.''
 
aa



Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs