En Sıcak Konular

Düsseldorf buluşması Almanları kızdırdı

1 Mart 2011 14:40 tsi
Düsseldorf buluşması Almanları kızdırdı Düsseldorf konuşması Almanya'da sert tepki gördü; Hristiyan Sosyal Demokratlar Türk Büyükelçisi’nin çağrılarak gereğininin yapılmasında ısrarcı

Başbakan Tayyip Erdoğan’nın Düsseldorf’taki konuşmasında Almanya’da yaşayan Türk çocuklarının önce anadilleri Türkçe’yi öğrenmelidir sözüne itiraz eden Alman hükümeti, Almanca öğrenmenin en az Türkçe öğrenmek kadar önemli olduğunu açıkladı.

Alman Başbakan Angela Merkel’in hükümet sözcüsü Steffen Seibert aracılığıyla Berlin’de yapılan beyanatında hükümetin Almanca öğrenmenin anlamının Türkçe öğrenme ile aynı kefede değerlendirilmesi gerektiğinden kesinlikle emin olduğu bildirildi. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve koalisyon ortağı partisi Hür Demokrat Parti FDP, Türk çocuklarının ana dillerinden önce Almanca öğrenmeleri gerektiğini belirttiler. Hükümet ortakları Erdoğan’ı Almanya’daki entegrasyon çalışmalarına zarar vermekle suçladılar.

Başbakan Erdoğan, Düsseldorf’ta yaptığı konuşmada Türk çocuklarının Almanca öğrenmesi gerektiğini, ama önce Türkçe öğrenmelerini söylemiş ve tüm Türk göçmenlere de uyum çağrısı yapmıştı.

Hristiyan Demokrat Parti CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, Erdoğan’ın Almanya’daki entegrasyon çabalarını kötü bir iş olarak gösterdiğini, Alman entegrasyon politikasının sanki insanları kültürel köklerinden sökmek istiyormuş gibi gösterdiğini iddia ederek bunun gereksiz güvensizliğe neden olduğunu söyledi.

Yeşiller Başkanı Türk asıllı Cem Özdemir ‘Welt’ gazetesiyle yaptığı söyleşide, asimilasyonun kişisel bir karar olduğunu, hiçkimsenin buna karışma hakkı olmadığını belirtti. Hiçbir devlet, hiçbir siyasetçinin vatandaşa dindar olun, şu dille çocuklarınızla konuşun gibi emirler verme hakkının olmadığını kaydetti.

CSU Türk Büyükelçiliği’nin çağrılmasını istedi

Bavyera Eyaletinin güçlü konzervatif partisi Hristiyan Sosyal Demokrat Parti CSU, Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin Erdoğan’ın konuşmasından dolayı Türkiye’nin Berlin Büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrılmasını istedi. CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt, yabancı bir devlet adamının Almanya’da tekrar tekrar yurttaşlarını tahrik etmesine izin verilemeyeceğini söyledi. Dobrindt, Erdoğan’ın özellikle Türkiye’nin Almanya’daki vatandaşlarını da Libya’dakiler gibi koruyacağını söylemesinden çok rahatsız olduklarını, böyle bir ifadeye asla izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Mucahid Yıldız / Dünya Bülteni



Bu haber 1,686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs