En Sıcak Konular

Suudiler, Wikileaks'in hedefinde

1 Mart 2011 09:28 tsi
Suudiler, Wikileaks'in hedefinde WikiLeaks, Suudi Kraliyeti’nin dillere destan servetine açıklık getirdi. Prensler, bankalardan aldıkları borçları ödemiyor, vatandaşın parasına bile el koyabiliyor...

Amerikalı diplamotların gizli yazışmalarını yayımlayan WikiLeaks, reform çağrılarına mali önlemlerle karşı koymaya çalışan Suudi Kraliyeti’nin dillere destan servetini nasıl elde ettiğini ortaya çıkardı. Belgeler, Kral Abdullah ve ailesinin yolsuzluklar sayesinde nasıl bir varlık içinde yaşadığını şöyle anlatıyor:
-   Prensler bütçe dışı harcamalarla yaklaşık 10 milyar dolar para hortumluyor.
-  Prensler ülkeye göçmen işçi olarak gelenlere oturma izni almaları konusunda yardım ediyor, ancak sonra karşılığında onlardan aylık 20 ila 150 dolar arasında ‘vergi’ alıyor. Tek bir prens 100’e yakın kişiye bu şekilde ‘yardımcı oluyor’.
-  Prensler bankalardan aldıkları borçları ödemiyor. Belgeyi kaleme alan Amerikalı elçi, yaklaşık 12 bankanın prenslerin bu nedenle zorda kaldığını yazıp prensleri dörde ayırıyor: İlk gruptakiler tahminen ‘yeterince zengin’ oldukları için borç istemiyor; ikinci gruptakiler bankadaki diğer hesapları ipotek ederek sık sık kredi alıyor; bankalar üçüncü gruptakilere kredi vermeyi reddediyor; dördüncü gruptakiler ise “gerçekten kraliyet ailesinden değil, asalak.”
-  Suudi Kraliyet ailesinin mal varlığının temeli yasal olarak bütçeden aldıkları maaş. Ailenin en düşük rütbelisi 1990’ların ortasında ayda 800 dolar maaş alırken, bu miktar kişinin ailedeki yerine göre 200-270 bin dolara kadar çıkabiliyor.
-  Kral’ın torunları ayda 27 bin dolar, torunlarının çocukları 13 bin dolar, torununun torunu 8 bin dolar alıyor. Kraliyet üyeleri doğar doğmaz maaşa bağlanıyor.
-  Prenslere, evlilik için veya saray inşa ettirdiklerinde ‘ikramiye’ veriliyor. Yıllık 40 milyar dolarlık bütçenin 2 milyar doları bu işler için harcanıyor.
-  Günlük bir milyon varil petrolün geliri beş ya da altı prenste bölüşülüyor.
-  Prensler devlet arazilerine göz koyuyor.
-  Zengin Suudiler, kamulaştırmadan korktukları için paralarının büyük kısmını yurt dışında tutuyor.

Kral önlem almış
2005 tarihli bir belgede ise Kral Abdullah’ın, “Ben 80 yaşındayım, omuzlarımda yolsuzlukla ölmek istemiyorum” diyerek tasarruf önlemleri aldığı, ancak bunun aile içi gerilimi ciddi biçimde artırdığ yazıyor.

Milliyet



Bu haber 1,143 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs