En Sıcak Konular

Mahkeme hangi parmağı kesecek?!

0 0 0000 00:00 tsi
Mahkeme hangi parmağı kesecek?! Anayasa Mahkemesi ne karar verecek? Muhtemelen bugün, bu sorunun yanıtını öğreneceğiz. Fakat sanıldığı kadar basit olmayacak. Yüksek mahkemenin verdiği karar ne anlama gelecek, hangi kararın sonucu ne olacak, kim ne yapacak?

Aslında Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar o kadar basit değil. Siyasi açıdan zaten zor ama teknik açıdandan da basit bir yanıtı olmayacak. Birden çok ya da çok yönlü karar çıkması mümkün… Bu halde hangi kararın ne anlama geleceği, ondan sonra nasıl davranılacağı önemli. “İşte hangi karar nasıl sonuçlara yol açacak”ın haritası. 

Yapılan ilk turla ilgili yürütmeyi durdurabilir mi?

Elbette… Gerekli görmesi halinde, "yürütmeyi durdurma" kararı verebilir. Bu halde TBMM 2. tur seçimi yapamayacak! Bu şu anlama geliyor. Cumhurbaşkanı seçiminin gerçekleşmesi için gerekli süre olan 1 ay aşılmış olacağından, anayasanın öngördüğü süre içinde cumhurbaşkanının seçilememesi demek olacak!

”Yanlış yapınız, 367 aramanız lazımdı" diye iptal ederse ne olur?

En sert karar bu… Cumhurbaşkanlığı seçimi için toplantı sayısının 184 değil 367 olduğu yargı kararıyla sabitlenmiş olacak. Bu, seçim yargı kararıyla iptal edildi anlamına geliyor. Anayasa’nın 102. maddesinde "Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir" hükmü uyarınca derhal seçime gidilecek.

İptal kararı çıkarsa ve seçim olursa, yeni Meclis Cumhurbaşkanı’nı nasıl seçecek?

Bu sefer yoklama yapılması ve 367 milletvekilinin katılımı aranacak. TBMM’de seçim sonuçlarına göre bu rakamı yakalayabilen bir parti bulunmazsa, (ki öyle gözüküyor) siyasi partiler yeni Cumhurbaşkanı için uzlaşmak zorunda kalacak. Uzlaşı elbette iyi. Peki o da sağlanamazsa? Türkiye bu sefer, “yine seçim mi olacak” tarışmalarına yuvarlanacak. Bu oldukça tatsız bir ihtimal. Ancak yeni seçilmiş TBMM buna imkan tanımayacak, şu ya da bu şyekilde uzlaşacaktır.

Anayasa Mahkemesi “usûl”den ret kararı verirse ne olacak?

Anayasa Mahkemesi’nin amiyane tabirle “bu işe ben bakmıyorum” deme ihtimali de var. İlk tur oylamayı "eylemli içtüzük değişikliği” olarak görmezse, "Meclis kararlarını inceleme yetkim yok" diyebilir. Bu halde 367 tartışması sona erer. Meclis turlara devam edecr ve üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilebilir.

Anayasa Mahkemesi “esas”tan ret derse ne olacak?

Bu kararın sonucu da hemen aynı… Mahkeme, "Toplantı yeter" sayısının Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçiminde 184 olduğu sonucuna varırsa, başvuru kökten reddedebilecek. Bu durumda, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 kişinin katılımı aranmayacak. Rutin işleyecek. 



Bu haber 191 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,303 µs