En Sıcak Konular

Hollanda halkı yarın sandık başında

1 Mart 2011 12:47 tsi
Hollanda'da yarın Eyalet Meclisi seçimleri yapılacak. Yaklaşık 12 milyon seçmen 12 eyalette yerel meclislerin yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gidecek.

Sabah yerel saatle 07.30'da başlayacak oy verme işlemi akşam saat 21.00'e kadar devam edecek. Seçimlerde sadece Hollanda vatandaşı olanlar oy kullanabilecek. Hollanda vatandaşlığına sahip yaklaşık 220 bin civarındaki Türkün de oy kullanma hakkı var.

Seçimlerde farklı partilerden 80'e yakın Türk kökenli aday da yarışıyor. Daha çok sol partilerden aday olan Türk kökenli siyasetçilerin seçilmeleri büyük oranda tercihli oylara bağlı. Türk adayların yarısına yakını Lahey ve Rotterdam gibi yabancıların yoğun yaşadığı şehirleri kapsayan Güney Hollanda eyaletinde yarışıyor.

-HÜKÜMETİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR-

Hollanda yasalarına göre Eyalet Meclisleri aynı zamanda Senato üyelerini belirleme hakkına sahip olduğu için bu seçimler, iş başındaki azınlık hükümetinin geleceğini de yakından ilgilendiriyor. 75 sandalyeli Senato, meclisten geçen yasaları onaylama yetkisine sahip.

Şu anda Senato'da gerekli çoğunluğa sahip olamayan koalisyon ortaklarının yarınki seçimlerden istediği sonucu alamaması durumunda, hükümetin fazla uzun ömürlü olamayacağı belirtiliyor.

-WİLDERS'IN PARTİSİ İLK KEZ KATILIYOR-

Geçen sene yapılan milletvekili seçimlerinde büyük bir başarı elde ederek ülkenin en büyük 3. partisi konumuna yükselen ve iş başındaki azınlık hükümetine dışarından destek veren aşırı sağcı Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi (PVV), ilk kez eyalet seçimlerinde yarışıyor. Tüm eyaletlerde aday gösteren PVV'nin yükselen oy oranının bu seçimlere yansıyıp yansımayacağı merak konusu.

-TÜRKLERE MUTLAKA SANDIK BAŞINA GİDİN ÇAĞRISI-

Belirlenecek yeni eyalet meclislerinin daha sonra Senato üyelerini seçeceğine dikkati çeken farklı Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Türk seçmenlere mutlaka oylarını kullanmaları yönünde çağrıda bulundu.

Yabancılara dönük kısıtlayıcı politikalara sahip azınlık hükümetinin Senato'da çoğunluğu sağlamaması için çaba gösterilmesi gerektiğine işaret eden Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTIP) Başkanı Mustafa Ayrancı, "oy kullanmamanın aşırı sağcı Geert Wilders'ın ekmeğine yağ sürmek" anlamına geleceğini söyledi.

Bu seçimlerin hükümet için bir nevi referandum niteliğinde olduğunu belirten Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda Genel Koordinatörü Mikail Güneş ise, "Hükümeti isteyip istemediğimizi oylayacağız. Tüm Türk toplumunu oylarını kullanmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu (TICF) Başkanı Arif Yakışır da Hollanda'da artık kalıcı hale gelen Türk toplumunun birçok alanda olduğu gibi siyasete de etkin bir şekilde katılması gerektiğini belirterek, "sahip olduğumuz oy potansiyeliyle çok şey değiştirebiliriz. Yeter ki oy kullanmayı ihmal etmeyelim" ifadelerini kullandı.
 
aa



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,991 µs