En Sıcak Konular

Sovyet bloğunda silahlanma yarışı

2 Mart 2011 15:29 tsi
Eski SSCB ülkelerinin savunma harcamalarının rekor düzeyde arttığı bildirildi, bu artış yeni bir savaş ihtimalinin işareti olarak değerlendirildi

Rus gazetesi Nezavisimaya Gazeta'nın araştırmasına göre, ABD, İngiltere, Fransa ve diğer NATO ülkelerinin askeri harcamalarının azalttığı bir dönemde, eski SSCB ülkelerinde savunma harcamaları rekor düzeyde arttı.

BDT ülkeleri ve Gürcistan'da 2010 yılı ile kıyaslandığında harcamaların yüzde 23 oranında artış göstererek 60.6 milyar dolara ulaştığı bildirildi. BDT ülkeleri ve Gürcistan ekonomisinin güç kaybettiği bir dönemde savunma harcamaların artmasına dikkat çekildi. Gazeteye açıklama yapan uzmanlar bu rakamların eski SSCB ülkeleri içerisinde yeni savaşların yaşanabileceğine dair bir işaret olduğunu savundu.

Uzmanlara göre, eski SSCB yöneticilerinin çabalarına rağmen ordunun silahlarının yenilenme çabası henüz başarılı bir şekilde tamamlanamadı, birçoğu hala SSCB üretimi eski silahları kullanıyor. Yalnız Baltık ülkelerinin önemli ölçüde modern silahlara sahip olduğu ifade edildi.

GÜNEY KAFKASYA ÖNE ÇIKIYOR

Rus uzmanlar özellikle Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin askeri harcamalarına dikkat çekti. Gürcistan, ABD ve NATO ülkelerinin yardımı ile ordusunu güçlendiriyor. Azerbaycan ise elde ettiği petrol ve doğalgaz gelirlerini rekor düzeydeki askeri harcamalara yatırıyor.

2010'da Azerbaycan'ın askeri harcaması 1.59 milyar dolar idi, 2011'de ise bu rakam 3.1 milyar dolara yükseldi. Bundan başka askeri sanayinin gelişmesi için de 1.36 milyar dolar harcama yapılması bekleniyor. Maliye bakanı Samir Şarifov toplam 4.46 milyar dolar askeri harcama yapılacağını duyurdu. Rus askeri uzmanlar Ermenistan'ın da askeri harcamaları artırmasına dikkat çekerek buna rağmen bunun Azerbaycan'dan 10 misli az olduğunu ifade etti. Yaşanan gelişmeler Güney Kafkasya'da yeni bir savaşın başlama mesajı olarak değerlendirildi.

Uzmanlara göre Orta Asya topraklarında da yeni bir savaşın işaretleri var. Özellikle Kırgızistan'ın yeniden Oş'takine benzer olaylara fırsat vermemek için savunma harcamalarını artırdığı bildirildi. Tacikistan başkanı İmamali Rahman da iç savaş tehditini göz önünde tutarak savunma harcamalarını yüzde 25 oranında artırma kararı aldı.

Her iki ülkenin de iç savaş yaşanması durumunda Rusya ve Kollektif Güvenlik ve İş Birliği Örgütünden (ODKB) yardım isteceği öne sürüldü. Ancak Rusya'nın yön verdiği ODKB teşkilatının mali bütçesini son bir yıl içerisinde 7.7 milyar rubleden 0.5 milyar rubleye kadar azaltması bölge liderlerini endişelendiriyor. Bu durumda Rusya'nın iç çatışmalara müdahil olmayacağı öne sürüldü.

Diğer Orta Asya ülkeleri Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan'ın askeri bütçesini artırmamasına rağmen önümüzdeki kısa vade içerisinde onların da benzer yöntemi takip edecekleri iddia edildi.



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,366 µs