En Sıcak Konular

Vekalet tartışması: Sezer'in yerine Arınç

0 0 0000 00:00 tsi
Vekalet tartışması: Sezer'in yerine Arınç Görev süresi 16 Mayısta dolacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yerine yeni cumhurbaşkanı seçilememesi halinde bu görevin kimin tarafından yürütüleceği tartışma konusu oldu. Uzmanların çoğu "Arınç vekalet eder" görüşünde.

Anayasa Mahkemesi'nin birinci tur oylamayı iptal etmesi, Meclis'in cumhurbaşkanlığı seçimini tamamlamasını neredeyse imkansız hale getirdi. AK Parti'nin toplantı için artık gerekli hale gelen 367 yeter sayısını bulamaması yeni cumhurbaşkanının seçilemeyeceği anlamına geliyor.

Bu durum, 16 Mayıs'ta görev süresi dolacak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresiyle ilgili bir tartışmayı da gündeme getirdi. Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın cumhurbaşkanlığını vekaleten sürdüreceği görüşüne karşın Sezer'in yenisi seçilene kadar Çankaya'da kalacağı savunuluyor. Anayasa'nın 102. maddesinin son fıkrasında, yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının göreve devam edeceği belirtiliyor.

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, anayasa hukuku profesörleri Mustafa Kamalak, Zafer Üskül, anayasa doktoru Levent Korkut, Arınç'ın 16 Mayıs'tan sonra cumhurbaşkanlığına vekalet etmesi gerektiğini savunuyor. Bilkent Üniversitesi anayasa hukuku profesörü Ergun Özbudun ise Sezer'in görevine devam edeceği görüşünde.

Mustafa Kamalak, Anayasa'nın 101. maddesine göre cumhurbaşkanının 7 yıllık bir süre için seçildiğini ifade etti. Kamalak, şu değerlendirmeyi yaptı: "7 yıllık süre 16 Mayıs'ta doluyor. Bu bir vadedir. Bütçe örneğini verecek olursak; bütçe 1 yıllık hazırlanır. 365 gün dolunca mevcut bütçeyi uzatamazsınız. Diğer gerekçemiz, 106. maddedir. Ölüm, çekilme veya başka bir sebeple cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde yenisi seçilinceye kadar TBMM başkanı vekalet eder ve yetkileri kullanır."

Anayasa'nın 102. maddesine atıfta bulunan Zafer Üskül, "Bu maddede 'seçilen cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar mevcut cumhurbaşkanı göreve devam eder' diyor. Bu, 1. turda cumhurbaşkanı seçilmesi durumunu öngören bir düzenleme. Cumhurbaşkanı seçilmediğinde ise Anayasa'nın 106. maddesine göre Meclis başkanı vekalet eder." yorumunu yaptı.

Sami Selçuk, 16 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Sezer'in görevi bırakması gerektiğini kaydederken, şunları dile getirdi: "Yeni seçilen bir cumhurbaşkanı olmadığı için, seçilecek olan kişiyi beklemesi mümkün değildir. Ayrılmak zorundadır. Onun yerine yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar TBMM başkanı vekalet edecektir." Levent Korkut da 17 Mayıs'tan itibaren cumhurbaşkanlığına Meclis Başkanı Arınç'ın vekalet edeceğini ileri sürdü. Korkut, "Cumhurbaşkanlığı süresi 7 yıldır. 17 Mayıs itibarıyla cumhurbaşkanlığı makamı boşalır. Kritik nokta 'Cumhurbaşkanlığı makamı boşalmış mıdır?' sorusudur. Cevap 'boşalmıştır' diyorsa o zaman Meclis başkanının vekaleti alması gerekir. Görev süresi biten cumhurbaşkanı 17 Mayıs'ta 'ben cumhurbaşkanıyım' diyemez." ifadelerini kullandı.

Ergun Özbudun ise Sezer'in görevde kalacağı görüşünde. Özbudun, "Anayasa gayet açık. Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar görevdeki cumhurbaşkanı vekalet eder. Meclis başkanının vekalet görevi, sınırlı sürelere mahsustur. Hastalık, yurtdışı seyahati, ölüm gibi hallerde Meclis başkanı vekalet eder. Bu konuda tereddüt görmüyorum." değerlendirmesini yaptı.



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs