En Sıcak Konular

Kaddafi kendi yasalarıyla yargılanacak

1 Mart 2011 08:15 tsi
Kaddafi kendi yasalarıyla yargılanacak Kaddafi'nin yakalanması durumunda 42 yıldır uyguladığı yasalara göre yargılanacağını vurguluyor.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin etrafındaki çember daralıyor. Başkent Trablus'un bir kısmıyla Sirte ve Sabha kentleri dışında ülkenin büyük bölümü muhaliflerin kontrolüne geçti.
 
Bingazi'de oluşturulan geçici yönetim komitesinin sözcüsü Ahmet Garyani'ye göre, Kaddafi artık küçük bir bölgeye sıkıştı ve teslim olmaktan başka şansı kalmadı. Zaman'da yer alan habre göre Garyani, Kaddafi'nin yakalanması durumunda 42 yıldır uyguladığı yasalara göre yargılanacağını vurguluyor. Mevcut kanunlar da, halka karşı ayaklanan ya da silah kullanan kişilerin idam cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Her şehirde güvenlikten eğitime, ulaşımdan sağlığa 13 komite oluşturduklarını anlatan Garyani, bunların tek çatı altında birleştirilmesi çalışmalarını eski Adalet Bakanı Mustafa Abdulcelil'in yürüttüğünü belirtiyor.

Bingazi'deki geçici yönetimde vali yardımcılığı görevini yürüten Salih el Gazal da Kaddafi'nin, hiçbir ülke tarafından kabul edilmeyeceğini, dolayısıyla teslim olmaktan başka şansı kalmadığını ifade ediyor. Her şehirde güvenlikten eğitime, ulaşımdan sağlığa 13 komite oluşturduklarını ve her komitenin başına bir isim getirdiklerini anlatan Garyani, eski Adalet Bakanı Mustafa Abdulcelil'in ise tüm kentlerdeki komiteleri tek bir çatı altında birleştirmek için çabaladığını anlatıyor.

Ülkedeki ekonomik sistemi işletebilmek için bir an önce bankaları hizmete sokmaya çalıştıklarını da vurgulayan Garyani, Mısır ve Tunus'tan farklı olarak Libya'da tüm sistemin Kaddafi üzerine bina edildiğini, dolayısıyla her şeyi sil baştan oluşturmak zorunda olduklarını ifade ediyor. El Arabiye Televizyonu'na konuşan eski Adalet Bakanı Abdülcelil de geçici yönetimin kurumlarının nasıl oluşturulacağı konusunda bir netlik olmadığını belirtiyor. Abdülcelil kendisinin de şu anda organizatörlük görevinde bulunduğunu, geçici yönetimin başkanı ya da başbakanı olmadığını açıkladı. Oluşturulacak geçici ulusal konseye Kaddafi'nin kabilesi de dahil tüm kabilelerin katılacağını vurgulayan Abdülcelil, ülkelerine gelebilecek dış müdahalelerin akıbetinin de tıpkı Kaddafi'nin sonu olacağı uyarısında bulunuyor.

Libya'nın kabile yapısının çok fazla dillendirildiğini söyleyen El Gazal, ülke nüfusunun yarıdan çoğunun internet kullanan gençlerden oluştuğunu, bu gençler arasında artık kabileden çok Libyalılık kültürünün yerleştiğinin altını çiziyor. El Gazal, Türkiye'yi model almak konusundaki soruya ise kendi alimleri, entelektüelleri bulunduğunu, kendileri için en iyi yolu bulacaklarını söylüyor.

Kaddafi güçlerinden temizlenen ülkenin doğu kentlerinde de hayat normale dönmeye başladı. Bingazi Havaalanı yardım amaçlı uçuşlar için açılırken, Tobruk Limanı'ndan da petrol ihracatı yeniden başladı. Bu arada Kaddafi'nin, dış istihbarat servisi başkanını, muhaliflerle görüşmek üzere temsilci olarak atadığı açıklandı. Ancak geçici konsey, daha önce Kaddafi ile müzakere yapılmayacağını duyurmuştu.

zaman

 



Bu haber 1,022 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,111 µs