En Sıcak Konular

"TC vatandaşıyım, Kürdüm düşman değilim"

0 0 0000 00:00 tsi
Güneydoğu'da yapılan 1 Mayıs kutlamaları olaysız geçti. Diyarbakır'da yapılan kutlamalarda  Türkçe ve Kürtçe sloganları atıldı.... Kutlamalara katılan kadınların açtığı bir pankart, Kürt vatandaşlarımızın ülkeye bağlılığını, barış ve huzur isteğini

Diyarbakır’da 36 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Demokrasi platformu tarafından düzenlenen bir mayıs kutlaması Dağkapı Semti'nde, duvarında Atatürk’ün ‘Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı, ve Makedonyalı, hep bir soyun evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır’ sözü yazılı rölyefinin bulunduğu Orduevi'nin yanındaki Selahattin Eyyübi Yeraltı çarşısının üzerinde yapıldı. Kutlamalar nedeniyle alanda toplanan yaklaşık bin kişi halay çekerken, çevik kuvvet ekipleri ise panzerler eşliğinde sıkı güvenlik önlemi aldı. Meydanda Kürtçe ve Türkçe ‘Yaşasın bir mayıs, Biji Yek Gulan‘ yazılı şapkalar takan kadınlar, ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, Kürdüm düşman değilim’, ‘Gelir dağılımında adaletli denge sağlansın’, ‘Barışın dili ana dildir, anadilimiz Kürtçe'dir’, ‘Yasaklarla toplum susturulamaz’, ‘Savaşa değil emekçiye bütçe’ pankartları taşıdı. Kalabalık sık sık Türkçe ve Kürtçe ‘Zafer direnen emekçinin olacak, Yaşasın halkların kardeşliği, Şehitler ölmez, Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları attı.

“ANALARIN FERYADI DİNSİN”

Demokrasi platformu adına 1 Mayıs’la ilgili açıklama yapan Ali Öncü, emek haraketleri olarak katılımcı, özgürlükçü, eşitlikçi ve eksiksiz işleyen demokratik bir sistemi Kürt sorunu dahil, Türkiye’nin tüm temel sorunlarının çözüm gücü olarak gördüklerini belirtti. Öncü şunları söyledi:

“Emekçiler olarak Türkiye’nin her gün cenaze kaldıran, kan ve göz yaşıyla anılan, bunun acılarıyla yaşayan bir ülke olmasını istemiyor, buna tahamülümüzün kalmadığının bilinmesini istiyoruz. Anaların yürek parçalayan feryatlarını duymak istemiyoruz. Şiddetin tümden yöntem dışına çıkarılması ve kalıcı bir barışa ulaşılması için acil adımların atılmasını, yasal ve siyasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz.”

Dağkapı Meydanı'ndaki kutlamalar, basın açıklamasının ardından olaysız sona erdi.

Diyarbakır’da ikinci Bir Mayıs kutlaması Kayapınar Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Belediye binası bahçesinde toplanan işçiler, belediye başkanı Zülküf Karatekin’le birlikte davul- zurna eşliğinde halay çekti. DTP’li Belediye Başkanı Karatekin belediye işçilerine karanfil dağıttı.

TUNCELİ’DE PKK SLOGANI

Tunceli’de 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle sendika ve sivil toplum örgütleri üyeleri, belediye binası önünde toplandıktan sonra hep birlikte Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Kalabalık buradan, slogan ve alkışlarla mitingin yapılacağı Kışla Meydanı'na gitti. Yaklaşık 3 bin kişi sloganlar eşliğinde yürürken, zaman zaman ‘PKK halktır, halk burada, Öcalan siyasi irademizdir, Çift taraflı ateşkes’ sloganları atılması üzerine polis bölgede geniş güvenlik ünlemleri aldı. Tunceli Belediye Başkanı DTP’li Songül Erol Abdil yürüyüş kortejinin en başında yürürken, CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar ise bir grup partili ile birlikte miting alanına ayrı yürüyerek gitti. Tunceli’deki kutlamalar olaysız sona erdi

BATMAN’DA KARPUZ ŞOV

BATMAN’da, 1 Mayıs işçi bayramı renkli görüntülerle kutlandı. Kutlamalara katılanlar sanat sokağında halay çekti. Batman Belediyesi’nde çalışan İsmail Çiçek, başının üzerine koyduğu 10 kiloluk karpuz ve dolu su bardakla uzun süre oynadı. Öğle satlerinde Belediye sarayı önünde toplanan DİSK Genel-İş, Petrol-İş Sendikası, Tek Gıda-İş ve SES şubelerinin üyeleri, Sanat Sokağı'nda buluştu. Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Belediye sarayı önünde davul- zurna eşliğinde halay çeken işçilerle bir süre oynadı. Daha sonra etkinliğin yapıldığı alanda toplanan kalabalığa Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Nimetullah Sözen konuşma yaptı. KESK yönetim kurulu üyesi Dilek Adsan da, emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladı.

Bir işyerinin ikinci katında etkinliği izleyen Batman Emniyet Müdürü Arif Öksüz, katılımın yetersiz olduğunu söyledi. Sanat sokağında yaklaşık bir saat süreyle davul- zurna eşliğinde halay çeken işçiler, ‘Biji yek gulan’, ‘Yaşasın 1 Mayıs’ dövizleri taşıdı. Belediye işçisi İsmail Çiçek’in karpuz şovu ise kutlamaya renk kattı.


 
hürriyet



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,516 µs