En Sıcak Konular

Dilekçe mahkemeye 15 ayda ulaştı

28 Şubat 2011 19:42 tsi
Kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından 4 Kasım 2009 tarihinde ıslak imzalı belge adıyla bilinen eylem planı soruşturmasını yürüten savcılığa dava açılmadan 6 ay önce verilen bazı dilekçeler mahkemeye 15 ayda ulaştı.

Savcılık, bu şikayet dilekçelerinin, iş yoğunluğu yüzünden yanlışlıkla başka bir soruşturma dosyası içerisine konulduğunu fark ederek bu dilekçeleri bir tutanak ile mahkemeye gönderdi. Dursun Çiçek, kızı ve avukatı İrem Çiçek kanalıyla DTP'lilerden müdahil taleplerini geri çekmelerini istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ıslak imzalı belge davasında Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılık tarafından mahkemeye gönderilen bir yazı dikkat çekti. 29 Nisan 2010 tarihinde açılan davadan yaklaşık 6 ay önce soruşturma aşamasında suçtan zarar gördükleri iddiasıyla DTP'li yöneticiler tarafından savcılığa verilen dilekçeler, savcılık tarafından tutulan bir tutanak ile mahkemeye ulaştı. O dönmede DTP Genel Başkanı olan Ahmet Türk ile eş genel başkan yardımcıları Aysel Tuğluk ile Hasip Kaplan tarafından verilen dilekçelerin, soruşturma dosyasının kapsamlı olması ve iş yoğunluğundan dolayı yanlışlıkla farklı bir soruşturma dosyası içerisine konulduğu belirtildi. Dilekçelerin verilmesinden 6 ay sonra iddianameyi hazırlarken dilekçelerin farklı bir dosyaya girdiğini fark edemedikleri için iddianameye dahil etmeyen savcılık makamı, toplam 1 yıl 3 ay 10 gün sonra yapılan yanlışlığı fark ederek 14 Şubat 2011 tarihinde bu yanlışlığa ilişkin tutanağı, DTP'li yöneticilerin dilekçeleri ile birlikte davanın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Dilekçede İrticayla mücadele eylem planı belgesi ile kamuoyuna yansıyan eki 'Bilgi destek planı'nda DTP'yi açıkça hedef alan ifade ve çalışmalar bulunduğu belirtiliyor. Aynı dava konusu belgelerin birinci bölümünde DTP'nin meclise girmesinin talihsizlik, demokratik düşüncelerini açıklamak değil devletle kavga etmek istediği, ikinci bölümünde de DTP'nin kendi içinde fikir ayrılıkları bulunduğu iddia edildi. Dilekçede, "Yine aynı belgenin 3'üncü bölümünde AB'nin desteklerinin kesilmesi ve ilerleme raporu öncesi kriz ve gerginlik yaratmaya çalıştığı tespitlerinden yola çıkarak 9'uncu bölümde de kapsamlı olarak, yasal bir partinin terörist olarak gösterilmesi, sınır boylarında bölge halkının terörle mücadele adı altında rahatsız edilmesi, karışıklık çıkarılması, propaganda ve psikolojik savaş yanında şiddet kullanılması, sonuç olarak TSK'nın DTP üzerinde alenen baskı kurmak için STK, medya ve diğer alanlarda faaliyet yürütmesi belirtilmektedir." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca dilekçede, "TSK içinde 'İllegal' bazı birimlerin, ister hiyerarşik isterse hiyerarşi dışı yapılanmalara girmesi, bu çalışmalar esnasında mecliste olan bir siyasi parti mensupları ile çalışması, hukuk devletini ve temel kurumlarını olan meclisi iskata yönelik ağır bir suçtur." ifadesi kullanıldı.

Orijinal belgenin bir ihbar sonucu ele geçirildiği belirtilen dilekçede "Adli Tıp tarafından imza tatbiki ile tespiti yönündeki raporlar, başlangıçta açılan soruşturmada şüpheliler tarafından suç delillerinin yok edilmesi, adaletin yanıltılması, şüphelilerin korunması, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi karşısında suç ortaklarının da ayrıca tespiti ve soruşturulmasını zorunlu kılmaktadır." denildi.

Ortaya çıkarılan belgelerde DTP'ye ve kişilerine yönelik 'Ergenekon suç örgütü ile bağlantılı" yasa dışı faaliyetler bulunduğu, çalışmayı yapanların silahlı olduğu, Anayasal düzeni yıkmaya çalıştıklarının da anlaşıldığı belirtildi. Böylesi bir soruşturmanın mağduru ve direkt zarar göreni olarak DTP yöneticilerinin ileride (Dava açılmasından sonra) müdahil olacağı yargılama süreci de dikkate alınarak müşteki sıfatıyla başvuru zorunluluğunun doğduğu belirtildi.

Yine Sivas'ta yaşayan avukat Mustafa Coşkun'un da aralarında bulunduğu 26 avukat müşteki olarak 25 Aralık 2009 tarihinde savcılığa verdiği dilekçe de aynı kapsamda dosyaya gönderildi. Bu dilekçede de, düşünce yanlısı, ülke sevdalısı vatandaşlar ve hukukçular olarak iddia edilen eylemlerin neticeye kavuşması halinde zarar görüleceğini belirterek, birey olarak da suçtan zarar görülebilecekleri kaydedildi.

Öte yandan tutuklu sanıklardan Dursun Çiçek, aynı zamanda avukatı olan kızı İrem Çiçek vasıtasıyla bu konuya ilişkin davayı takip eden basın mensuplarına sözlü bir açıklama gönderdi. İrem Çiçek, babasının şimdiki adıyla BDP olan DTP yöneticileri için "Ya duruşmaya gelip burada gerçekleri izlesinler ve konu hakkında bilgi edinsinler ya da müdahil taleplerini geri çeksinler." ifadesini kullandığını söyledi.

(CİHAN)



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs