En Sıcak Konular

İstihbarat 'sivil'leşiyor

8 Mart 2011 16:13 tsi
İstihbarat 'sivil'leşiyor Hükümet sivilleşme yolunda attığı adımlara yenisini ekledi.

Dağlıca ve Aktütün karakollarına 2009’da PKK’nın düzenlediği baskınlarda ortaya çıkan güvenlik zaafiyetinin halen devam ediyor olduğuna dair kuvvetli ipuçları, hükümetin, ABD’nin askere sağladığı anlık istihbarat bilgilerine otomatik olarak erişemediğini ortaya koyuyor.

Taraf'tan Lale Kemal'in haberine göre batılı kaynaklar, Kuzey Irak’taki PKK faaliyetlerinin bütün detaylarıyla görüntülenip, Ankara’daki askerî karargâha iletilen istihbarat bilgilerinin, yalnızca askerle paylaşıldığını belirttiler. Aynı kaynaklar, “Hükümet, Başbakanlık’ta bu bilgilerin kendisine de anında ulaşmasını sağlayacak bir alt yapıyı kurmak isterse, istihbarat işbirliğinin kesileceğini ve sistemin Türkiye’den kaldırılacağını biliyor. Zira anlık istihbarat bilgilerinin paylaşımı anlaşması iki ülke askerleri arasında yapıldı” dediler.

Son olarak Taraf’ın, Türkiye’ye giriş yapan PKK’lıları heronların görüntülemesine rağmen tedbir alınmadığı haberine ilişkin TSK’dan endişeleri giderici açıklama yapılmadı. Hükümetin, “PKK’lıları çoban sandım” sözleriyle gündeme gelen Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın, açığa alınmasına gösterdiği gerekçeler arasında “terörle mücadelede ihmal”i ima etmiş olması, siyasi otoritenin, ABD istihbarat bilgilerinin tümüne ve TSK envanterindeki heronların çektiği görüntülere anında erişiminin olmadığı kuşkularını güçlendiriyor.

Hükümet tarafından kötü senaryoların önüne geçilmesi için yeni bir adım atılıyor: En önemli istihabarat çalışmalarında tek yetkili olan asker devredışı bırakılıyor. 1980 darbesinde, cuntanın darbeyi idare ettiği merkez olarak bilinen Ankara'daki  Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES), sivilleştirilerek MİT'e devredilecek. Murat Yetkin'in Radikal'deki yazısına göre, devir işleminin nedeni olarak, istihbaratta ikiliği ortadan kaldırma gösterildi. Çünkü, hem MİT'te hem de askeriyede yürütülen istihabarat faaliyetleri, devlette yüklü miktarda masrafa neden oluyor.  Bu yöntemle çok pahalı bir iş olan istihabarat faaliyetleri ucuza getirilmiş olacak. Ayrıca, ne MİT'in, ne Emniyet'in elinde bulunan GES'deki dinleme ve istihbarat toplama aletleri de böylece sivillerin yetkisine geçmiş olacak.



Bu haber 1,497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs