En Sıcak Konular

AP Genel Kurulu'nda Türkiye tartışması

8 Mart 2011 23:23 tsi
AP Genel Kurulu'nda Türkiye tartışması "Türkiye gibi Mısır da derin devleti devirmenin çok daha zor olduğunu keşfedecek. Bu nedenle Ergenekon ve benzeri soruşturmalar bu kadar önemli"

AP Liberal Grup eski Başkanı Graham Watson, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gelişmeleri "Türk halkının 1950'de tek parti diktatörlüğünü devirmesine" benzetti.

Avrupa Parlamentosu (AP) yarınki oylama öncesinde Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağını tartıştı.

AP Genel Kurul'ndaki Türkiye oturumunda konuşan Watson, "Bugün İslam ülkelerinde, Türk halkının 1950'de tek parti diktatörlüğünü devirmesinin benzeri yaşanıyor. Türkiye gibi Mısır da derin devleti devirmenin çok daha zor olduğunu keşfedecek. Bu nedenle Ergenekon ve benzeri soruşturmalar bu kadar önemli" dedi.

Türkiye'nin gerçek demokrasiyi yaşama geçirerek Avrupa'daki demokratik ülkeler kulübüne katılması sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve hükümete başarılar dileyen Watson, "Gümrük Birliği büyük başarıydı. Türkiye'nin AB üyeliği de öyle olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin AB katılım sürecinin tıkanmasını esefle karşıladığını belirten Watson, bunda Türkiye'nin de "kısmen" sorumluluğu bulunduğunu, ama Wikileaks belgelerinde de görüldüğü şekilde "belirli üye ülkelerin kötü niyetinin" rahatsız edici olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliği konusunda Avrupa adına konuşamayacağını vurgulayan Watson, Sarkozy'nin Ankara ziyareti hakkında "tahrik ediciydi" dedi.

Sarkozy gibi Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Alman Hristiyan Demokratları "aynaya bakmaya" davet eden Watson, AK Parti'yi, Nazi rejiminin ardından dönemin Batı Almanyasını yıllarca başarıyla yöneten Hristiyan Demokratların (CDU) aynadaki "Müslüman Demokrat" yansıması olarak nitelendirdi.

Watson, "Eğer Türkiye ve Endonezya gibi İslam demokrasilerini hoş karşılamayıp birlikte çalışmazsak çok şey kaybedeceğiz" uyarısında bulundu.

Bunun üzerine Alman Hristiyan Demokrat AP Üyesi Elmar Brok, "AK Parti'nin Nazi rejiminin ardından Almanya'yı demokrasiyle tanıştıran Hristiyan Demokratlara kıyaslanmasının korkunç olduğunu" savundu.

Brok, Başbakan Erdoğan'ın son Almanya ziyaretinde Türk toplumuna hitap ederken onlardan Türkiye'ye bağlılık istemesinin sorun oluşturduğunu ileri sürdü.

Söz alarak Brok'a cevap veren Watson, "İspanya'nın güneyinde 2 milyon Alman yaşıyor. Eğer İspanyol hükümeti, Almanların yaptığı gibi bu insanların çocuklarından önce İspanyolca öğrenmelerini isterse ne yaparsınız?" diye sordu.

-GENİŞLEME KOMİSERİ FÜLE-

AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle de Türkiye'nin katılım sürecine bağlılıklarının devam ettiğini vurgulayarak, "Türkiye AB'ye, AB de Türkiye'ye ihtiyaç duyuyor. Bu denge değişmedi. AB Türkiye için kilit oyuncudur ve böyle kalacaktır" dedi.

Türkiye ve AB arasındaki derin ekonomik entegrasyona rağmen müzakere sürecinin yavaşladığını söyleyen Füle, kalan son koşulların da karşılanması halinde rekabet politikası faslının kısa sürede açılacağına inancını ifade etti.

Türkiye'deki anayasa değişikliğini ve devamındaki yasal düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını belirten Füle, "Yasaları düzeltmek önemli ama anayasal reformların başarısını sadece yasaların objektif ve tarafsız uygulanması güvence altına alacaktır" diye konuştu.

Füle, anayasal reformların sürdürülmesini isteyerek bu süreçte farklı siyasi partilerin, sivil toplumun ve halkın mümkün olduğunca aktif katılımıyla kapsayıcılık ve şeffaflık talep etti.

AB Komisyonu'nun "gazetecilere yönelik son eylemleri endişeyle izlediğini" belirten Füle, "Basın özgürlüğü aykırı ve muhalif görüşlerin duyulmasını ve daha önemlisi hoşgörüyle karşılanmasını gerektirir" ifadesini kullandı.

AB Genişleme Komiseri Füle, "Tunus ve Mısır'da yaşananların Türkiye'nin istikrar, refah ve demokrasisini öne çıkardığını, bu ülkelerdeki insanların izlenecek örnek olarak AB'ye baktıkları gibi Türkiye'ye de baktıklarını" söyledi.

Oturumda üye ülkeler adına konuşan Dönem Başkanı Macaristan'ın AB işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Enikö Györi ise Türkiye kadar AB'nin de saygınlığını korumak için sorumluklarına sahip çıkmasını istedi.

-AP TÜRKİYE KARAR TASLAĞI-

AP Genel Kurulu'nda yarın oylanacak Türkiye karar taslağında Türkiye'ye, "üniversitelerdeki başörtüsü sorununun kadınların özgür tercihine saygılı şekilde çözülmesi" çağrısı yapılıyor.

Türkiye'nin demokratikleşmesine verilen destek yanında açık ve çoğulcu toplum kararlılığı dolayısıyla Türk vatandaşlarını ve sivil toplumu öven belgede, reformların yavaş ilerlediği savunularak hükümetten çabalarını yoğunlaştırması isteniyor.

12 Eylül referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliğinin "doğru yönde atılmış bir adım" olarak değerlendirildiği belgede, Türkiye'de temel özgürlüklerin ve insan haklarının güvence altına alınması ve "tam teşekküllü çoğulcu demokrasiye" dönüşüm için anayasanın bütünüyle değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.



Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs