Türkiye kazandı | " /> Türkiye kazandı | "/>

En Sıcak Konular

Batı kaybetti, Türkiye kazandı

2 Mart 2011 11:50 tsi
Batı kaybetti, Türkiye kazandı İngiliz basını: "Arap Devrimlerinde Amerika, İngiltere ve İsrail 'kaybetti,' Türkiye, İran ve Suudi Arabistan 'kazandı' "

Guardian başsayfasından İngiltere'nin Libya müdahalesi konusunda geri adım attığı haberini veriyor.
Haberde, Obama hükümetinin, İngiltere başbakanı Cameron'un, NATO'nun Libya hava sahasını uçuşa kapatması önerisine mesafe almasının ardından, İngiltere'nin askeri müdahaleye hazır duruşundan geri adım attığı yazılıyor.

Cameron'un değişen söylemi çerçevesinde, İngiltere'nin bu aşamada isyancı güçlerle irtibata geçmekten daha ileri gitmeyeceğini açıkladığı da haberde belirtiliyor.

Rusya ve Türkiye'nin itirazı

Financial Times ise, Libya'nın hava sahasının uçuşa kapatılması planlarında Türkiye ve Rusya'nın itirazıyla, Fransa ve Almanya'nın tedirgin yaklaşımının belirleyici olduğunu yazıyor.

Haberde yaptırımın, başbakan Erdoğan tarafından "absürt" Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov tarafından ise "anlamsız" olarak nitelendiği hatırlatılıyor.

Haberde öne çıkan cümleler şöyle: "Erdoğan'ın sözleri önemli çünkü Türkiye NATO üyesi bir ülke. Bu durumda yaptırım 28 üye tarafından değil, NATO üyelerinden oluşan küçük bir grup tarafından uygulanacaktır. Lavrov'un açıklamaları ise, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu konuya oybirliğiyle destek vermesinin neredeyse imkansız olduğunu gösteriyor."

Arap devrimlerinde batı 'kaybetti'

Guardian gazetesinin Orta Doğu editörü Simon Tisdall da, son gelişmeler çerçevesinde Batılı güçlerin "tehlikeli ölçüde ince bir çizgide" yürümesi gerektiğini yazıyor.

Tisdall'ın yazısında öne çıkan noktalar şöyle: "David Cameron'un İngiltere'nin Libyalı isyancılara silah sağlayabileceği sözleri, batının yürümesi gereken tehlikeli ölçüde ince çizgiye işaret ediyor. Son şiddet olaylarına rağmen, Libya'da henüz bir iç savaş yaşanmıyor, ancak isyancıları silahlandırmak bunun yaşanmasını garantileyecektir. Yardımcı olma amaçlı bir zorlu müdahale, istenenin tersi sonuçlara yol açabilir."

Arap coğrafyasını etkisi altına alan devrimler karşısında, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İsrail'in 'kaybedenler' tarafında yer aldığını yazan Tisdall, analistlerin kazanan ülkeler olarak Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'ı saydığını vurguluyor.

Batılı güçlerin eski müttefiklerini kaybettiğini, yeni durumda hangi aktörleri muhatap alacaklarını ise henüz bilmediklerini söyleyen Tisdall analizine şöyle devam ediyor: "Batılı liderleri biraz rahatlatan bir düşünce ise, ılımlı, laik, neo-İslamcıların iktidarda olduğu Türkiye'nin devrim sonrası Arap toplumları için bir örnek oluşturabileceği."

BBC



Bu haber 1,653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs