En Sıcak Konular

Ekonomide 'olağanüstü hal' ilan edildi

0 0 0000 00:00 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi yönetimine piyasalara “güven verilmesi” talimatı verdi.

PİYASALAR YARALARINI SARIYOR

Erken seçim kararının ardından ekonomi yönetimi gelişmeleri kaygıyla izliyor. Merkez Bankası kurdaki gelişmelerin ikincil piyasaya etkilerini yakın takibe aldı. Siyasi gelişmelerin ekonomik değişkenleri etkilemesi, enflasyona kalıcı bir şekilde hedeften sapmasına yol açması durumunda para politikası ile tepki verilecek. Maliye, Hazine, Merkez Bankası ve BDDK ilgili birimlerini toplayarak, ekonomideki dalgalanmalara karşı tedbirleri masaya yatırıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Anayasa değişikliği ve erken seçim” kararını açıklamasının ardından gözler ekonomideki gelişmelere çevrildi. Başbakan Erdoğan, Genelkurmay’ın açıklamasının ardından ekonomi yönetimine piyasalara güven sağlanması talimatı verdi. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, piyasaların kontrol altında olduğu, mali disiplinin devam ettiği mesajları verdi. Erken seçim kararının ardından da ekonomi bürokrasisi “acil gündem”le toplandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Mali disiplini sıkılaştırıyoruz. Bunun gerekli olduğu bir dönemi aşıyoruz” derken, Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları ve Bütçe Müdürlüğü erken seçim sürecinin mali disipline etkisini masaya yatırdı.

MERKEZ BANKASI İZLEMEDE

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Piyasalar Genel Müdürlüğü’nde piyasalarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Başkan Yılmaz, “Gerekirse müdahale ederiz” derken, Merkez Bankası kurdaki gelişmelerin ikincil piyasaya etkilerini yakın takibe aldı. Siyasi gelişmelerin ekonomik değişkenleri etkilemesi, enflasyona kalıcı bir şekilde hedeften sapmasına yol açması durumunda para politikası ile tepki verilecek. BDDK da bankacılık sektöründeki gelişmeleri izlemeye aldı. Ekonomi birimleri, piyasadaki dalgalanmalara karşı olası senaryolar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Hazine uzmanları, Hazine’nin nakit varlığının dalgalanmalara karşı dayanıklı olduğunu, ancak her türlü olasılığa karşı da hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çiziyor.

EĞİLMEZ: RİSK ALGILAMASI ARTTI

Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, siyasi gelişmelerin ekonomiye yansımasına değerlendirdi. Eğilmez, kısa dönemde piyasaların dalgalı olacağını belirterek, “İniş çıkışlar görebiliriz. Siyasetten soyutlanmış görünen ekonomi etkisinde. Türkiye’de dengeler değişti. Siyasal istikrarın ekonomiyi iyiye götürdüğü doğru. Risk algılamasını arttıracak” dedi. Piyasaların riskli bir hal aldığını anlatan Eğilmez, şöyle devam etti:

“Bu tablo yabancı sermaye girişini etkileyecek. Yabancı sermaye girişi durur. Kredi verenler gelmeye devam eder. Yerli yatırımcı da yabancıya bakıyor. Yerli yatırımcı yabancıya bakıyor. Farklı oranlarda döviz almışlar. Satış ve beklenti eşiği farklı. Toplu hareketler olmayacağını düşünüyorum. Ekonomi kırılgan bir hale geldi. Seçim ekonomisi olur. Çok görünür halde olmayabilir.”

SÖYLEMEZ: DALGANIN BOYUTU BÜYÜK OLUR

Ekonomi eski Bakanı Ufuk Söylemez, siyasi gelişmelerin ekonomideki belirsizlikleri artırdığına dikkat çekerek, “Ekonomi sıcak para, örtülü kur çıpası, yüksek reel faiz kısır döngüsüne hapsedildi. Reel sektör ve üretim ihmal edildi. İşsizlik göz ardı edildi. Bu kez ekonomik risk ve dalgalanmanın boyutu daha büyük olacaktır” değerlendirmesini yaptı. Makro ekonominin kırılgan bir hale geldiğini kaydeden Söylemez, şunları söyledi:

“Geçen hafta durup dururken 47 bine pompalanan borsa endeksine kanmadılar, dövizleri toplayarak döviz tevdiat hesaplarını son dört yılın rekoruna taşıdılar. Fiyat istikrarını tutturacağım derken ekonomi kırılgan hale sokuldu.”

SEÇİM EKONOMİSİNE DİKKAT

Piyasalarda yaşanan sıcak gelişmelerle beraber erken seçimin bütçeye etkisi de konuşulmaya başladı. Hazine eski Müsteşarı Mağfi Eğilmez, Hükümet’in örtülü bir şekilde seçim ekonomisine gidebileceğini, bunu da belediyeler aracılığıyla yapabileceğini söyledi. Ekonomi bürokratları da, seçim ekonomisinin uygulanması durumunda ekonomide dört yılda yapılanların heba edileceğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, “Seçim nedeniyle kesenin ağzının açılması kazanımları yok eder. Hükümet için seçim ekonomisi uygulanması zor bir karar” değerlendirmesini yaptılar.

HAZİNE İHALESİ

Hazine’nin gelecek hafta ciddi bir ödeme yapacağına dikkat çeken uzmanlar, ikincil piyasada faizlerin yükselmesi durumunda Hazine’nin yüksek faizle alım yapmak durumunda kalacağını belirtiyor. Uzmanlar, “Repo oranları ikincil piyasanın en önemli göstergesi. Faizlerde hızlı bir yükseliş olursa Hazine ihaleye çıkmayabilir” değerlendirmesini yapıyor.


hürriyet



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,794 µs