En Sıcak Konular

Yunanistan'ın notu 3 kademe birden düştü

8 Mart 2011 11:07 tsi
Krizdeki Yunanistan'ın notu 3 kademe birden düştü, sırada İspanya mı var?

Borç kriziyle boğuşan Yunanistan'da kredi notu şoku yaşanıyor. Kredi dercelendirme kuruluş Moody's komşunun notonu üç kademe birden düşürerek üzdü. Yunanistan'ın gelir toplamada ciddi zorluklar yaşadığı ve bütçe açıklarını kapatma çabalarının yetersiz kalabileceğine dikkat çekildi. Son iki ayda Fitch ve S&P'da Yunanistan'ın notunu düşürmüştü. Fitch ise Avrupa'nın diğer bir sorunlu ülkesi olan İspanya'nın notunu muhtemel bir indirim için negatif izlemeye aldığını açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu üç kademe birden düşürdü. Rekor seviyedeki bütçe açığını kapatabilmek için Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) talebiyle ağır bir kemer sıkma programı uygulayan Yunanistan'ın kredi notu "BA1"den "B1"e indirildi. Ülkenin not görünümü de negatif olarak belirlendi. Yunanistan Maliye Bakanlığı kararı haksızlık olarak niteledi.

Yunanistan'ın notunu düşürmesine gerekçe olarak mali yeniden yapılandırma programı ve borç yeniden yapılandırma ihtimaline ilişkin riskleri gösteren Moody's, Yunanistan'a diğer büyük derecelendirme kuruluşları arasında en düşük notu veren kuruluş oldu. Moody's, Yunanistan'ın borcunu 'yüksek düzeyde spekülatif' şeklinde tanımlayan ilk kredi derecelendirme kuruluşu da oldu. Moody's'in yazılı açıklamasında, "Mali konsolidasyon tedbirleri ve borçları dengelemesi için gereken yapısal reformlar çok iddialı ve önemli uygulama risklerine açık." denildi. Kuruluş Yunanistan'ın bütçe açığını azaltma çabalarının yetersiz kalabileceğine dikkat çekti ve gelir toplamada ciddi zorluklar bulunduğunu belirtti. Mali istikrarla ilgili riskler sebebiyle kredi notunun ileride daha da aşağı çekilebileceği uyarısında bulunuldu.

Yunanistan Maliye Bakanlığı ise, not indirim kararının tamamen haksız olduğunu ve kredi derecelendirme kuruluşları için daha sıkı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu gösterdiğini açıkladı. Açıklamada, not indiriminin zamanlaması ve büyüklüğünün anlaşılmaz olduğu ifade edilerek, indirimin Euro bölgesi tarafından borçlu ülkelere sağlanan desteği görmezden geldiği ve ekonominin geleceğine ilişkin iyimser beklentilerle çeliştiği belirtildi. Yunanistan, AB ve IMF'le 153 milyar dolarlık kredi anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın süresi 2013'te doluyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ocak ayında Yunanistan'ın "BBB-" olan kredi notunu "BB"ye çekmiş, Standard and Poors da ülkenin not görünümünü negatif izlemeye aldığını duyurmuştu. Bu arada Moody's, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki politik belirsizliğin bölgenin ekonomik büyümesine yüzde 2 oranında etkisi olabileceğini bildirdi. Fitch ise İspanya'nın kredi notunu olası bir indirim için negatif izlemeye aldığını açıkladı. Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Umman'ın kredi notunu negatif izlemeye aldığını duyurdu.

zaman

 

 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,497 µs