En Sıcak Konular

90 milyar dolara düşük fiyatlı evler

9 Mart 2011 12:08 tsi
Emlak fiyatlarının sürekli arttığı Çin'de hükümet, 90 milyar dolar harcayarak düşük fiyatlı konutlar yapacak.

Konut ve Kentsel İnşaat Bakan Yardımcısı Qi Ji, Pekin'de devam eden Çin Halk Meclisi'nin yıllık toplantısı kapsamında düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında, ülkede inşa etmeyi planladıkları 10 milyonluk konut inşası için toplam 1.3 trilyon yuan( 198 milyar dolar) gerektiğini söyledi. Bu miktarın 500 milyar yuanlik (yaklaşık 76 milyar dolar) kısmının merkezi hükümet tarafından, geriye kalan paranın ise yerel hükümetler, diğer kurumlar ile sakinlerden gelen gelirlerle karşılanacağını belirten Qi, merkezi hükümet fonunun bir kısmının nakit para, bir kısmının da toprak hibe ederek yapılacağını aktardı.

Düşük fiyatlı konut yapmak için arazi, fon garantisi, yapı malzemeleri, inşaat makineleri ve inşaat işçileri gibi unsurların garanti edilmesi gerektiğini ifade eden Qi, Çin'in bu yıl düşük ve orta gelirli vatandaşların konut sıkıntısını çözmeye ağırlık vereceğini dile getirdi. Halkın bu konudaki haklı taleplerini karşılayacaklarını söyleyen Qi, bu doğrultuda 10 milyon konut projesi hazırladıklarını, bunun 4 milyonluk kısmını gecekondu bölgesi olarak planladıklarını, iki odadan ibaret olan evlerden de 2 milyon tane inşa edileceğini açıkladı.

Çin İmar ve İskân Bakanlığı Konut Güvenliği Müdürü Feng Jun'da aynı toplantıda, konut güvenliğini sağlamak için yapılan yasa çalışmalarının yoğun olarak sürdüğünü anlattı. Fen, halen pürüzsüz olarak yürüyen çalışmaların tamamlanarak Devlet Konseyi ve Çin Ulusal Halk Meclisi'ne bir an önce sunulmasının beklediğini bildirdi.

Diğer bir yetkili Shen Jianzhong ise kira fiyatları konusunda da düzenleme yaptıklarını, kanun yapıcıların, kiracıların hakları ve durumlarını belirlemek için ''emlak kanunu'' üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Ocak ayında yeni yapılan evlerin fiyatları Pekin'de yüzde 6.8, Şanghay'da yüzde 1.5, artmıştı. Güneydeki bazı küçük şehirlerden Haikou'da ise yüzde 21.6, Yueyang'da yüzde 14.2, Ganzhou'da da yüzde 12.3 artış görülmüştü.

Hükümet, emlak fiyatları artışının önüne geçmek için bazı şehirlerde ek satış vergisi getirmiş, bazı şehirlerde ise banka kredisi alarak ikinci ev almayı yasakla gibi yöntemlere başvurmuştu.

Cihan



Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,418 µs