En Sıcak Konular

Bağış: Papaza kızıp oruç bozulmaz

2 Mart 2011 11:46 tsi
Bağış: Papaza kızıp oruç bozulmaz Resmi temaslarda bulunmak üzere saat 10.00'da Portekiz'in başkenti Lizbon'a giden Egemen Bağış, hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, her geçen gün Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı azaldığını, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacının ise arttığını belirtti. AB ile müzakerelere başlanması kararının oy birliğiyle alındığını hatırlatan Bağış, "Bu müzakerelerin durdurulabilmesi için yine oy birliğiyle alınan bir karara ihtiyaç vardır. Hodri meydan! bulsunlar 27'yi görelim bakalım. Türkiye'nin AB'deki dostları, üye olmasını isteyen ülkelerin sayısı karşımızdakilerden çok daha fazladır. Anadolu'da bir tabir var; 'papaza kızıp oruç bozulmaz' " dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere saat 10.00'da Portekiz'in başkenti Lizbon'a giden Egemen Bağış, hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Türkiye'nin AB kapısında yalvaracak bir ülke olmadığı' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bağış, Adnan Menderes tarafından ilk başvurunun yapıldığı 1959 yılından bu yana o günün Türkiye'sindeki koşullar ile bugünkü arasında çok büyük fark olduğunu söyledi. Bağış, "Rahmetli Menderes o başvuruyu yaparken vatandaşlarımız da Almanya'ya misafir işçi statüsünde yollara düşüyor. Türkiye'nin AB süreciyle göçün 50. yıl dönümünün birbirine çok yakın olması enteresan bir tesadüftür. O günkü Türkiye koşulları ile bugünün Türkiye'si arasında çok büyük bir fark var. O gün kişi başına ortalama gelir 400 dolarken bugün 11 bin dolara çıkmıştır. O gün 14 tane üniversitesi olan Türkiye'nin bugün 162 tane üniversitesi vardır. O gün yıllık turizm gelirleri 9 milyon dolar olan Türkiye'nin bu sene yıllık 30 milyar Euro'ya yaklaştı. O günün Türkiye'sinin belki vatandaşlarını gurbete göndermekten, kendisi de AB üyeye olmaktan başka çaresi olmayabilirdi. Ama bugünün Türkiye'sinin böyle bir mecburiyeti yok." dedi. Bağış, Başbakan Erdoğan'ın Newsweek Dergisi'ne yazdığı makalede yer alan, "Türkiye AB kapısında yalvaracak bir ülke değil." sözlerini tekrarladı.

'AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR'

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) kendi verilerine göre; Türkiye'nin her geçen gün AB'ye ihtiyacı azalırken, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacının arttığını belirten Başmüzakereci Egemen Bağış, şöyle devam etti: "Bu ihtiyaçlar hiyerarşisinde öyle bir noktaya gelecektir ki, bu büyük randevu kaçınılmaz olacaktır. Yani AB Türkiye'yi, kara kaşımız kara gözümüze göre ya da çok çalışkan ve iyi insan olduğumuz için değil, bize ihtiyaç duyduğu için üyeye yapmaya mecbur kalacaktır. Sayın başbakanın o vurgusunun arkasında hukuki bir gerekçe de vardır. AB ile müzakereler oy birliği ile alınmış bir kararla başlamıştır. Bu müzakerelerin durabilmesi için yine oy birliğiyle alınan bir karara ihtiyaç vardır. Hodri meydan! bulsunlar 27'yi görelim bakalım. Türkiye'nin AB'deki dostları, üye olmasını isteyen ülkelerin sayısı karşımızdakilerden çok daha fazladır. Anadolu'da bir tabir var; 'papaza kızıp oruç bozulmaz'. Biz AB'de Türkiye üzerinden iç siyaset yapmaya çalışan dar vizyonlu siyasetçilerin oyununa gelmeyeceğiz. Havluyu biz atmayacağız. Rahmetli Özal'ın 80'lerde uyarıda bulunduğu gibi, 'bizi bu uzun ince yolda küstürmek isteyenlerin oyununa gelmeyeceğiz' Biz 'durmak yok yola devam diyoruz.' Süreç, sonuçtan çok daha önemli."

'PORTEKİZ VİZESİ İÇİN ANKARA'YA GİTMEYE GEREK KALMAYACAK'

Egemen Bağış, bir müjde vereceğini belirterek, İstanbul'da konsolosluğu bulunmayan Portekiz'in, Macaristan ile yaptığı anlaşma sonrası bu ülkeye seyahat edeceklerin Ankara'ya gitmeden 15 Mart'tan itibaren Macaristan konsolosluğunda 'Schengen' vize başvurusu yapabileceklerini söyledi. Ayrıca Portekiz'in, Türkiye'nin hususi ve hizmet pasaportlarına vize uygulamasını kaldırma çalışması yaptığını belirtti.

Bağış, vize konusunda AB ile yoğun bir mesai içerisinde olduklarına da işaret etti. 24 Şubat'ta yapılan AB İçişleri ve Adalet Bakanları toplantısından bekledikleri, Türkiye ile vize muafiyeti müzakereleri yerine vize diyaloğu müzakerelerinin çıktığını anlatan Bağış, bunun bekledikleri bir karar olmadığını vurguladı. Bağış, "Bu bizim için yeterli değil. Diğer ülkelerle nasıl vize muafiyeti varsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarının da vize ihtiyacı olmadan 65 ülkeye gidebildiği gibi AB üyesi ülkelere gidebilmesi için yoğun çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Lizbon temaslarına da değinen Egemen Bağış'ın programı şöyle; "Portekiz Meclisi Avrupa İşleri Komisyonu, Dış İlişkiler Komisyonu ve Türkiye Dostluk Grubu üyeleriyle bir araya gelecek. Portekiz Meclis Başkanı Sayın Jaime Gama ile görüşecek. Dışişleri Bakanı Sayın Luis Amado tarafından onuruna verilecek öğle yemeğine katılacak. Portekiz Avrupa İşleri Devlet Sekreteri Sayın Pedro Lourtie ile görüşmesi sonrası Yeni Lizbon Üniversitesi'nde konferans verecek. Daha sonra heyetiyle birlikte 19.30'da İstanbul'a hareket edecek."

cihan



Bu haber 1,052 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,643 µs