En Sıcak Konular

Libya'ya 'Osmanlı modeli'

11 Mart 2011 08:27 tsi
Libya'ya 'Osmanlı modeli'

Yunanistan, Mısır ve Portekiz'in Kaddafi'ye sunduğu öneri...

Yunanistan, Mısır ve Portekiz'in Kaddafi'ye sunduğu öneride, Libya Osmanlı yönetimindeki gibi üç eyalete bölünüyor. Plana göre, Trablusgarp ve Fizan Kaddafi'ye, Bingazi bölgesindeki yerler ise muhaliflere bırakılarak ateşkese varılıyor.

Brüksel'de NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler Libya'nın geleceğini tartışırken, muhaliflere karşı ilerleyişini sürdüren Muammer Kaddafi'ye, batı dünyası tarafından "Osmanlı modeli" önerisi yapıldığı ileri sürüldü. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Mısır'da geçici yönetimi elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ile Viyana'daki bazı Avrupalı diplomatlar tarafından Kaddafi'ye önceki gün iletilen öneri paketinde, Bingazi bölgesindeki isyancılara karşı ateşkes ilan etmesi durumunda Kaddafi güçlerinin üstünlük elde ettiği Trablusgarp ve Fizan bölgelerindeki isyancıların da silah bırakacağı belirtildi.

PETROL NAKLİNE İZİN

İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen Debkafile sitesinin iddiasına göre, çarşamba günü aracılar Kaddafi'nin Osmanlı döneminde Fizan, Trablusgarp ve Sirenayka (Bingazi bölgesi) olarak üç vilayete ayrılan Libya'nın, Bingazi bölgesine hakim olan muhaliflere karşı "ateşkes" ilan etmesini rica etti. Bunun karşılığında ise Kaddafi'ye, Trablus ve Fizan'daki isyancıların silah bırakacağı, bu bölgelerde gösterilerini sona erdireceği ve isyancıların ellerinde bulunan bölgelerden petrol nakline de izin verecekleri sözü verildi. Varılacak uzlaşmanın garantörlüğü ise Mısır ordusuna verildi. Yunan Başbakanı Papandreu'nun da Kaddafi'ye çeşitli güvenceler önerdiği belirtildi. Önceki gün Trablus'tan kalkan ve Yunanistan, Viyana ile Kahire'ye giden üç özel jetteki Kaddafi temsilcilerinin de bu önerileri Batılı muhataplarıyla görüştüğü ileri sürüldü.

GARANTÖR TANTAVİ

Debkafile'a göre, Kaddafi'ye yakın isimlerden General Abdül Rahman Bin Ali el Seyyid el Zavi, önceki gün Kahire'ye giderek bu planın detaylarını Tantavi ile müzakare etti. Viyana'dan Portekiz'e geçen Kaddafi temsilcisinin ise Dışişleri Bakanı Luis Amaado ile buluştuğu belirtildi. Debkafile sitesinin haberinde, "Kaynaklarımız Kaddafi'nin bu öneriyi kabul ettiğini belirtti. Viyana'daki taraflar Avusturya bankaları tarafından Libya'ya uygulanan bazı ticari sınırlamaların gevşetileceğini ve bankalarda dondurulan Libya'ya ait mal varlıkları ve hesapların da serbest bırakılacağını aktardı" denildi.

KADDAFİ'NİN ŞARTLARI

Görüşmelerin hâlâ başlangıç düzeyinde olduğu belirtilen haberde, Libyalı yetkililerin Batı dünyasından tek meşru rejim olarak "Kaddafi yönetimini" tanımalarını ve BM yaptırımlarını kaldırmalarını temel şart olarak ileri sürdükleri kaydedildi. Ancak dün, Fransa'nın Libya halkının yegane meşru temsilcisi olarak isyancı grupların oluşturduğu Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıdığını açıklaması, Batı dünyası ile Kaddafi yönetimi arasında yürütülen görüşmelerin geleceği açısından pek de iyiye işaret etmediği yorumlarına yol açtı. NATO'nun dün ayarıca Libya hava sahasını 24 saat izlemeye aldığını açıklaması da Kaddafi'ye ikinci darbe olarak yorumlandı. Ancak ABD, NATO ve AB'nin kararlı duruşu karşısında Kaddafi'nin "Osmanlı modeli"ni kabul edebileceği ve bazı şartlarında geri adım atabileceği belirtiliyor.

sabah



Bu haber 1,771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs