En Sıcak Konular

Trans-Hazar boru hattı projesi, masaya yatırılıyor

28 Şubat 2011 11:43 tsi
Türkmenistan'ın girişimiyle başkent Aşkabat'ta Hazar Denizi'nde boru hatlarının çevreye etkisi konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Türkmenistan Petrolgaz Bakanlığı'nın düzenlediği konferansa, aralarında Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Bagirov, Avrupa Birliği Enerji Komiseri temsilcisi Jean Arnold Vinee'nin de bulunduğu çok sayıda yabancı konuk iştirak ediyor. Konferansta, Türkiye'ye temsilen Büyükelçi Şefki Mütevellioğlu katıldı.

Çok sayıda yabancı petrol ve doğalgaz şirket temsilcilerinin katıldığı konferansta, Trans-Hazar boru hattının çevreye etkisi görüşüldü. Konferans başında Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un mesajı okundu. Türkmen lider Berdimuhamedov mesajında, Türkmenistan'ın Hazar'a kıyısı olan ülkeler ile dostluk ve iyi komşuluk prensipleri çerçevesinde yakın işbirliği içerisinde olduğunu kaydederek, Hazar bölgesinin starejik açıdan önemli bir bölge olduğunu belirtti. Berdimuhamedov, Trans-Hazar boru hattının inşa edilmesi durumunda uluslararası ekoloji standartlarına uyulması gerektiğini ve bu konferansın bu açıdan son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkmenistan'daki dış misyon şeflerinin de büyük ilgi gösterdiği konferansa, 20'den fazla ülkeden resmi heyet, bilim adamları ve işadamları katılıyor. Konferansın birinci oturumunda Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Bagirov, Avrupa Birliği Enerji Komiseri temsilcisi Jean Arnold Vinee ve Türkmen bilim adamları birer konuşma yaptı.

Avrupa Birliği Enerji Komiseri temsilcisi Jean Arnold Vinee konuşmasında, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türkmenistan'a yaptığı ziyaretle ikili münasebetlerin daha da güçlendirildiğini kaydetti. Vinee, bu ziyaretin ayrıca AB ile bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerinde geliştirlmesine önemli katkı sağladığını belirterek, enerji alanındaki işbirliğinin daha da sağlamlaştırılacağına inandığını ifade etti.

"BORU HATTININ HAZAR'A ETKİSİ YOK"

Konferanstan sonra Türk basınına açıklamalarda bulunan Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Bagirov, Hazar'dan geçecek boru hattının çevreye bir etkisinin olmadığını kaydetti. Bu konferansın sözkonusu boru hattının inşa edilmesi bakımında atılan bir adım olduğunu belirterek, siyasetçilerin, bilim adamlarının ve karar verenlerin fikir mübadelesi açısından önemli olduğuna işaret etti. Karadeniz'de hem doğalgaz hem de petrol hattının bulunduğunu belirten Bagirov, Hazar'da uzun yıllardır petrol ve doğalgaz üretildiğini ifade ederek, "İki ülke karar gelerek, kendi arazileri üzerinden hat çekerek, doğalgazını dünyaya çıkarması onların işidir. Hazar'da Sovyetler döneminden beri çok büyük petrol ve gaz sanayisi bulunmaktadır. Trans-Hazar doğalgaz boru hattının fizibilite çalışması hazır. Hattın güzergahı hakkında da mühendislerin çalışmaları var. Sadece karara bağlanması gerekiyor." diye konuştu.

Azeri bakan, petrole nispeten gazın zararlı olmadığını ve bir sorun yaşandığı takdirde de gazın suya karışmadan havaya karışacağını belirtti.

Türkmenistan'ın 24,6 trilyon metre küp doğal gaz, 20,8 milyar ton da petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Hazar denizinin Türkmen tarafında tahmini hesaplamalara göre, 12 milyar ton petrol ve 6,5 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğunu kaydediliyor.

(CİHAN)



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,340 µs