En Sıcak Konular

Kaddafi'den ölüm tehdidi

2 Mart 2011 13:48 tsi
Kaddafi'den ölüm tehdidi Libya lideri Muammer Kaddafi, ABD veya NATOülkesine müdahale ederse "binlerce Libyalıların öleceği" uyarısında bulundu.

Kaddafi, cemahiriyenin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Bir zamanlar İtalyanların kölesi olduğumuz gibi bir kez daha köle olmamızı mı istiyorlar. Buna asla razı olmayacağız.  ABD veya NATO ülkemize girerse, kanlı bir savaşa gireceğiz ve binlerce Libyalı ölecek" diye konuştu.

El Kaide ile ilgili olarak da Kaddafi, "Onlardan herhangi biriyle, emirlerinden biriyle tartışmaya hazırım... Ancak onlar tartışmazlar, herhangi bir talepleri yok" dedi.

"PETROL YATAKLARI VE LİMANLARI GÜVENDE"

''Ülkenin petrol yatakları ve limanlarının güvende ve kontrol altında olduğunu'' söyleyen Kaddafi, ''ülkenin petrol yatakları ve limanları güvende ve kontrol altında, ancak şirketler silahlı gangsterlerden korkuyorlar'' dedi.

Yabancı petrol şirketlerinin ülkeyi terk etmesi nedeniyle petrol üretiminin şimdiye kadarki en düşük seviyesinde olduğunu ifade eden Kaddafi, Libya'da Batılı bankaların ve şirketlerin yerini, Çin, Rusya ve Brezilya'dan bankalar ve şirketlerin alacağını belirtti.

Libya lideri Kaddafi ayrıca, Libya devletinin mal varlıklarının dondurulmasının, ''Libya halkının parasının gasp ve çalınması'' anlamına geldiğini söyledi.

Bu arada İspanyol hükümeti Kaddafi rejiminin İspanya'daki mal varlıklarının dondurulacağını bildirdi.

PETROL 130 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

Libya hükümeti, Batılı ülkelerle Libya'daki yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle ortaya çıkan gerilimin petrolü siyasi silah olarak kullanmayı düşüneceği bir aşamaya ulaşmayacağını umduğunu bildirdi.

Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Ganem yaptığı açıklamada, ABD ve Batılı ülkelerin halk ayaklanması nedeniyle baskıyı artırması durumunda Libya'nın petrolü baskı aracı ya da siyasi silah olarak kullanıp kullanmayacağı sorusuna, ''Bunun (petrol) siyasi güç olarak kullanılmasını konuştuğumuz bir safhaya ulaşmayacağımızı umuyorum. Herhangi bir konuda herhangi bir sorun yaşamadan önce herşeyin çözüleceğini umuyorum'' yanıtını verdi.

Ülkedeki olayların onyıllar sonra Libya'nın en kötü enerji krizine yol açtığını ifade eden Ganem, olayların sürmesi halinde Libya'nın piyasalara petrol arzındaki sorunların petrol fiyatlarını varil başına 130 doların üzerine çıkaracağı uyarısında bulundu. Ganem, Libya'da enerji sektöründe bazıları önemli konumlarda olmak üzere işgücünün yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan yabancı işçilerin çoğunun ülkeyi terk etmesinden sonra günlük petrol üretiminin 700-750 bin varil düştüğünü de sözlerine ekledi.

Libya'daki krizden önce ülkenin günlük petrol üretimi 1,6 milyon varil seviyesinde bulunuyordu.



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,155 µs