En Sıcak Konular

İran'ın Türkiye hedefi: 30 milyar dolar

1 Mart 2011 16:34 tsi
İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseın Pour, İran ile Türkiye arasında ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Daha önce yıllık 600 bin İranlının Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Büyükelçi, bu sayının son iki yılda 2 milyona ulaştığını, ancak bu sayıyı da yetersiz bulduğunu ifade etti.

Şanlıurfa'ya bir dizi ziyaret amacıyla gelen büyükelçi, ziyaret programı çerçevesinde Vali Nuri Okutan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm İl Müdürü Selami Yıldız ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ile görüştü. Büyükelçi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'na düzenlediği ziyaret sonrası, odanın toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi.

Büyükelçi, düzenlediği toplantıda, Türkiye ile İran arasında yapılabilecek işbirlikleri ve fırsatları değerlendirdi. İran halkının Türk milletini çok beğendiğini dile getiren Büyükelçi, Türk yatırımcıların İran'da yapacakları yatırımları garanti altına aldıklarını vurguladı. Büyükelçi, ayrıca, iki ülke arası çok sayıda turist ziyaretinin de gerçekleştiğini belirterek, bu sayıyı yeterli bulmadıklarını anlattı.

Büyükelçi Bahman Hosseın Pour, mevcut 10,5 milyar dolarlık ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Pour, şöyle konuştu: "3 ile 4 yıllık kısa bir zaman dilimi içerisinde Türkiye ile ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu koşullar bu hızla devam ederse daha erken bir tarihte bitirilir. Şu anda 10,5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz mevcut. Eğer geçen yılki ekonomik kriz olmasaydı şimdi 14-15 milyar dolara ulaşırdı."

"SERMAYE GARANTİ ALTINA ALINIYOR"

İran'ın ekonomik potansiyeli hakkında bilgi veren Büyükelçi Pour, İran'a yatırım yapacak Türk iş adamlarının yatırımlarını da garanti altına alındığını söyledi. İran'a has bir taahhüdün olduğunu anlatan Büyükelçi Pour, "Türkiye'den İran'a gidip toplu konut işine giren yatırımcıların sermayesi garanti altına alındı. Onların karı da garanti altına alındı, eğer gümrük sorunları yaşarlarsa o sorunları biz gideririz. Dünyanın hiçbir yerinde hükümet devlet garanti altına almaz ama İran'da böyle bir uygulama var." diye konuştu.

TURİST SAYISI 2 MİLYONA ULAŞTI

iki yıl içinde İranlı turistlerin sayısının 600 binden 2 milyona çıktığını ifade eden Büyükelçi Bahman Hosseın Pour, Suriye'ye giden İranlı turistlerin de yüzde 70'inin Türkiye'nin Şanlıurfa şehrinden geçtiğini söyledi.

İran nüfusunun yüzde 55'inden fazlasının tarımla uğraştığını anlatan Büyükelçi, Şanlıurfa'nın tarım sektöründe önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Büyükelçi, ister teknoloji alanında ister üretim alanında hem işbirliğinin yapılabileceğine hem de tecrübelerin karşılıklı aktarılabileceğine işaret etti.

İki ülke arasındaki sıcak ilişkilerden geri dönülmeyeceğini de dile getiren Bahman Hosseın Pour, "Yine size güvence veririm, bu sefer geriye dönülmeyecek. Bizim ve sizin işbirliğimiz, bu ülkenin hız kazanmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla bu anlattığım koşullar görüyorsunuz birçok işbirliği sahası veriyor." şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ise işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Urfa'nın tarım potansiyeline de dikkat çeken Ertekin, "İran'dan bize turist geliyor ama biz bu sayıyı yeterli görmüyoruz. İnşallah burada onların daha rahat edebilecekleri güzel tesisler yapmak suretiyle bunu birlikte de yapabiliriz. Sulama yapılabilen alanlarımız geniş dünyada artık gıda daha çok önemli olmaya başladı. Biz de her türlü işbirliği için hazırız." ifadelerine yer verdi.

Toplantı, karşılıklı iyi niyet dileklerinin iletilmesi ile sona ererken, Başkan Ertekin Büyükelçiye kahve takımı, büyükelçi de Başkan Ertekin'e seramik tabak hediye etti.

(CİHAN)



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,402 µs