En Sıcak Konular

İsrail ilk planı açıkladı

8 Mart 2011 13:21 tsi
İsrail ilk planı açıkladı İsrail'in Filistin Devleti planı İsrail yönetimi tarafından hazırlanan ve geçici sınırlara sahip bir Filistin devleti kurulmasını içeren plana ilişkin ilk resmi açıklama Savunma Bakanı Ehud Barak'tan geldi.

Barak, The Wall Street Journal gazetesine yaptığı açıklamada her ne kadar daha duyurulmadan Filistin tarafı reddedeceğini açıklasa da, Filistin tarafına geçici sınırlara sahip bir devlet önerisinde bulunacağını söyledi. Barak, İsrail tarafından tıkanan barış görüşmelerini yeniden açmak için hazırlandığı belirtilen planın detayları hakkında da bilgi verdi.

Ehud Barak, Filistinlilere yapılacak ortak teklifte İsrail ya da ABD'nin, geçici sınırın ardından kalıcı bir devlet anlaşmasının da geleceği konusunda garanti vereceğini kaydetti.

Savunma Bakanı ayrıca İsrail'in, Arap dünyasındaki karmaşadan dolayı ortaya çıkacak tehditlere karşı Amerikan ordusundan 20 milyar dolarlık yardım alacağını aktardı. Tunus, Mısır ve Libya'daki ayaklanmaları "tarihi bir deprem" ve "oldukça heyecanlı" olarak niteleyen Barak, İsrail'in bu ayaklanmalarına ateşini en son hissedecek ülkelerin "ezeli düşmanları İran ve Suriye olmasından endişe duyduğunu" dile getirdi.

Ehud Barak, "İsrail için nitelikli ordu yardımı bizim için çok önemli oldu, sizin için de çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. İsrailli Bakan, "güçlü ve sorumlu bir İsrail'in, çalkantılı bölgede dengeleyici olabileceğini" savundu.

İsrail, hala ABD'den yıllık 3 milyar dolar askeri yardım alıyor. Ancak Barak, cüretkar bir barış önerisi sunmadan İsrail'in ekstra yardım alamayacağını dile getirdi.

Bu noktada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Filistinlilere geçici sınırlara sahip bir devlet önerisinde bulunacağını belirten Ehud Barak, ancak bundan sonra iki tarafın aralarındaki Kudüs'ün başkent olması ve Filistinli mülteciler gibi ana sorunları çözeceklerini dile getirdi. Barak, plan hakkında başka detay vermedi.

Geçtiğimiz hafta İsrailli yetkililer, Ortadoğu'daki ayaklanmaların ve özellikle de BM Güvenlik Konseyi'nde sadece ABD'nin veto ettiği Batı Şeria'daki yerleşimler konusundaki kararın ardından üzerindeki uluslararası baskı artan Netanyahu'nun, "aşamalı bir yaklaşım" düşündüğünü belirtmişlerdi. Bu açıklama geçici sınır olarak yorumlansa da, resmi bir açıklama hiç yapılmamıştı.

Ehud Barak, planla ilgili ilk resmi açıklamayı yapan kişi oldu; ancak Netanyahu'nun sözcüsü Mark Regev, açıklamanın "sadece Barak'ı bağladığını" belirtti. Netanyahu'nun, planla ilgili Washington'da geniş bir açıklama yapmayı planladığı kaydedildi.

Amerika'nın böyle bir plana nasıl bir cevap vereceği bilinmiyor. Filistinliler ise planı kabul etmeyeceklerini çoktan açıklamıştı. Zira geçici sınırlara sahip bir devlet, Filistinlilere talep ettiklerinden daha az bir toprak verecek. Ayrıca İsrail bölgeni askeri açıdan kontrolünü elinde tutacak. Filistinlilerin ayrıca geçici devleti kabul ettikten sonra bir daha asla kalıcı bir devlete kavuşamama endişesi yaşadıkları belirtiliyor.

CİHAN



Bu haber 1,406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs