En Sıcak Konular

Şam Cezaevinde açlık grevi başladı

9 Mart 2011 12:14 tsi
Arap dünyasını saran isyan dalgasının kıvılcımlarının görüldüğü Suriye'de OHAL uygulamalarının kaldırılması ve siyasi tutukluların serbest bırakılması için tutuklular açlık grevine başladı.

Suriye'de cezaevinde bulunan 30 siyasi tutuklu, serbest bırakılmaları ve siyasi faaliyet yürütenleri ve insan hakları savunucularını kolayca gözaltına alma olanağı veren olağan üstü hal yasasının kaldırılması için, süresiz açlık grevine başladı.
İnsan Hakları Örgütü Suriye Gözlemevi'nin verdiği bilgiye göre insan hakları savunucusu Haytam El Melih de açlık grevine başlayanlar arasında. 80 yaşında ve diyabet hastası olan El Melih, Ekim 2009'dan bu yana cezaevinde. El Melih, 1980-1986 arasında da anayasa reform talebinden dolayı mahkum edilmişti.

İnsan hakları örgütleri, açlık grevine başlayan tutukluların hepsinin Şam Adra cezaevinde olduğunu bildirdi. Açlık grevinde olan isimler arasında Şam Deklarasyon'u üyesi Ali Abdullah, avukat Enver El Bunni ve Kürt siyasetçi Mişel Tammo'nun da olduğu belirtildi.

Tutuklular, 1963'te Baas partisi tarafından yürürlüğe konan olağan üstü halin son bulmasını istiyor.

İnsan hakları örgütlerinin yayınladığı bildiride durumla ilgili, "Arap dünyasında yayılmaya başlayan demokratik değişikliklerle birlikte bu yargı sorununun sonuna gelindi" denildi.

Arap dünyasında isyan dalgasının başlamasından sonra kendi ülkesinde de demokratik hareketin başlamasından çekinen Devlet Başkanı Beşir Esad, yüzlerce tutukluyu serbest bırakmıştı.

Tansiyonun giderek yükselmeye başlamasının ardından Esad'ın yeniden bazı tutuklu ve hükümlüleri serbest bırakacağı ifade edildi. Suriye cezaevlerinde binlerce siyasi tutuklu olduğu belirtiliyor.

ETHA




Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs