En Sıcak Konular

Suudi Prens'ten 'stratejik' istek

2 Mart 2011 20:39 tsi
Suudi Prens'ten 'stratejik' istek 

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Suudi Arabistan'daki temasları çerçevesinde Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid ile bir araya geldi.

Prens Halid, heyetlerarası görüşmelerde Türkiye'nin bölgedeki etkinliğinden bahsetti ve Türkiye'yi stratejik ortak olarak görmek istediklerini söyledi.

Vecdi Gönül, Prens Halid'i makamında ziyaretinde resmi törenle karşılandı. İkili görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi.

Bakan Gönül, Türkiye;nin bölgede gelişen gücünü ve etkinliğini, ekonomik, siyasi ve savunma alanındaki atılımlarını anlatan bir konuşma yaptı. Suudi Arabistan ile olan ilişkilerin her geçen gün ivme kazandığına da vurgu yapan Bakan Gönül, bundan sonra da ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Prens Halid ise yaptığı konuşmada iki kardeş ülkenin ilişkilerinin gelişmesinde iki ülke liderlerinin gayretlerinin büyük olduğunu belirtti. Prens Halid, şöyle devam etti:

"İki toplumu birbirine bağlayan kültürel unsurlar ve dini bağlar, bu ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Bunların daha da artırılmasında hepimizin bu unsurları değerlendirmesi lazım. Türkiye'yi Suudi Arabistan;ın stratejik ortak olarak görmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daha önce de belirttiği gibiTürkiyeve Suudi Arabistan İslam aleminde en önemli iki ülke. Suudi Arabistan;da Mekke ve Medine bulunmaktadır."

- BAKAN GÖNÜL SAVUNMA SANAYİ SERGİSİNİ GEZDİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün ayrıca bir otelde düzenlenen Savunma Sanayii Sergisini de Suudi Arabistan Ticaret Ve Sanayi Bakanı Abdullah Zeynel Ali Rıza ile birlikte gezdi.

Türkiye;den birçok iş adamanın katıldığı sergide şirketler savunma alanındaki projelerini, faaliyetlerini anlattı, Suudi Arabistan;a satabilecekleri ürünler hakkında Bakan Gönül ile Bakan Zeynel Ali Rıza;ya bilgiler verdi.

Ev sahibi Bakan Zeynel Ali Rıza, Türkiye ile Suudi Arabistan ticari ilişkilerine değinirken ulaşılan rakamların yeterli olmadığın ve daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Suudi Arabistan tarafı olarak da kendilerinin üzerlerine düşeni her zaman yapmaya hazır olduklarına dikkati çeken Zeynel Ali Rıza, ayrıca iki ülke iş adamlarının da ciddi gayret göstermelerini istedi.

Bakan Gönül de iki ülkenin tarih boyunca kardeş olduklarını ve Türkiye;de Suudi Arabistan;ın özel bir yeri bulunduğunu ifade etti. Türkiye;nin Savunma Sanayiinde geldiği yerin ne kadar önemli olduğunu belirten ifadelere de yer veren Gönül, Suudi Arabistan;ı da Türkiye;nin bu atılımlarından istifade etmeye çağırdı, ve bu teknik gelişimi kardeş ülke Suudi Arabistan ile paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti.

- GÖNÜL, RİYAD ULUSLARARASI TÜRK OKULUNU ZİYARET ETTİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Riyad temasları çerçevesinde Riyad Uluslararası Türk okulunu ziyaret etti. Büyük bir sevgi ve heyecan ile karşılanan Bakan Gönül, yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan yetkililerine okul açmalarına izin vermelerinden dolayı teşekkür etti.

Yaklaşık 2 bin öğrencinin okuduğu okuldan en iyi şekilde eğitim alarak mezun olabilmenin önemine de değinen Bakan Gönül, Başbakan RecepTayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül;ün babalarının da birer işçi olduğunu belirtti ve öğrencileri okumaları yönünde cesaretlendirmeye çalıştı.

Okul Müdürü Abdullah Eravcı, okul hakkında bilgi verirken okulun eksiklerinden ve binanın yetersizliğinden yakındı ve yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Bu arada, Türkiye;nin Riyad Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün de aynı şekilde okulun büyük ihtiyaçlarının bulunduğunu bildirerek, Bakan Gönül;den bu anlamda yardım talebinde bulundu.

Öğrenciler, Bakan Gönül'e folklor gösterisi sundular.

Bakan Vecdi Gönül, yarın Cidde'ye geçecek ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir araya gelecek.

aa



Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,676 µs