En Sıcak Konular

İsyanla gelen servet

6 Mart 2011 10:24 tsi
Kuzey Afrika’daki isyan ateşi petrol zengini ülkelerin servetine servet kattı. Petroldeki artışla üretici ülkeler her gün 1.4 milyar dolar fazladan kazanıyor.

Meyve ve sebze satarak geçinen üniversite mezunu işsiz Tunuslu bir gencin belediye binasının önünde kendisini yakmasıyla 17 Aralık’ta başlayan Kuzey Afrika ülkelerindeki isyan ateşi, petrol zengini ülkelerin servetine de servet kattı. Halk demokrasi ve refah talebiyle ayaklanırken başta çoğunluğu Körfez ülkesi olan petrol devlerinin günlük petrol gelirleri 1.4 milyar dolar arttı. 17 Aralık’tan sonra Brent türü hampetrolün fiyatı 24.3 dolar artışla 91.67 dolardan 115.97 dolara yükseldi. Olaylar sırasında petrol fiyatları bir ara 120 doları da gördü. Petrol fiyatlarında yaklaşık 2.5 aydaki 24.3 dolarlık artış dikkate alındığında en büyük petrol üreticisi 14 ülkenin 1 günlük kazancı 1.4 milyar dolar oluyor. Petrol fiyatlarında bu artıştan en fazla yararlanan ülkelerin başında ise olayların sıçrama korkusu yaşandığı Suudi Arabistan geliyor. Petrol rezervleri dikkate alındığında dünyanın en büyük petrol rezervine sahip Suudi Arabistan’ın serveti son fiyatlarla 30.1 trilyon dolara ulaşırken, Libya’nın da 5.1 trilyon dolar civarına yükseldi. 

SUUDİ KRAL YARDIMI ÇIKARDI

Yurt dışındaki tedavisinden sonra ülkesine döner dönmez 35 milyar dolarlık yardım paketi açıklayan Suudi Arabistan Kralı Abdullah da petrol fiyatlarındaki artışla bu yardım paketini bedavaya getirdi. Suudi Arabistan’ın günlük petrol üretimini isyanların çıktığı 17 Aralık’tan itibaren Brent türü hampetrol fiyatı üzerinden satıldığı varsayımıyla bugüne kadar elde ettiği gelir 54.7 milyar dolar.

Kaddafi’nin 2 haftalık kazancı 770 milyon $ 

Batı ülkeleri Libya’nın liderini iktidardan düşürmek için mali yaptırımlar uygulasa da Muammer Kaddafi’nin rejimi petrol ihracatından milyonlarca dolar kazanmaya devam ediyor. Financial Times’a konuşan üst düzey bir Batılı petrol yetkilisi, hampetrol ihracatı için ödenen paraların bir şekilde Libya merkez bankasına gönderildiğini belirtti. Petrol piyasası yetkilileri, Libya’nın geçen haftaki günlük ihracatının 400 bin varil olduğunu, bugünkü fiyatlarla iki haftada 770 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirttiler.

star



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,725 µs