En Sıcak Konular

'Bankalara kesilen cezadan herkes ders alsın'

11 Mart 2011 10:37 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, maaş promosyonları konusunda 'rekabeti ihlal ettikleri' gerekçesiyle 7 bankaya kesilen 72,3 milyon liralık cezayı eleştiren bankacılara cevap verdi.

Kimsenin ayrıcalıklı olmadığını ve herkesin mevzuata saygı göstermesi gerektiğini dile getiren Babacan, cezaların itibarla bir alakası olmadığının altını çizdi.

Rekabet Kurulu'nun maaş promosyonları konusunda 'rekabeti ihlal ettiği' gerekçesiyle yedi bankaya verdiği 72 milyon 337 bin liralık idari para cezasının yankıları devam ediyor. Bankacılardan gelen eleştirilere cevap veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kimsenin, hiçbir sektörün ayrıcalıklı olmadığını, mevzuata herkesin saygı göstermesi ve uygulaması gerektiğini söyledi. "Rekabeti önleyici böyle özel alanlar oluşturup, 'rekabet olmasın ben buradan çok para kazanayım' denildiğinde neler olabileceğinin ilk kaydı olarak tarihe düştü." diyen Babacan, buradan ders çıkarılması gerektiğini vurguladı.

TRT Haber'de Ekonomi Kulübü programında soruları cevaplayan Babacan, maaş promosyonları için bankalara yönelik soruşturmanın bağımsız olan Rekabet Kurulu tarafından yürütülen bir konu olduğuna dikkat çekerek, hükümetin herhangi bir dahli olmadığını belirtti. Rekabet Kurumu'nun bir bakıma bağımsız yargı gibi bir şikâyet üzerine inceleme yaptığını ve belli bulgulara ulaştığını ifade eden Babacan, amacın her sektörde rekabetin iyi işlemesi, firmaların birbiriyle kıyasıya yarışması olduğunu kaydederek, "Mevzuata herkesin saygı göstermesi gerekiyor. Kimse burada ayrıcalıklı değil, hiçbir sektör bu mevzuatın dışında değil. Dolayısıyla herkesin saygı göstermesi ve uygulaması lazım.'' diye konuştu. Cezaların itibarla bir alakası olduğunu düşünmediğini dile getiren Babacan, şunları aktardı: "Belli ki kaç tane banka birden aynı hataya düşmüş. Bundan sonraki dönemde herkes daha dikkatli olmalı. Sadece bankacılık değil, her sektör daha dikkatli olsun. Çünkü bu konuda Türkiye, yaptıklarından daha fazlasını yapmalı." Hükümet dik durduktan, kararlı olduktan sonra hiçbir şeyden korkmamak gerektiğine dikkat çeken Babacan, ne yaptıklarını iyi bildiklerini, ne yaptıklarını bankacıların da anladığını düşündüklerini kaydetti.

PETROLDE 10 DOLARLIK ZAM ENFLASYONU YARIM PUAN, CARİ AÇIĞI 4 MİLYAR DOLAR ARTIRIYOR

Babacan, petrol fiyatlarındaki artış konusunda, genel trendin tamamen siyasi gelişmelere bağlı olacağını, bu yılla ilgili fiyatları kestirmenin son derece zor olduğunu söyledi. Bu konuda yaptıkları farklı senaryo analizlerine göre ortaya çıkan tabloya ilişkin de Babacan, "Bizi özellikle cari açık ve enflasyon kanalından etkileyecek. Varil başına her 10 dolarlık zammın bizim enflasyonumuza yaklaşık yıllık yarım puanlık bir etkisi olacak gibi görünüyor. Yine her varil başına yapılacak olan 10 dolarlık fiyat artışının da cari açığımıza yaklaşık 4 milyar dolar bir etkisi olacak gibi görülüyor.'' şeklinde konuştu. Pompa fiyatını, 'petrolün varil fiyatı, dolar kuru, kâr haddi ve vergilerin' belirlediğini anlatan Babacan, dağıtıcıların ya da benzin istasyonlarının, "Aynı yüzde kârı şu anda da yapayım" demesinin çok doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti. Babacan, "Akaryakıttaki kâr marjı ilgili kurumlarımız tarafından yakından izleniyor. Eğer belli bir süre içerisinde belli makul ölçülerde bu gerçekleşmezse kurumlarımız gerekli adımları atacaktır.'' uyarısında bulundu.

zaman



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,835 µs