En Sıcak Konular

Özelleştirme idaresi yöneticilerine dava

0 0 0000 00:00 tsi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan hakkında, TÜPRAŞ'ın satışına ilişkin gerekli duyuruları yapmayarak “görevde keyfi davra

Başsavcılık, Petrol-İş Sendikasının, Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş'nin (TÜPRAŞ) özelleştirilmesi sırasında keyfi davrandıkları gerekçesiyle sanıklar hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı. Sanıklar hakkındaki dava, Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

İddianamede, TÜPRAŞ'ın, 10 Temmuz 1990 tarihinde özelleştirme kapsamına alındığı anımsatılarak, özelleştirme stratejisi satış olarak belirlenen ve hisseleri borsada işlem gören kamu şirketlerinin devir işlemlerinin onaylanmasında Özelleştirme İdaresi'nin yetkili olduğu hatırlatıldı.

İddianamede, TÜPRAŞ'ın satışına ilişkin kararın Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 7 Ocak 2005 tarihinde kamuoyuna açıklanması gerektiği halde açıklanmadığı, Global Menkul Değerler A.Ş'nin de TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76 orandaki hissesini satın almak üzere 28 Şubat 2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi'ne başvurduğu belirtildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan'ın aynı gün bu talebe ”olur” verdiği ve yine aynı gün Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığının, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği uyarınca bildirimde bulunulduğu kaydedilen iddianamede, bu işlemlerin bir günlük süre içerisinde yapıldığına işaret edildi.

Özelleştirme İdaresi ile satıcı ve alıcıların, TÜPRAŞ hisselerinin satışına ilişkin işlemlerinin İMKB'nin 1 Mart 2005 tarihli bülteninde yer aldığı kaydedilen iddianamede, satış işlemlerinin 4 Mart 2005 tarihinde, hisse başına 15.40 TL'den Toptan Satışlar Pazarı'nda gerçekleştiği hatırlatıldı.

İddianamede, TÜPRAŞ'ın satışına ilişkin gerekli duyuruları yapmayarak, keyfi davrandıkları ileri sürülen Kilci, Demirci ve Doğan'ın, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği'nin 5/h-10 maddesine aykırı davrandıkları öne sürüldü.

Davanın iddianamesinde, Ankara 12. İdare Mahkemesinin 30 Aralık 2005 tarihinde TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76 kamu payının satışında, “gerekli aleniyet ve rekabet ortamı oluşturmadan hisse satışından kamu yararı oluşturmadığı” gerekçesiyle satışın iptal edildiği ve temyiz edilen kararı Danıştayın onadığı hatırlatıldı.

İddianamede, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan'ın, 765 sayılı TCK'nın 228/1. maddesinde düzenlenen “görevde keyfi davranmak” suçundan 8'er aydan 4 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

hürriyet



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs