En Sıcak Konular

İrlanda'da oy sayımı sürüyor

28 Şubat 2011 13:32 tsi
İrlanda'da 25 Şubatta yapılan milletvekili genel seçiminden sonra oy sayımı sürerken, seçimin galibi olduğu kesinleşen Fine Gael'in, zaman kaybetmemek amacıyla yeni hükümet için görüşmelere bugünden başlayacağı bildirildi.

Seçim merkezlerinden sürekli güncellenen sonuçlara göre, İrlanda parlamentosunun alt kanadı 166 sandalyeli Dail'da şu ana kadar Fine Gael 70, İşçi Partisi 36, Fianna Fail 18, Sinn Fein 13, bağımsız adaylar ve diğer partiler toplam 17 sandalye kazandı, Yeşiller Partisi ise henüz milletvekili çıkaramadı.

Katılım oranının yüzde 70,1 olduğu seçimde, seçmenlerin öncelikli tercihlerini belirleyen ilk sayımda Fine Gael yüzde 36,1, İşçi Partisi yüzde 19,4, Fianna Fail yüzde 17,4 ve Sinn Fein yüzde 9,9 oranında oy almıştı.

Sayım henüz tamamlanmasa da, tek başına iktidara gelecek oyu toplayamadığı anlaşılan Fine Gael'in, İşçi Partisi ile koalisyon oluşturabileceği ya da yeni hükümeti bağımsız milletvekillerinin desteğiyle kurabileceği belirtiliyor.

Fine Gael ve İşçi Partisi'nin olası koalisyon için ilk görüşmeyi bugün yapacakları, ancak bağımsız adayların desteğiyle hükümet kurulması olasılığının da değerlendirileceği ifade ediliyor.

İrlanda'da geçerli olan "devredilebilir tek oy seçim sistemi"ne göre, seçmenlerin oy pusulasına sırayla yazdığı adaylar sayım sırasında belirlenen kotayı geçtiği takdirde milletvekili seçilmeye hak kazanıyor, fazla oylarsa seçmenlerin sıradaki tercihlerine göre diğer adaylara dağıtılıyor. Sayım işlemlerinin karmaşık olması ve bazı bölgelerde sayımın yeniden yapılması, sürecin yavaş işlemesine neden oluyor.

İrlanda halkının, seçim öncesinde siyasi hayatına son verdiğini açıklayan Brian Cowen'in yerine başbakan koltuğunda görmek istediği Fine Gael lideri Enda Kenny, ilk sonuçlar gelmeye başladığında zaferini ilan etmiş, ülkenin pek çok alanda büyük bir değişimin eşiğinde olduğunu söylemişti.

Fine Gael'in iktidardaki öncelikli gündem maddesinin, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile yapılan yardım anlaşmasının çerçevesinin yeniden ele alınması olacağı belirtiliyor.
 
aa



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs