En Sıcak Konular

ABD: PKK faaliyetini K. Irak'tan organize ediyor

0 0 0000 00:00 tsi
ABD: PKK faaliyetini K. Irak'tan organize ediyor ABD Dışişleri Bakanlığının 2006 yılı terörizm raporunda PKK, terörist örgütler listesinde yer almayı sürdürürken, örgütün faaliyetlerini kuzey Irak'tan organize ettiği belirtildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığının terör raporunda PKK'nın, Kıbrıs adasının bütününde de varlığını sürdürdüğü ve adayı hem geçiş noktası hem de para toplama merkezi olarak kullandığı belirtildi. Kıbrıs hükümetinin (Rum kesimi), AB üyesi olarak, PKK'ya terörist bir örgüt muamelesi yapmaya ilişkin sorumluluklarını yerine getirdiği iddia edildi. Ada'nın kuzeyinde veya güneyinde PKK'nın terörist eylem yapmadığı belirtilirken, Türk yetkililerin bu durumu, caydırıcı bir güç olarak kuzeyde, KKTC'de Türk askerinin varlığına bağladığı ifade edildi.

ABD raporunda, İsviçre hükümetinin elindeki verilere göre bu ülkede 4 bin kadar PKK sempatizanı ve örgütün 100 kadar “merkezi koordinatör” işlevini gören üyesi bulunduğu, ancak eğitim kamplarının olmadığı bilgileri yer aldı.
PKK elebaşlarının, altı ayda bir iş değiştirdikleri için İsviçre polisi tarafından tespit edilemediği, örgütün faaliyetlerinin bu ülkede genel olarak medya ilişkileri, yönetim elemanlarının eğitimi ve para toplama faaliyetlerinden oluştuğu belirtildi.

İsviçre yetkililerine göre, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) ve onun takipçisi Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C) ile Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C), İsviçre'de aktif olmayı geçen yıl da sürdürdü.

Raporda, teröristlerin barındığı bölgeler sayılırken, kuzey Irak'taki PKK varlığına da yer verildi.

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin, ulusal güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El-Veyli'yi, PKK ile ilgili meselelerden sorumlu koordinatör olarak atadığı belirtilirken, bu atamanın, Irak hükümetinin, terörist örgütler için güvenli bir barınak olmayı istememesini gösterdiği belirtildi.

ABD raporunun Türkiye kısmında ise 40 yıldan fazla zamandır yerel ve uluslararası terörist grupların, Türkler, yabancılar ve zaman zaman ABD hükümet üyelerini hedef aldığı belirtilirken, bu gruplar “ayrılıkçı Kürtler, Marksist-Leninist, radikal İslamcı ve Çeçen yanlısı gruplar” olarak sayıldı.

PKK'nın, tarihi olarak “ayrılıkçı bir gündem” yürüttüğü, faaliyetlerini kuzey Irak'tan organize ettiği ve genel olarak Türk güvenlik güçleri, hükümet kuruluşları, köylüler ve PKK'ya karşı olanları hedef aldığı belirtildi.

PKK saldırılarının önemli ölçüde arttığı ve 2006 yılında 600 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ekim ayında PKK'nın “tek taraflı ateşkes” ilan ettiği ve saldırılarının yoğunluğunu azalttığı, ancak “Türk güvenlik güçlerinin terörizm karşıtı operasyonlarına cevap olarak” saldırılarına devam ettiği ifadeleri yer aldı.

ABD ve NATO karşıtı görüşlerinin yanı sıra, Türk devletini şiddet kullanarak yıkmayı amaçlayan DHKP-C örgütü, Türk Hizbullahı gibi örgütler de raporda yer buldu.

Türk polisi ve Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) terörizm karşıtı operasyonlarından övgüyle bahsedildi. Türkiye'nin Afganistan ve Irak'taki operasyonlara desteğinden de bahsedildi. Raporda, 11 Eylülden sonra terörizmle mücadelede kazanılan başarılara işaret edilirken, özellikle Kanada, Avustralya, İngiltere, Suudi Arabistan, Türkiye, Pakistan ve Afganistan'ın, istihbarat benzeri önemli alanlarda işbirliğine değinildi.

“PKK BİR SUÇ ÖRGÜTÜ, PARA AKLAMA VE İNSAN KAÇAKAKÇILIĞI DA YAPIYOR”

Raporun açıklanmasının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığının terörizmle mücadele koordinatörü Frank Urbancic tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.

Bu toplantıda bir soru üzerine Urbancic, “Bildiğiniz gibi ABD, PKK'ya karşı aktif olarak çalışıyor. Emekli Orgeneral Joe Ralston, Türkler, ABD ve Irak hükümetiyle üçlü bir mekanizmada çalışıyor. Ben, Batı Avrupa bölümüne bakıyorum. Batı Avrupalı müttefiklerimizle çalıştıkça giderek şunu daha iyi görüyoruz ki, PKK ahtapot gibi. Bir başı var, aslında, pek çok Batı Avrupa ülkesinde pek çok başı var ve diğer uzuvları bütün Batı Avrupa'ya yayılıyor, hatta Doğu Avrupa'ya kadar gidiyor” dedi.

PKK'nın, terörist bir örgüt olmasının yanı sıra bir “suç örgütü” olduğunu belirten Urbancic, para aklama ve insan kaçakçılığı gibi işlere bulaştıklarını belirtti ve “Burada temel mafya tipi operasyonlar söz konusu” dedi.

 
haber7



Bu haber 142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,981 µs