En Sıcak Konular

Kendimizi Türkiye'ye yakın hissediyoruz

1 Mart 2011 13:15 tsi
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, İsrail ve Türkiye'nin birbirini suçlamak yerine kendilerine dönerek neyi düzeltebileceklerine odaklanmaları gerektiğini söyledi.

Avrupa Politika Merkezi adlı düşünce kuruluşunda konuşan Ayalon, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka ve Türkiye konusunda şunları söyledi:
    
"Gazze'de şu anda abluka yok. 12 bin roket atılınca Gazze'yi ablukaya almıştık. Bence Türkiye de hiçbir karşılık vermeden halkına terörist saldırıların sürmesine izin vermez.

Terörle mücadele noktasında kendimizi Türkiye'ye çok yakın hissediyoruz. Türkiye, PKK olsun diğer örgütler olsun terörden çok çekti, hala çekiyor. Bence bizim neden Hamas terörüne karşı kendimizi savunmamız gerektiğini anlaması gereken ilk ülke Türkiye olmalı.

Bu toplu cezalandırma değil. Gazze halkını rehin alan Hamas teröristleriyle sivil halk arasında ayrım yapıyoruz. Bugün Gazze'ye gidin, hiçbir şeyin eksik olmadığını göreceksiniz."
    
Gazze'de son aylarda işsizliğin azaldığını, ekonomik büyümenin hızlandığını savunan Ayalon, bu trendin devam etmesini arzuladıklarını dile getirdi.
    
Ayalon, Gazze'ye İran ve Hizbullah'tan silah akışının devam ettiğini de öne sürerek, "tüm uluslararası anlaşmaların ruhuna aykırı olan bu gelişmeyi Mısır'la da işbirliği yaparak" engellemek istediklerini ifade etti.
    
Danny Ayalon, Türkiye-İsrail ilişkilerini değerlendirirken de şunları kaydetti:
    
"Bölgedeki iki anlamlı oyuncu ve aktör olan İsrail ve Türkiye'nin (iyi ilişki içinde olması) çok önemli. Türkiye ve İsrail arasındaki mükemmel ilişkiler, sadece iki halkın değil tüm bölgenin de çıkarına. İki ülke arasındaki gerginliğin İsrail'in tahrikinden kaynaklanmadığını dikkatinize sunmak isterim.

Tam tersine biz Ankara'nın daha dengeli ve adil bir söylem geliştirmesini arzu ederiz. Burada bir tartışmayı başlatmak istemem, ama bence birbirimize saldırmak yerine kendimize bakıp neyi düzeltebileceğimizi görmeliyiz. İsrail, Türkiye ile iyi ilişkilerin devam etmesini destekliyor ve bu konuda (üzerine düşeni yapmaya) hazır. Türkiye ile iyi ilişkilerin devamından memnuniyet duyacağız."
    
İsrail'in son dönemdeki Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan ilişkilerine de değinen Ayalon, Akdeniz'de buldukları önemli petrol ve doğalgaz rezervlerinin bu iki ülke üzerinden geçecek boru hatlarıyla Avrupa'ya ulaştırılabileceğini söyledi.
    
Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon, Türkiye'nin Ortadoğu'da model ülke olması gerektiğini savunanlara cevabının sorulması üzerine, "İsrail'in komşularına model önermesinin küstahlık olacağını" belirtti.
    
"Her ülkenin durumunu tarihiyle, gelenekleriyle ve toplumsal yapısıyla kendine has olarak değerlendiriyoruz. Libya'da kabile savaşları görüyoruz. Mısır'da görülen belki kuşak çatışması. Bahreyn'de Şiiler ve Sünniler arasında. Her bir ülkede yaşananlar farklı. Her ülkedeki durum, kendileri için en anlamlı ve faydalı şekilde çözümlenmelidir.

Ama buradaki korkumuz (bu ülkelerin) İran, Hizbullah ve Hamas modeliyle rehin alınmaları" diyen Ayalon, uluslararası toplumun İran tehdidine karşı proaktif hareket etmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.


AA

 



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs