En Sıcak Konular

MİT emeklilerine özel güvenlik yolu

8 Mart 2011 23:21 tsi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Teklif, özel güvenlik görevlilerinin, bir defaya mahsus ruhsat harcı ödeyerek görevlerine devam etmesi, küçük sanayi sitelerinin desteklenmesi amacıyla verilen kredi borçlarının yeniden yapılandırılması, ARGE projelerinin desteklenmesi, bağımsız spor federasyonları kurulmasına ilişkin düzenlemeler içeriyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Teklife, 4 yeni madde daha eklendi.

Teklife eklenen yeni maddelere göre, kamu kurum ve kuruluşlarının baraj ve gölet yapımı ya da askeri yasak bölge nedeniyle bulundukları yerleşim yerlerinden kaldırılmaları zorunlu olan mahalle, köy ya da belde halkının iskanları için, tarım alanlarına dönüştürülmesi mümkün olmayan ve orman sınırları dışına çıkarılmış ve çıkarılacak olan arazilerden yararlanılabilecek.

Teklife eklenen diğer bir maddeye göre, mevcut kanunda yer alan il özel idareleri ve belediyelerde sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilerin, kamu kurumlarına nakledilebilmesine ilişkin hüküm, 1 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla uygulanabilecek.

Terör, savaş hali, doğal afetler, ve benzeri olağanüstü durumlarda, yurt içinden ya da uluslararası piyasalardan sigorta teminatı sağlanamaması ve Başbakanlıkın gerekli görmesi halinde, Hazine Müsteşarlığınca sivil hava ve deniz ulaşım araçları için teminat sağlanmasına karar vermeye Hazineden Sorumlu Bakan yetkili olacak. Müsteşarlık, vereceği bu teminatı, sigorta teminatı şeklinde doğrudan veya sigorta kuruluşlarına vereceği reasürans teminatı şeklinde dolaylı olarak da sağlayabilecek.

KEY ödemelerinde hak sahiplerine ödenen tutarların, çeşitli nedenlerle iade edilmesi halinde, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (EGYO) tarafından iade edilen tutarlar, herhangi bir faiz veya gecikme zammı tahakkuk ettirilmeksizin Hazine Müsteşarlığının ilgili hesabına aktırılacak.

Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, devletin baraj ve gölet yaptığı yerlerdeki vatandaşlara iskan sağlanması için eklenen maddeye ilişkin değerlendirmesinde, bu konuda öncelikle Anayasada bir değişiklik yapılması gerektiğini, çünkü söz konusu düzenlemenin 2B arazileri ile ilgili tasarrufa fırsat verebileceğini ifade etti.

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ise söz konusu düzenlemenin Çevre ve Orman Bakanlığınca muhafaza edilmesinde fayda görülmeyen, tarım arazisi olarak da kullanılamayacak olan orman sınırları dışına çıkarılmış arazileri kapsadığını, 2B arazilerinde ise orman vasfını kaybetmiş olan tarım arazilerinden bahsedildiğini söyledi.

Düzenlemenin, ''Hayat Suyu Projesi'' kapsamında Anamur'da yapılacak baraj nedeniyle etkilenecek yerleşim alanlarını da kapsayacağı belirtildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi kabul edildi.

19 maddelik teklife, verilen önergelerle birçok yeni madde de eklendi.

Özel güvenlik şirketlerince üçüncü kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetlerinin, ilgili valiliğe en geç bir hafta önce yazılı olarak bildirilmesi zorunluluğu, teklifle ''Hizmetin başladığı gün mesai saati bitimine kadar'' olarak değiştiriliyor. Bu düzenlemeyle şirketlerin cezai yaptırıma maruz kalmalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Çalışma izni için 5 yılda bir ruhsat harcı ödemek zorunda olan özel güvenlik görevlileri, bir defaya mahsus ruhsat harcı ödeyerek görevlerine devam edebilecek.

Özel güvenlik şirketlerinin yanı sıra alarm izleme merkezlerinde kurucu ve yönetici olarak çalışacaklar hakkında da güvenlik soruşturması yapılacak.

Güvenlik soruşturması ve ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlileri hakkında yapılacak arşiv araştırması, 5 yılda bir yenilenecek.

Yükseköğrenim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından veya bölümlerinden mezun olanlarda, silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmayacak. Mevcut kanunda, 5 yıl süreyle bu eğitim şartı aranıyor. Genel kolluk kuvvetlerinden ve MİT'ten emekli olanlar ile en az 5 yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlarda, özel güvenlik temel eğitimi şartı ile yasadaki ''Silahsız olarak görev yapacaklar için en az 8 yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak'' şartı aranmayacak.

Özel güvenlik eğitimi, ücreti karşılığında İçişleri Bakanlığınca veya bakanlıktan faaliyet izni alan özel eğitim kurumlarınca verilebilecek.

Teklif, küçük sanayi sitelerinin desteklenmesi amacıyla verilen kredilerden kaynaklanan borçlarını ödeyemeyen girişimcilere ödeme kolaylığı sağlıyor. Teklif, kooperatifler aracılığıyla kullandırılan kredilerden hemen ödenmesi gerekenler için enflasyon oranında güncelleme yapılarak, yeniden yapılandırma imkanı getiriyor.

Buna göre, küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerine kullandırılan kredilerden ödeme süresi 31 Aralık 2010'dan önce geldiği halde, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kredi alacaklarının asılları ile bu alacaklara ilişkin fer'ileri yerine ve ödenmemiş alacak sadece fer'i alacak ise bu alacağın yerine TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar, azami 36 ayda 36 eşit taksitle ödenirse fer'ilerinin tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Taksitle ödemelerde 12 eşit taksit için 1,05, 18 taksit için 1,07, 24 taksit için 1,10 ve 36 taksit için 1,15 katsayı ile çarpılacak, bulunan tutar, taksit sayısına bölünerek, ödemelere yansıtılacak.

-DSİ'YE SULH YOLUYLA ÇÖZÜM YETKİSİ-

ARGE projelerinin desteklenmesi amacıyla ödeneği bulunan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin tümü tarafından yapılan ödemelerin toplamı için sınır, her takvim yılı için 10 milyon liradan 50 milyon liraya çıkarılacak.

DSİ'nin Hazine avukatları tarafından yürütülen hukuk işlemleri, kurumun avukatlarınca gerçekleştirilecek. DSİ Genel Müdürlüğüne, bu doğrultuda 93 avukat kadrosu tahsis edilecek.

DSİ ile kamu kurum ve kuruluşları, gerçek veya tüzel kişiler arasında ortaya çıkabilecek, yargı mercilerine, hakeme veya icraya ulaşmamış uyuşmazlıklarda; kovuşturulmasında veya yüksek dereceli merci ve mahkemelerce incelenmesini istemekte yarar umulmayan dava ve icra takiplerinden vazgeçilmesinde, anlaşma veya sözleşmelerin değiştirilmesinde veya bozulmasında tanınacak veya terkin edilecek hak ve işe karşılık gelen menfaatlerden; 1 milyon liraya kadar genel müdür, 10 milyona liraya kadar bakan, 10 milyon liradan fazla olanların ise sulh yoluyla hallinde Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

-SPOR FEDERASYONLARI ''BAĞIMSIZ'' OLACAK-

Teklifle Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un, ''özerklik'' olan ek 9'uncu maddesinin başlığı ''Bağımsız spor federasyonları'' olarak değiştirilecek.

Bağımsız spor federasyonu kurulacak. Federasyon, sporla ilgili faaliyetleri yürütecek, gelişmesini sağlayacak, sporcu sağlığıyla ilgili konularda gerekli önlemleri alacak, federasyonları uluslararası faaliyetlerde temsil edecek, Tahkim Kurulu kararlarını uygulayacak. Federasyonlar, Merkez Danışma Kurulunun uygun görüşü, Bakan'ın teklifi ve Başbakan'ın kararıyla kurulacak, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla tüzel kişilik kazanacak. Spor Federasyonlarının merkezi Ankara olacak. Federasyonların merkez teşkilatı; genel kurul, yönetim, denetim, disiplin kurulları ile genel sekreterlikten oluşacak. Genel Kurul, federasyonun en üst organı olacak. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, genel kurul toplantılarında gözlemci bulunduracak. Gözlemci, genel kurul çalışmalarının ana statüye uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetleyerek, raporunu bakana sunulmak üzere 15 gün içerisinde verecek.

Genel kurul üye sayısı, olimpik ve paralimpik spor dallarında 150'den az, 300'den fazla, diğer branşlarda ise 100'den az, 200 üyeden fazla olamayacak.

Genel Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanacak, salt çoğunlukla karar alacak. Seçimde en fazla oyu alan aday ve listesi seçilmiş sayılacak. Olağan ve olağanüstü genel kurullarını öngörülen süre ve esaslar dahilinde yapmayan federasyonların genel kurulları 60 gün içerisinde yapılacak; federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında mevzuata uymamaktan dolayı idari ve adli işlem başlatılacak.

Federasyon Başkanı, en az lise mezunu olacak.

-YARDIMLARIN AMACINA UYGUN KULLANILMAMASI...-

Federasyonların sportif başarılarını, plan ve projelerini kontrol etmek, faaliyetlerini değerlendirmek, izlemek üzere Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu kurulacak.

Tahkim Kurulu, belirtilen hallerde federasyonu genel kurula götürecek komisyonu belirleyecek. Kurul, Federasyon Başkanı ile yönetim, disiplin ve denetim kurulu üyelerinin spor ahlakına ve disiplinine aykırı davranışlarının belirlenerek sevk edildikleri Merkez Ceza Kurulu kararlarına karşı ilgililerin itirazı üzerine karar verecek.

Tahkim Kurulu, bağımsız ve tarafsız olacak. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça yerlerine yenisi görevlendirilemeyecek.



Bu haber 946 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs