En Sıcak Konular

Ayaklanmalar, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacını artırdı

6 Mart 2011 14:24 tsi
Ayaklanmalar, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacını artırdı
Eski İtalya Dışişleri Bakanı Gianni De Michelis, Tunus'ta başlayarak Mısır'a sıçrayan ve Libya'da devam eden devrim dalgasının Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye olan ihtiyacını artırdığını söyledi.

Roma'da bulunan IPALMO adlı düşünce kuruluşunun başkanlığını yapan Michelis, Zaman'a verdiği röportajda, AB'nin yeniden şekillenen Akdeniz havzasındaki güç dengesinde daha etkili rol alabilmesi için bölgeyle giderek daha güçlü ilişkilere sahip olan Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirtti. "AB karar vermeli, geniş bir etki alanı mı istiyor yoksa küçük Avrupa'da sıkışıp kalmak mı? Son gelişmeler Türkiye'ye karşı AB'nin tavrının netleşmesi gerektiğini bir kez daha gösterdi. Gelişmelere karşı pozisyon almada geç kalan AB bir an öne karar vermeli." şeklinde konuşan eski bakan, AB'ye üyelik hedefinin Türkiye'nin dış politikasında önceliğini kaybetmesinin de Ankara'dan ziyade Brüksel'in kaybı olacağını ifade etti.

DEVRİMLER HUNTİNGTON'I DA, FUKUYAMA'YI DA YANILTTI

Tecrübeli devlet adamı, İslam âlemindeki son gelişmelerin, Soğuk Savaş sonrası dönemi açıklamaya matuf iki önemli tezi çürüttüğüne dikkat çekti. İnsanlığın sosyokültürel gelişiminin liberal demokrasinin dünyada yaygınlık kazanmasıyla sona erdiğini 'Tarihin Sonu' adlı makalesinde savunan Francis Fukuyama'nın tezinin 11 Eylül saldırılarından sonra son devrimler ile bir kez daha çöktüğünü ifade eden Michelis, ayaklanmaların tarihin evrimsel ilerleyişinin göstergesi olduğunu belirtti. Michelis, halk ayaklanmalarının devirdiği başka bir öngörünün Samuel Huntington'ın 'Medeniyetler Çatışması' tezi olduğunu söyledi. Gençlerin önderliğini yaptığı son devrimlerin 'Batı karşıtı ve/veya Amerikan karşıtı' bir karakterinin bulunmadığını belirten Michelis, "Gençler, yönetimleri Batı yanlısı olduğu için ayaklanmıyorlar. Özgürlük, demokrasi hepsinden önemlisi kendi geleceklerinde söz sahibi olmak için isyan ediyorlar." dedi. İtalya'nın eski sömürgesi Libya'da yaşanan gelişmeler ile ilgili de görüşlerini aktaran Michelis, "İtalya, Somali'deki durumdan ders çıkarmalı, ayrıştırıcı değil; birleştirici olmalı." dedi.
 
zaman



Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,678 µs