En Sıcak Konular

AB Büyükelçileri Mardin'de

9 Mart 2011 17:29 tsi
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, şu ana kadar aktardıkları fon miktarının 700 milyon Avro civarında olduğunu söyledi.

Mardin'de bulunan AB ülkelerinin 18 büyükelçisi, Vali Hasan Duruer, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedi Omay ile Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)Başkanı Mehmet Ali Tutaşı makamlarında ayrı ayrı ziyaret ederek, bir süre görüştükten sonra TSO binasında düzenlenen ''AB Türkiye ilişkileri ve Sivil toplumun Rolü'' konulu toplantıya katıldılar.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini toplantıda yaptığı konuşmada, büyükelçiler olarak 3 yıldır farklı şehirlere ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirterek, 18 büyükelçi ile Mardin'e en geniş kapsamlı ziyareti gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Türkiye'nin AB ve daha öncesinde Avrupa Topluluğu ile olan ilişkisinin 1963 yılına dayandığını, bu ilişkinin katılım müzakerelerinin başlatılması ve katılım öncesi yardım programının uygulamaya konulmasıyla daha da güçlendirildiğini kaydeden Pierini, devam eden sürecin kolay olmadığını dile getirdi.

Bu sürecin hayal kırıklığı da yaratabilen bir süreç olduğunu ifade eden Pierini, şöyle dedi:

''Bir tek katılım müzakereleri yapmıyoruz. Diğer yaptığımız çalışmalardan bir tanesi de katılım öncesi programlardır. Bu programların amacı Türkiye'nin kurumlarına ve politikalarını AB kurum ve politikaları ile uyumlu hale getirmektir. Bu program AB'nin kendi sınırları dışında yürütmekte olduğu en büyük finanssal program niteliğindedir. Bu programlar Ankara'dan yürütülmektedir. Şu ana kadar aktardığımız fon miktarı 700 milyon Avro civarındadır. Bu fonları, kadın hakları, çocuk hakları, gıda güvenliği, demir yolları ve hava kalitesi gibi pek çok alanda görebilirsiniz. Bunun dışında kültür ve eğitim alanlarında da yürüttüğümüz programlar var. Bu programlar kapsamında her yıl 30 bin Türk vatandaşı AB ülkelerine gönderiliyor. Ve umut ediyoruz ki Mardin'de kurulan Artuklu Üniversitesi de en kısa zaman içerisinde de bu programlardan yararlanmaya başlar.

Bunun yanında Mardin kentini yakından ilgilendiren programlarımız var. Geçtiğimiz süre içinde bu programlarımız tarım ve sivil toplum örgütlerine yönelikti. Şimdi ise daha büyük ölçekli projelere kayma söz konusu. Bu projelerimizden en büyüklerin bir tanesini cuma günü onayladım ve ilgili Bakanlığa gönderdim. Bu projenin amacı Mardin kentinin tarihi kesiminin yenilenmesiyle ilgili. Bu yenilenme, geleneksel mimari yapısı yansıtılacak şekilde yapılacak. Böylece kent eski haline dönmüş olacak. 500 evin üzerinde çalışma yapılacak. Bu çalışmanın da maliyeti yaklaşık 7 milyon Avrodur. Sinema ile ilgili yapılan çalışma var. Mardin Sinema Derneği tarafından yürütülen bir çalışmadır. Kapsamda açık hava sinema inşaatı söz konusu ve yakın zamanda tamamlanacak. İki önemli proje daha yürüteceğiz. Bunlar da Mardin halkının günlük yaşam kalitesine önemli katkılar sağlayacak. Katı atık yönetimi ve atık su yönetimiyle ilgili projeler de bu iki projeyi oluşturacak.''

Mardin gezisine Marc Pierini'nin yanı sıra, Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Macaristan Büyükelçisi İstvan Szabo, Romanya Büyükelçisi Ion Pascu, Estonya Büyükelçisi Aivo Orav, Polonya Büyükelçisi Marcin Wilczek, Finlandiya Büyükelçisi Kirsti Esklinen, Letonya Büyükelçisi Aivars Vovers, İrlanda Büyükelçisi Tom Russell, Danimarka Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen, İngiliz Büyükelçisi David Reddaway, Belçika Büyükelçisi Pol de Witte, Hollanda Kraliyet Ankara Büyükelçisi Jan Paul Dirkse, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Vaclav Hubinger, Portekiz Büyükelçisi Luisa Bestos de Almeida, İsveç Büyükelçisi Hakan Akesson, Bulgaristan Büyükelçisi Krasimir Tulechki, İspanya Büyükelçisi Cristobal Gonzalez-Aller de yer alıyor.



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs