En Sıcak Konular

Davutoğlu, Gümülcine'deki Müslüman Türkleri ziyaret etti

9 Mart 2011 18:57 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığının Yunanistan ile Türkiye arasında bir dostluk köprüsü olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Gümülcine'de Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı.

Davutoğlu, azınlık milletvekilleri Ahmet Hacı Osman ve Çetin Mandacı'nın yanı sıra Gümülcine ve İskeçe seçilmiş müftülerinin de bulunduğu Arcadia Otel'de düzenlenen yemekte, danışma Kurulu üyelerine hitap etti.

Yemeğin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Davutoğlu, Yunanistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Atina'da yaptığı verimli görüşmelerinin ardından bugün Batı Trakya ve Doğu Makedonya bölgesine bir ziyaret gerçekleştirdiğine işaret etti.

Türk-Yunan ilişkilerinin artık yeni bir paradigmatik çerçeveye kavuştuğunu, dostluk, işbirliği, iyi komşuluk ilişkilerinin bu çerçevenin esasını oluşturduğunu kaydeden Davutoğlu, "Biz bu noktada sadece Atina ile Ankara değil bütün bölgeler arasında yakın işbirliği oluşmasını istiyoruz özellikle sınır bölgelerimizin birbiriyle çok daha yakın ekonomik irtibatlar içinde olmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'ın birlikte bulunduğu Meriç havzasında dostluk köprüleri ve ortak ekonomik projeler oluşmasını istediklerini dile getiren Davutoğlu, burada bölgesel iş forumu toplantısı da tertip edildiğini belirterek, "Bütün bunlar Türkiye ile Yunanistan'ın yakın bölgelerinde de bir işbirliği doğacağının işareti. Ben bu vesileyle bugün Gümülcine ve İskeçe'yi yarın da Kavala ve Selanik'i ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyacağım" diye konuştu.

-BİRLİK BERABERLİK VURGUSU-

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri ile yemekte biraraya geldiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Bu Müslüman Türk azınlığı Yunanistan ile Türkiye arasında bir dostluk köprüsüdür" dedi

Bakan Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun 15 gün önce bu bölgeye geldiğine ve çok güzel mesajlar verdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Biz o mesajların bu bölgedeki azınlık tarafından da doğru algılanmasına ve birlikte çok daha kalıcı bir birlikte yaşama kültürü oluşmasına büyük önem veriyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında yakın işbirliği kurulması bu sınır bölgelerinde yaşayan halk için de büyük bir ümit doğurmaktadır. Sayın Papandreu da konuşmasında da bu ümidi teşvik etmiştir. Ben burada gördüğüm atmosferden çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği çok parlaktır bu gelecekten en fazla da sınır bölgeleri ekonomik ve kültürel olarak istifade edecektir. Türk azınlığı da bu noktada bu ilişkilerin iyi seyretmesinden istifade edecek bir topluluktur. Biz her zaman kültürel bağların korunmasına, dilin korunmasına büyük önem veriyoruz."

Yemekte yaptığı konuşmada 3 mesaj ilettiğine işaret eden Davutoğlu, birinci mesajın Türk Müslüman azınlığın asırlarca sürdürdüğü kimliği, dili ve dini muhafaza etmesi olduğunu belirterek, bunun onların insan hakları çerçevesinde en doğal hakkı olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Bu noktada her türlü çalışmayı yapma hakkına da sahipsiniz. Sayın Papandreu da zaten Yunan hükümeti de bu konuda gerekli mesajları veriyor. Bu noktada birliğinizi beraberliğinizi muhafaza ediniz" dedi.

-AKTİF OLUN ÇAĞRISI-

Davutoğlu, ikinci olarak Türk azınlığı mensubu olmanın yanında Yunanistan vatandaşı olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Yunanistan'ın siyasal, kültürel, ekonomik hayatına katılın. Türkiye ve Yunanistan birbirlerinin sınırlarına saygı gösteren, birbirlerinin geleceğini ortak gelecek olarak değerlendiren iki dost ve komşu ülkedir. Bu iyi atmosferden istifade ediniz. Üçüncü olarak da sizler yine AB üyesi olan Yunanistan'ın vatandaşları olarak Avrupa vatandaşısınız. Avrupa'da da sesiniz gür çıksın. Talepleriniz, beklentileriniz, AB içinde de bu noktada her zaman aktif olun. Müslüman ve Türk olmakla Yunanistan vatandaşı olmak ya da AB vatandaşı olmak birbiri ile çelişkili değil, birbirini tamamlayan unsurlar."

Türkiye ile Yunanistan dışişleri bakanları, başbakanları olarak kendilerinin Müslüman Türkleri bu konuda teşvik edeceklerini, çalışmalarına katkıda bulunacaklarını kaydeden Davutoğlu, "Ümit ederim bu üç mesajım da doğru algılanır ve burada Türk-Yunan dostluğu bir kez daha güçlü bir şekilde inşa edilir" diye konuştu.

-TARİHİ CAMİYE ZİYARET-

Davutoğlu yemeğinden ardından Gümülcine merkezindeki tarihi eski camiyi ziyaret etti, Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif'i buradaki makamında ziyaret ederek basına kapalı olarak bir süre görüştü.

Bakan Davutoğlu görüşmenin ardından kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliği derneğini de ziyaret ederek, soydaşlarla sohbet etti.
 
aa



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs