En Sıcak Konular

Ahmedinejad’ı gömme planı  

0 0 0000 00:00 tsi
Ahmedinejad’ı gömme planı   Gazetecileri susturan, muhaliflerini hapse yollayan, tesettür zorunluluğunu takıntı haline getiren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, halkın ve muhaliflerin sabrını zorluyor.

Meclisin gelecek yıl erken seçime gitme kararı almasının ardından reformcuların ve pragmatik muhafazakarların birlik olup Ahmedinejad ve baskı dönemine son vermeye hazırlandıkları öne sürülüyor.

İran Meclisi’nin 10 ay içinde hem cumhurbaşkanlığı, hem de genel seçimlere gitme kararı alması Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın iktidarının açıkça tartışılmasına neden oldu.

Gücünü Besici diye adlandırılan milis kuvvetinden ve ülkenin dini lideri Hamaney’den alan Ahmedinejad’ın programı; ekonomiden dış politikaya kadar pekçok alanda düşüşe geçti. Bu nedenle meclisin erken seçim kararı, İran için bir umut oldu. Ancak kararın yürürlüğe girmesi için öncelikle Devrim Muhafızları Konseyi’nden onay alması gerekiyor. Şimdilik göstergeler erken seçim kararının veto edileceği doğrultusunda. Ancak bu eğilim yine de muhalefetin bir araya gelmesini engelleyecek bir karar olarak görülmüyor. Muhalefet şimdiden Ahmedinejad döneminin nasıl kapanabileceğine dair "zafer stratejisi" oluşturmaya çalışıyor.

Muhalifleri bu yolda cesaretlendiren en olumlu gelişme ise son dönemde yapılan yerel seçimlerden reformcuların kayda değer destek alması oldu. Reform yanlısı eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile pragmatist muhafazakar diye adlandırılan eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Rafsancani’nin güçlerini birleştirmesi halinde bireysel hakları kısıtlanmış, yüksek enflasyon ortamında geçim mücadelesi veren halktan olumlu bir destek geleceği tahmini yapılıyor. Rafsancani’ye yakın isimlerden ve muhalefet liderlerinden Muhammed Atrianfar, "Son iki yıl İran için çok zor bir dönem oldu. Ahmedinejad, siyaset, ekonomi, dış politika dahil hepsinin birden inişe geçmesine yol açtı. Tüm başarılarımızı tehlikeye soktu. Hem yurtiçinde, hem de yurtdışında ülkeye büyük zarar verdi" diyor. Atrianfar’a göre meclisteki tepki Ahmedinejad’ı azledebilecek güçte, fakat İran Cumhurbaşkanının dini lider Ayetullah Ali Hamaney’den aldığı destek buna engel oluşturuyor.

Siyaseti Ruz Gazetesi’nden Ali Alavi’ye göre yaklaşık 150 kadar siyasi aktivist, vali, emekli bürokratlar ve muhalif milletvekilleri geçen ay Hatemi’nin başkanlığında gizlice bir araya gelip "zafer stratejisi" belirledi.

MOLLA BİLE TEPKİLİ

Ahmedinejad’ın işsizlik, uyuşturucu bağımlılığı, cinsiyet ayrımı gibi sosyal sorunların üstesinden gelememesi mollayı bile rahatsız ediyor. İran’ın önde gelen din alimlerinden Büyük Ayetullah Yusuf Saanei, "Hükümet, halkın hizmetinde olmalıdır. Fakat insanlar üzerinde çok fazla baskı uyguluyor. Gazeteleri yasaklıyor, insanları hapse yolluyor, üniversitede kız ve erkekleri ayırıyor, hicap konusunda gürültü çıkıyor" diyerek Ahmedinejad yönetimine çattı.

Ahmedinejad’a yönelik eleştirilere yanıt veren bir hükümet yetkilisi ise, "Halk için çalışmadığımızı söylemek doğru değil. Daha fazla iş alanı yarattık. (Ahmedinejad’ın) Başarısız olduğunu söylemek için erken. Reform yanlılarının kazanacağını söylemek için de erken" diyor.
 
hürriyet



Bu haber 150 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,980 µs