En Sıcak Konular

Daima Türkiye'nin en yakın dostu

2 Mart 2011 14:14 tsi
Daima Türkiye'nin en yakın dostu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın daima Türkiye'nin yakın dostu ve kardeş ülkesi olduğunu belirterek, bu ülkeye yarın gerçekleştireceği ziyarette, hem Türk halkının Mısır halkıyla dayanışmasını hem de Mısır devletinin yaşanan süreçten güçlü bir şekil

Gül ve Türkiye'ye ziyarette bulunan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karadağlı bir gazetecinin, ''Karadağ'ın ne zaman NATO'ya gireceğini düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Gül, Türkiye'nin Karadağ'ın Avrupa Atlantik yapılarının içinde yer almasını güçlü şekilde desteklediğini hatırlattı.

Bu çerçeve içerisinde iki önemli konudan bahsettiğini, bunlardan birinin NATO, diğerinin ise Avrupa Birliği konusu olduğunu belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''NATO konusunda önemli bir adım atıldı. NAM statüsünü Karadağ elde etti. Bu noktada Türkiye'nin çok güçlü bir desteği oldu. İnanıyorum ki bu konuda gerekli kriterleri süratli bir şekilde yerine getireceksiniz. Bu konuda siz de çok kararlısınız. Sayın Cumhurbaşkanı da Hükümetiniz de. Süratli bir şekilde Karadağ'ın NATO'ya üye olduğunu göreceğiz.

Karadağ zaten Afganistan'da ISAF içerisinde askeri yardım yapmakta, katkı sağlamaktadır. Yine bazı bölgesel ve uluslararası konularda güvenlik desteği vermektedir. Dolayısıyla bunu hak etmiştir.''

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul-Berane kentleri arasındaki havayolu seferlerinin ne zaman başlayacağı sorusuna ise Berane Havaalanının tamamlanmasının ardından uçuşların başlayacağı yanıtını verdi. Türk Havayollarının iki ülke arasında direkt uçuş yaptığını hatırlatan Gül, ''Biz Karadağ ile her ne kadar sınırımız yoksa da sınırımız varmış gibi yakın komşuluk ve dostluk ilişkisi içerisindeyiz'' dedi.

Mısır'a yarın bir ziyaret gerçekleştireceği hatırlatılarak, bu ülkedeki son gelişmeleri nasıl değerlendirdiği sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

''Daha önce de açıklamıştım; bütün bölge, tarihinin en köklü, en derin değişim sürecini yaşıyor. Ve bu değişim sürecine de liderler değil halklar, gençlik önderlik ediyor. Bunu bütün dünya gördü. Ortadoğu ülkelerinin de halkları en geniş demokratik ve hukuk standartlarını hak ediyorlar ve onu arzu ediyorlar. Dolayısıyla değişiklikleri hep bu yönde görmek gerekir.

Mısır daima Türkiye'nin en yakın dostudur, kardeş bir ülkedir. Bu kısa ziyaretimde hem Mısır halkıyla dayanışmamızı hem de Mısır devletinin güçlü bir şekilde bu süreçten çıkması arzumuzu ifade edeceğim. Geçiş dönemini yaşıyorlar. Bu geçiş dönemi içerisinde karşılıklı tecrübelerimizi paylaşarak, fikirlerimizi paylaşacağız. Tekrar söylüyorum, bu süreçten Mısır devletinin güçlü çıkması çok önemli. Mısır halkının da hak ettikleri, arzu ettikleri demokratik, hukukun üstün olduğu yeni bir düzene kavuşmalarının gerçekleşmesi çok önemli. Böyle bir geçiş döneminde Türkiye'nin yanlarında olduğunu göstermek için bu ziyareti yapacağım. Zaten şu an ki Askeri Şura'nın Başkanı Sayın Tantavi ile daha önceden de tanışıyorum. Mesajlarımız olmuştu karşılıklı. Bu çerçeve içerisinde bu ziyareti gerçekleştireceğim.

-''TÜRKİYE DAİMA TUTARLI VE İLKELİ HAREKET ETMEKTEDİR''-

Cumhurbaşkanı Gül, Libya'ya uluslararası müdahalenin tartışıldığı hatırlatılarak, ''Bazı isyancıların da Türk askerinin korumasını istedikleri yönünde haberler yer aldı basında. Bu çerçevede Türkiye'nin Libya'daki olaylara müdahale konusundaki tutumu nedir?'' sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:

''Libya'nın da muhakkak ki bu yeni dünya gerçeklerini görmesi gerekiyordu. Halkın, gençliğin önderlik ettiği bir süreç yaşıyor. Bütün arzumuz şu; bu süreçlerin kansız olması, kardeş kanının akmaması, bu süreçlerde bir iç savaş görüntüsünün çıkmaması. Ama nihayetinde bu ülkelerin gideceği yer demokratik, hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu yeni rejimlerdir. Türkiye bu sürecin kan dökülmeden tamamlanması için büyük bir gayret sarf etmektedir. Şüphesiz ki Türkiye'ye, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Türk halkına bölgede duyulan güven hepimiz için gurur kaynağıdır. Çünkü Türkiye, ilkeli ve prensipli hareket etmiştir. Daima halkların mutluluğunu öne çıkarmıştır. Bu çerçeve içerisinde hiç bir zaman ikili bir görüntü vermemiştir. Bakarsanız bazı önemli ülkelerin bu sürecin içerisinde bile nasıl zigzaglar yaptığını fark edeceksiniz. Bu süreçler başlamadan önce halka karşı olan rejimleri bazen istikrar adına, demokrasiyi feda ederek nasıl desteklediklerini göreceksiniz. O bakımdan Türkiye daima tutarlı ve ilkeli hareket etmektedir. Bu çerçeve içerisinde de bir taraftan uluslararası hukuk bir taraftan da içeride daha fazla bir kargaşa çıkartmadan bu sürecin tamamlanması için büyük bir çalışma içerisindedir.''

Cumhurbaşkanı Gül, başka bir soru üzerine Mısır'daki görüşmelerine ilişkin açıklamayı ziyaretinden sonra yapabileceğini söyledi.



Bu haber 1,242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs