En Sıcak Konular

Muhtıra faturası 20 milyar dolara dayandı!

0 0 0000 00:00 tsi
Muhtıra faturası 20 milyar dolara dayandı! Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını olumlu bularak adeta bayram yapan piyasalarda, CHP'nin Meclis'teki oylamayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen açıklamanın şoku sürüyor. Fatura 20 milyar do

Yüksek Mahkeme'nin vereceği karara odaklanan piyasalar, siyasi istikrarı zedeleyen gelişmelerin etkisiyle gerilemeye devam etti. Gül'ün adaylığından sonra perşembe günü 48 bin 33 puanla tarihî zirveye ulaşan Borsa dün yüzde 3,23 kayıpla 43 bin 529 puana geriledi. Böylece üç işlem günündeki toplam kayıp yüzde 9,4'e ulaşırken, hisseleri işlem gören şirketlerin piyasa değeri 20,3 milyar dolarlık düşüşle 179,5 milyar dolardan 159,2'ye düştü. Geçen hafta 1,32 YTL'ye kadar gerileyen dolar dün 1,3880 yeni liraya, yüzde 18 seviyelerindeki bono bileşik faizi de yüzde 19,4'e tırmandı.

Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin başvurusunu kabul eden kararından sonra dolar valörlü işlemlerde 1,34 YTL'ye kadar geriledikten sonra yeniden 1,35 yeni liranın üzerine çıktı. Borsa'nın da bugün toparlanması bekleniyor. Teknik analist Selim Işıklar, İMKB'nin Türkiye ekonomisinin aynası olduğunu belirterek, siyasi istikrarı bozmaya yönelik gelişmelerin piyasaya faturasının ağır olduğunu kaydetti. Işıklar'a göre, başta yabancılar olmak üzere yatırımcılar Abdullah Gül'ün adaylığını olumlu bulmuş, yoğun para girişiyle Borsa rekor kırmıştı. Gerilimi tırmandıran gelişmeler olmasaydı şu an Borsa 50 binin üzerine çıkmış, dolar da 1,3 YTL'ye gerilemiş olacaktı. Faizler de gerileyecek hatta piyasa Merkez Bankası'ndan gecelik oranları indirme beklentisinin çok arttığını konuşuyor olacaktı.

Bankalararası döviz piyasasında dolar, siyasi endişeler ve Anayasa Mahkemesi'nden beklenen kararın oluşturduğu tedirginlikle değer kazandı. CHP'nin, cumhurbaşkanlığı için ilk oylamanın yapıldığı geçen hafta cuma günkü Meclis yeter çoğunluğuna itiraz ederek Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasının ardından incelemeyi yapan raportörün başvurunun reddi yönünde görüş bildirdiği gazetelerde yer alınca piyasalar tepkili açıldı. Dün 1,37-1,3880 yeni lira aralığında dalgalanan dolar, 1,3850'den kapandı. Cumhurbaşkanı seçimine yönelik ilk tur oylamanın iptal edilmesinden sonra dolar valörlü işlemlerde 1,34 YTL'yi gördükten sonra 1,35'in üzerine çıktı. Bankacılara göre içeride döviz tutan yatırımcının kur seviyesini satış için fırsat olarak görmesiyle 1,39 YTL seviyelerinden satış da geliyor.

Bono piyasasında ise bileşik faiz yüzde 19,20-40 bandında dalgalandı. İstanbul ulaşımındaki aksamalar sebebiyle yarım saat geç açılan İMKB ise 1.454 puan düşüşle 43 bin 529 puana geriledi. 1. seans içerisindeki açılış seansı bölümü saat 10.00-10.20 arasında, seansın sürekli müzayede bölümü 10.30-12.30 saatleri arasında yapılırken, 2. seans normal saatinde başladı. Borsa uzmanı Selim Işıklar'ın verdiği bilgiye göre, tarihî zirvenin gerçekleştiği 26 Nisan Perşembe günü 347 hissenin toplam değeri 179,5 milyar dolar iken CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurması ve Genelkurmay'ın açıklamasının ardından piyasa değeri 30 Nisan'da 164,5, 1 Mayıs'ta (dün) ise 159,25 milyar dolara geriledi. Piyasaların sarsıldığı ilk gün yabancı alımları etkili olurken dün özellikle İş Bankası C'deki satışlarla para çıkışı yaşandı.

26 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında toplam 33 milyon YTL net alım olurken en çok alım 16,3 milyon YTL ile Turkcell ve 9,6 milyon YTL ile Doğan Holding'de gerçekleşti. Bu hisseleri sırasıyla Petkim, Ereğli Demir Çelik, Arçelik ve Kardemir takip etti. Açık pozisyonda hisse ile kalanların bu dönemde kaybı büyük oldu. Piyasa uzmanları genel olarak cumhurbaşkanı seçiminin iptali ve erken seçime gidilmesi kararının piyasalarda olumlu algılanacağını belirtiyor. İnfo Menkul Değerler'den Selim Işıklar, piyasaların Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra bugün rahatlayacağını, ancak daha sonra beklemeye geçeceğini ifade etti. Işıklar'a göre, bundan sonra önemli olan genel seçimin ne zaman yapılacağı. Ne kadar erken olursa o kadar olumlu algılanacak, sürenin uzaması durumunda belirsizlik artacak. Cumhurbaşkanının kim olacağı ve AB'nin yaşanan son gelişmelere ilişkin tavrı da yatırımcılar açısından son derece önemli. Öte yandan danışmanlık firması Deloitte de yatırımcıları sakin olmaya çağırdı.

Citigroup'tan müşterilerine: Türk hisselerinin ağırlığını düşürün

Dünyanın en büyük finans kuruluşlarından ABD'li Citigroup, siyasi dalgalanmanın devam etmesi ihtimali ve fiyat/kazanç oranının cazibesini yitirmesi sebebiyle Türk hisselerinin ağırlığını overweight'ten underweight'e düşürdüğünü açıkladı. Banka, müşterilerine ilettiği bir notta, gelişmekte olan piyasalarda geçen yıl boyunca en iyi performans gösteren ülkelerden biri olan Türkiye'nin, siyasi gerginlik arttıkça daha da kırılgan göründüğünü belirtti. Analistler Andrew Howell ve Geoffrey Dennis, "Lira kırılgan görülüyor ve tahvil getirileri muhtemelen yüksek olmaya devam ederek siyasi gerginlik azalsa bile borsadaki yukarı yönlü hareketi kısıtlayacak." dedi. Türkiye'de borsanın yaklaşık üçte ikisi yabancıların elinde bulunuyor.

'Kredi notunu hemen etkilemez'

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor's, Türkiye'de geçen haftadan beri artan siyasi tansiyonun ülke notu üzerinde kısa vadede bir olumsuz etkisi olmayacağını söyledi. S&P Türkiye'yi yabancı para cinsinden BB-, yerel para cinsinden BB olarak notlarken görünümü de durağan olarak değerlendiriyor. S&P analisti Farouk Soussa, Türkiye'nin güvenilirliğinin son 6 yılda ekonomi yönetiminde tanık olunan gelişmeler ile desteklendiğini belirterek, "Notlar sadece finansal piyasalardaki yakın dönem dalgalanmalardan etkilenmez. Mevcut siyasi kriz, yürütülen dikkatli ekonomik politikalarda bir kesinti veya geri dönmeye yol açacak şekilde sonuçlanırsa etkileri uzun vadeli olur." dedi.

Halkbank hisselerine yabancılardan yoğun ilgi

Halkbank'ın ek satışla birlikte yüzde 24,98 hissesinin birincil halka arzının gecikmesi veya iptali yönünde çıkan haberler üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bir açıklama yaptı. Haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydeden başkanlık, yurtdışı pazarlama çalışmalarına yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. ÖİB'den yapılan açıklamada, "Bu halka arzda daha önceki tüm özelleştirme arzlarından çok daha yüksek bir talep toplanması hedeflenmektedir." denildi. Halka arz işlemi kapsamında 2-4 Mayıs 2007 tarihleri arasında talep toplanacak.
 



Bu haber 257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,900 µs