En Sıcak Konular

Bir bayram(!) böyle geçti!

0 0 0000 00:00 tsi
Bir bayram(!) böyle geçti! Tüm dünyada çoşkuyla kutlanan 1 Mayıs işçi bayramı ülkemizde yine olaylı geçti...Olayların merkezinde her zamanki gibi İstanbul vardı. Sis bombaları, kaçan kalabalıklar, koşan polisler, yerlerde yatan göstericilerle... İşte bir bayram böyle geçti...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün aldığı sıkı tedbirler, bazı çevreler tarfından sıkıyönetim tedbirleri  olarak algılansa da  Vali Muammer Güler, halktan anlayış beklediğini ciddi istihbaratlar aldığını söyledi.

Çile bülbülüm çile...

Emniyet Birimlerinin kızdıran tedbirleri sabah saatlerinde başladı.  İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına yönelik Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü'nde alınan güvenlik önlemleri nedeniyle özellikle kentin Avrupa yakasına geçişlerde büyük trafik sıkışıklığı yaşandı. Boğaz köprülerinde alınan güvenlik önlemleri, geçişlerin tek şeride düşürülmesi ve yapılan aramaların da etkisiyle Avrupa yakasına geçişler yavaşladı. İşlerine gitmek üzere yola çıkan kişilerin saatlerce yollarda kaldıkları belirtildi.Ayrıca Yalova'nın Topçular İskelesi'nden Kocaeli'nin Gebze ilçesi Eskihisar İskelesi arasında sefer yapan, içinde İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak isteyenlerin de bulunduğu iki feribot da iskeleye uzun süre yanaştırılmadı.

DİSK'in Taksim sevdası karasevdadan beter çıktı
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Valiliği, daha önce Taksim'de yaşanan "Kanlı 1 Mayıs"ları hatırlatarak günler öncesinden 1 Mayıs Taksim'de kutlamak isteyenlere izin vermeyeceklerini deklare etmişti. 1 Mayıs 1977'deki kutlamalar sırasında katledilen 34 kişiyi, olayın 30'uncu yıldönümünde anmak için Taksim Meydanı'na inmek isteyen işçi sendikalarına uzun süre izin verilmedi. DİSK, yasakları aşmakta ısrarlıydı. Polis, Taksim'e yürümek isteyen gruplara biber gazı da kullanarak müdahale etti. Taksim, Beşiktaş, Kabataş ve Dolmabahçe'de 600'e yakın kişinin gözaltına alındığı bildirildi. İstanbul Valisi Muammer Güler, gözaltına alınan kişilerden bazılarının üzerinden gaz maskeleri, spreyler, bilyeler ve tabancalar ele geçirildiğini belirtti. Gözaltına alınanlar arasında DİSK Genel Sekreteri Musa Çam ile Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Başkanı Hüseyin Karabulut'un da olduğu belirtiliyor.

Barışçı eylem

Bununla birlikte güvenlik güçlerinin geri adım attığı da oldu. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile birlikte Dolmabahçe'den Taksim'e yürüyen grubun 1 Mayıs 1977'te 34 kişinin katledildiği Kazancı Yokuşu girişine kadar gelmelerine izin verildi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş'in Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki yaklaşık 100 kişi de Kazancı Yokuşu'na burada ölenler anısına karanfil bıraktı.

Kadıköy'deki kutlamalar olaysız geçti...

İstanbul Valiliği'nin kutlama izni verdiği Kadıköy'de Türk-İş başta olmak üzere pek çok örgüt, işçi bayramını kutladı. Salih Kılıç, 1 Mayıs'ı alan tartışmasına çevirmemek için kutlamaları Kadıköy'de yapmaya karar verdiklerini söyledi. Kadıköy'deki kutlamalarda olay çıkmadı.

Sendika ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra, İnönü Stadı önünde toplananların da katıldığı yürüyüş emniyet güçlerinin güvenlik kordonu içinde gerçekleşti.

Çelebi ve Güler’in 1 Mayıs tartışması

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs yaşananlardan DİSK’i sorumlu tutarken; DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise Vali Güler’i istifaya davet etti.  İstanbul Valisi Muammer Güler, “1977 yılındaki olaylarla ilgili anma tabii ki yapılacak ama ben kamu düzenini sağlamakla mükellefim” diye konuştu.  “Polis önlem aldı, hayat perişan oldu” denilemeyeceğini savunan Vali Güler, vatandaşın trafikte 4 saat beklediğini ama güvenlik görevlilerinin de sabah 05.00’ten itibaren görev başında olduğunu söyledi. İstanbulluların yaşadığı sıkıntının farkında olduklarını belirten Vali Güler, “Sorumlu biz değiliz” dedi. Güler, “Okullar ve işyerleri tatil ilan edilemez miydi?” sorusuna ise “kaos yaratmak istemedik” yanıtını verdi. “Sıkı yönetim dönemlerinde bile olmayan uygulamalar yapılmıştır” diyen Çelebi, gözaltındaki  kişilerin serbest bırakılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, İstanbul’da1 Mayıs için alınan tedbirlerle ilgili yaptığı açıklamada, ortada çok vahim bir durum bulunduğunu, Hükümetin panik içinde olduğunu söyledi. Topuz, İstanbul’da 1 Mayıs dolayısıyla, “sanki iç savaş başlayacakmış” gibi alınan tedbirlerin, insanları canından bezdirdiğini ifade ederek, “İstanbul’da alınan tedbirler, faşist yönetimlerin alacağı tedbirlerdir. Bu, insanların özgürlüklerine, kişiliklerine karşı saldırıdır” diye konuştu.

Kürdüm düşman değilim

Diyarbakır’da 36 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Demokrasi platformu tarafından düzenlenen bir mayıs kutlaması Dağkapı Semti'nde, duvarında Atatürk’ün ‘Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı, ve Makedonyalı, hep bir soyun evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır’ sözü yazılı rölyefinin bulunduğu Orduevi'nin yanındaki Selahattin Eyyübi Yeraltı çarşısının üzerinde yapıldı. Kutlamalar nedeniyle alanda toplanan yaklaşık bin kişi halay çekerken, çevik kuvvet ekipleri ise panzerler eşliğinde sıkı güvenlik önlemi aldı. Meydanda Kürtçe ve Türkçe ‘Yaşasın bir mayıs, Biji Yek Gulan‘ yazılı şapkalar takan kadınlar, ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, Kürdüm düşman değilim’, ‘Gelir dağılımında adaletli denge sağlansın’, ‘Barışın dili ana dildir, anadilimiz Kürtçe'dir’, ‘Yasaklarla toplum susturulamaz’, ‘Savaşa değil emekçiye bütçe’ pankartları taşıdı. Kalabalık sık sık Türkçe ve Kürtçe ‘Zafer direnen emekçinin olacak, Yaşasın halkların kardeşliği, Şehitler ölmez, Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları attı.

Tunceli'de 1 Mayıs'a PKK gölgesi düştü

Tunceli’de 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle sendika ve sivil toplum örgütleri üyeleri, belediye binası önünde toplandıktan sonra hep birlikte Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Kalabalık buradan, slogan ve alkışlarla mitingin yapılacağı Kışla Meydanı'na gitti. Yaklaşık 3 bin kişi sloganlar eşliğinde yürürken, zaman zaman ‘PKK halktır, halk burada, Öcalan siyasi irademizdir, Çift taraflı ateşkes’ sloganları atılması üzerine polis bölgede geniş güvenlik ünlemleri aldı. Tunceli Belediye Başkanı DTP’li Songül Erol Abdil yürüyüş kortejinin en başında yürürken, CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar ise bir grup partili ile birlikte miting alanına ayrı yürüyerek gitti. Tunceli’deki kutlamalar olaysız sona erdi

Batman'da karpuz şov

Batman’da, 1 Mayıs işçi bayramı renkli görüntülerle kutlandı. Kutlamalara katılanlar sanat sokağında halay çekti. Batman Belediyesi’nde çalışan İsmail Çiçek, başının üzerine koyduğu 10 kiloluk karpuz ve dolu su bardakla uzun süre oynadı. Öğle satlerinde Belediye sarayı önünde toplanan DİSK Genel-İş, Petrol-İş Sendikası, Tek Gıda-İş ve SES şubelerinin üyeleri, Sanat Sokağı'nda buluştu. Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Belediye sarayı önünde davul- zurna eşliğinde halay çeken işçilerle bir süre oynadı. Daha sonra etkinliğin yapıldığı alanda toplanan kalabalığa Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Nimetullah Sözen konuşma yaptı. KESK yönetim kurulu üyesi Dilek Adsan da, emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladı.  Bir işyerinin ikinci katında etkinliği izleyen Batman Emniyet Müdürü Arif Öksüz, katılımın yetersiz olduğunu söyledi. Sanat sokağında yaklaşık bir saat süreyle davul- zurna eşliğinde halay çeken işçiler, ‘Biji yek gulan’, ‘Yaşasın 1 Mayıs’ dövizleri taşıdı. Belediye işçisi İsmail Çiçek’in karpuz şovu ise kutlamaya renk kattı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyelerine gözaltı
      
1 Mayıs, Şanlıurfa’da Türkçe ve Kürtçe yazılı pankartlarla olaysız kutlanırken, Gaziantep’te, güvenlik güçleri izinsiz gösteri yapan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerine müdahale etti. Olayda 1’i kadın 3 kişi gözaltına alındı. Mersin’de ise kutlamalara katılan öğrenciler, ‘ÖSS kaldırılsın’ sloganı attı. ..

Şanlıurfa’da KESK, DİSK, TMMOB, İHD, Mazlum-Der ve DTP üyesi yaklaşık 70 kişi, Karakoyun İş Merkezi’nde bir araya geldi. Türkçe, ‘Yaşasın 1 Mayıs, İşçi ve Emekçinin Bayramı’ ve Kürtçe ‘Yaşasın 1 Mayıs’ anlamına gelen ‘Biji Yek Gulan’ yazılı pankart açan grup üyeleri yapılan konuşmalarda Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat çekti. Grup adına konuşan Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı ve KESK dönem sözcüsü İbrahim Ayhan, “Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları, egemenlerin iktidar kavgasının dışında bir anlam ifade etmiyor. Türkiye’yi bu kavganın içersinde yeni bir karanlığa sürükleyenler toplumu kendi geri düşünceleri arkasında saf tutmaya çağırıyor. Son olarak Genelkurmay Başkanlığı’nın muhtıra nitelindeki açıklaması demokratik ve siyasal yaşama müdahaledir. Özellikle demokratik parlamenter rejim içindeki konumu itibari ile askerin bu yaklaşımlar içersine girmesi sivil iradeye özgürlüklere aykırıdır. Herkesi ölüme karşı yaşamı, sömürüye karşı emeği, baskılara karşı demokrasiyi, düşmanlığa karşı kardeşliği, savaşa karşı barışı savunmaya çağırıyoruz'' dedi.  Grup, açıklamanın ardından Türkçe ve Kürtçe sloganlar atarak olaysız dağıldı.
     
Gaziantep'te arbede

Gaziantep’te ise Atatürk Bulvarı’nda toplanan yaklaşık bin kişi, fuar alanına yürüdü. Kent merkezinde polis geniş güvenlik önlemi alırken, kalabalığın daha önce 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı İstasyon Meydanı’na geçmesine izin verilmedi. Grup, ‘Ne şeriat, ne darbe, bağımsız Türkiye’ sloganları atarak halay çekti. 1.5 saat süren eylem sonrası, katılanlardan İşçi Partisi, ÖDP ve EMEP’li bir grup yerdeki çöpleri toplayıp, çevre temizliği yaptı. Bir süre slogan da atan gruba Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Akdoğan ve Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Müdürü Fahrettin Uslusoy kırmızı karanfil dağıtıldı. Bu arada, kent merkezindeki Balıklı Parkı’nda izinsiz basın açıklaması yapmak isteyen ESP’lilere polis müdahale etti. Çıkan arbedede polise direnip, slogan atan 3 ESP’li gözaltına alındıktan bir süre sonra serbest bırakıldı.
     
Mersin'de  5 bin kişi yürüdü

Mersin’deki kutlamalara ise yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Devlet Hastanesi önünde toplanan grup, yaklaşık 800 metre uzaklıktaki Metropol Miting Alanı’na yürürken, ‘AKP’nin imamı kaça sattın vatanı?’, ‘AKP şaşırma sabrımızı taşırma’, ‘1 Mayıs resmi bayram olmalı’, ‘Türkiye laiktir laik kalacak’, ‘Ne AKP ne darbe, demokratik Türkiye’, ‘Faşistler halka hesap verecek’ sloganları attı. Mitinge katılan bir grup lise öğrencisi de, ‘ÖSS kaldırılsın, herkese okuma hakkı verilsin’, ‘Eğitim hakkı satılamaz’ diye bağırdı. Yapılan konuşmaların ardından davul-zurna eşliğinde oynayıp, konser verecek yerel bir şarkıcının sahneye çıkmasını bekleyen grup, jeneratörün bozulup, konserin iptal edilmesi dağıldı. Miting, böylece 2 saat erken ve olaysız son buldu.
  

Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarında İP ile ESP çatışması
     

Ankara’daki 1 Mayıs gösterisinde İP ile ESP çatıştı. Süren gerginliğe polis müdahale etmek zorunda kaldı. Ankara’da öğle saatlerinde Opera Binası önünde toplanan parti ve sivil toplum kuruluşları, saat 14.00 sularında 1 mayıs’ın kutlanacağı Sıhhıye Meydanı’na yürümeye başladı. Yürüyüş konvoyunun son sıralarında yan yana yürüyen İP ile ESP arasında ilk önce sözlü bir gerginlik yaşandı. Polis kontrolünün bulunduğu noktaya gelindiğinde gerginlik artarak çatışmaya dönüştü. Gruplar ellerindeki sopaları birbirine fırlatmaya başladı. İki grup da polis tarafından alana alınmadı.

İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarında kavga çıktı
     
 
İZMİR Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamaları için gelen yaklaşık 5 bin kişi dört ayrı giriş noktasındaki polislerce aranarak alana alındı. Gündoğdu Meydanı'nda İşçi Partisi üyeleri ile Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) ve kendilerini Dev-Liseliler olarak adlandırılan grup arasında taşlı sopalı kavga çıktı. Çevik kuvvetin araya girerek ayırdığı her iki gruptan yaralananlar oldu.

Savaşa çüş

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü'nün de aralarında yer aldığı yaklaşık 200 kişilik CHP'li grup  “Mollalar İran'a'' “Türkiye laiktir laik kalacak''sloganları attı. KESK Dönem Sözcüsü Musa Sever arama noktasından geçmeden önce yaptığı açıklamada “30 yıl önce bugün 26 kişi İstanbul'da öldürülmüştü. Onları buradan selamlıyoruz. Onların yüksellttiği devrimci ruhu yükseklere çıkaracağız'' dedi. KESK üyeleri 30 yıl önce 1 Mayıs'ta ölenler anısına denize karanfil attı. 1 Mayıs mitingine katılanlar arasında köylerine çöp tesisi yapılmasına karşı çıkan, Manisa'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Kabazlı köylüleri ile bir grup eşcinsel de yer aldı. Arama noktalarından geçenler elerinde ‘Ne şeriat ne darbe bağımsız demokratik Türkiye’, ‘Türkiye laiktir laik kalacak’, ‘İşsizliğe yoksulluğa hayır’, ‘Savaşa çüş’, ‘Yaşasın 1 Mayıs’ yazılı döviz ve pankartlar taşıdı. Türk-İş üyeleri ‘Vatandaş uyandı imam bayıldı’ sloganları attı. Mitinge katılan Petkim işçileri de kurumun özelliştirilmesine karşı çıktı. Alanda kutlamalar sürerken İşçi Partisi üyeleri ile SDP, ESP ve Dev Liseliler'in aralarında yer aldığı iki grup arasında kavga çıktı. Taraflar taş ve sopalarla birbirine saldırdı. Her iki gruptan da yaralananlar oldu.       
    
DİSK katılmadı
     
DİSK üyesi işçiler Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlamalara katılmadı. Bir bölümü İstanbul'a giden sendika üyelerinden İzmir'de kalan 1000 kişilik bir grup, Basmane Meydanı'nda toplanıp basın açıklaması yaptı. DİSK üyeleri Türk-İş'i 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasına destek vermediği için suçladı. Bu nedenle Gündoğdu Meydanı'ndaki mitinge katılınmayacağı dile getirildi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla, Gündoğdu'daki mitinge katılan işçileri sendikatan ihrac edeceklerini söyledi. Bunun üzerine işçiler sendika binasına geri döndü.

iyibilgi.com  



Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,148 µs