En Sıcak Konular

Şimdi de Ermenistan karıştı

2 Mart 2011 09:36 tsi
Şimdi de Ermenistan karıştı Ermenistan'ın başkenti Erivan'da toplanan on binlerce muhalif grup iktidarın erken seçime gitmesini, aksi durumda halk protestolarına başlayacakları uyarısı yaptı.

Ermenistan basınında yer alan bilgilere göre muhalif lider Levon Ter-Petrosyan, 10 kişinin yaşamını yitirdiği 1-2 Mart 2008 kanlı gösterilerinin yıl dönümünde meydanları dolduran kalabalığa konuştu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a 'son uyarı' yaptıklarını kaydeden Ter-Petrosyan, uzun bir talep listesi de açıkladı. Hapishanede tutulan siyasi suçluların serbest bırakılması, 2008 olayları ile ilgili adil yargılama yapılması, üst düzey devlet görevlilerinin işine son verilmesi ve Başbakan Tigran Sarkisyan'ın görevden alınması dahil 13 maddelik bir liste okuyan muhalif lider, Cumhurbaşkanı Sarkisyan'a da erken seçim karar alması için iki haftalık süre tanıdı.

Muhalefet blokonun talepleri arasında asgari ücrete zam yapılması,emeklimaaşlarının iyileştirilmesi, sokak satıcılarına getirilen sınırlamaların kaldırılması ve araç sigortası gibi bir dizi popüler istek de var.

Muhalif "Ermenistan Ulusal Konseyi" hareketinin liderliğini yapan Ter-Petrosyan, halkın iradesinin iktidara gelinceye kadar oluşturulan formun eylem kararlarını ve yapılacak çalışmaları organize edeceğini söyledi. 13 maddelik listeyi gösteriye katılanların onayına sunan muhalif lider, olumlu karar açıklanmasının ardından sürenin başladığını ilan etti.

Ermenistan güvenlik güçleri yaklaşık 10 bin kişinin meydanda toplandığını belirtirken, Ter-Petrosyan en az 50 bin kişinin gösterilere katıldığını belirtiyor. Hükümete tanınan iki haftalık sürenin ardından göstericiler 17 Mart'ta yeniden meydanda olacak.

RFE-RL'ye değerlendirmede bulunan Ter-Petrosyan'ın sağ kolu Levon Zurabyan, Sarkisyan'la siyasi diyalog yolunun halen açık olduğunu, ancak zamanın iktidar için artık hızla tükenmeye başladığını söyledi. Zurabyan, Mısır ve Tunus'ta yaşanan ayaklanmaların benzerinin erken seçimlere gidilmemesi durumunda Ermenistan'da da tekrarlanabileceği uyarısı yaptı.

1991-1998 yıllarında Ermenistan'ın ilk Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Ter-Petrosyan, Sarkisyan'ın taleplerini reddetmesi durumunda 2008'de olduğu gibi sürekli eyleme başlayıp başlayamayacakları konusunda net açıklamada bulunmadı.

Tam 3 yıl önce 1 Mart 2008'de Erivan'da meydana gelen kanlı olaylar 10 kişinin yaşamına mal olmuştu. 19 Şubat 2008'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında başlayan protesto eylemleri 10 gün sürmüş ve 1 Mart sabahı erken saatlerde güvenlik güçleri Özgürlük Meydanı'nda toplanan göstericileri şiddet kullanarak dağıtmıştı. Olaylar sonrasında Erivan'da 20 gün olağanüstü hal ilan edilirken, yüzlerce muhalif de tutuklanmıştı.

cihan



Bu haber 1,269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs