En Sıcak Konular

BRIC'in rakibi MENA mı olacak?

2 Mart 2011 11:49 tsi
Gelişmekte olan ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin için BRIC kısaltmasını ilk kullanan ABD’li Goldman Sachs bankasının ekonomisti Jim O’Neill, ayaklanmaların ardından, MENA olarak da tanımlanan Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin, BRIC&

Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı O’Neill, “Bölgeye bir bütün olarak bakılıp Afrika’nın büyüklüğü de göz önüne alındığında, MENA’nın BRIC benzeri bir ekonomik grup olma ihtimali oldukça yüksek” dedi.

O’Neill aynı zamanda, “Bu bölgede son dönemde yaşanan korkunç karmaşaya rağmen, ayaklanmaların sonrasında ortaya çıkacak potansiyelin yüksek olduğunu düşünüyorum” dedi.

POTANSİYEL YÜKSEK

Mısır’da yönetimi ele geçiren askeri yetkililer, önümüzdeki altı ay içinde ülkede demokratik bir seçim gerçekleştirmeyi planlıyor. Diğer yandan, Birleşmiş Milletlerin (BM) ticari ve finansal yaptırımları onaylamasının ardından, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin de günleri sayılı gibi görünüyor.

Ayrıca, Libya’nın doğusunu ele geçiren Kaddafi karşıtları, petrol üretimini yeniden başlatmayı planlıyor.

The Reformer Broker adlı bir bloga sahip olan, ABD’li portföy yöneticisi Joshua Brown, “MENA, orta sınıf ve kapitalizmin keyfini keşfettiğinde, dünyanın geri kalanı için oldukça huzurlu günlerin yaşanma potansiyeli yüksek” dedi.

İRAN’IN İŞİ DAHA KOLAY

Mısır, 82 milyon nüfusuyla, Pakistan’dan sonra bölgenin en kalabalık ülkesi. İran’ın 77 milyon, Pakistan’ın 187 milyon nüfusu bulunuyor. Nüfus açısından bir karşılaştırma yapıldığında Çin hala 1.3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık durumunda. ABD’nim nüfusuysa 313 milyon kişi düzeyinde.

O’Neill müşterilerine geçtiği notta, “Mısır’ın, önümüzdeki yıllarda oldukça hızlı büyüme ihtimali var. Ancak halka pek çoğumuzun elinde olan fırsatlara erişme fırsatları verilmesi gerekiyor” dedi.

Ekonomist aynı zamanda, İran’da rejimin değişmesi durumunda, ülkenin bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha kolay bir şekilde büyüme fırsatı olduğuna da dikkat çekti.

*Bu yazı CNBC.com’da “Is Middle East Set to Become Next Big Emerging Market?” başlığıyla yayımlanan haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,569 µs