En Sıcak Konular

Halid Meşal, Erbakan'ı uğurlayacak

28 Şubat 2011 12:02 tsi
Milli Görüş ve Saadet Partisi'nin lideri Necmettin Erbakan'ın cenazesi yarın toprağa verilecek...

''YARINKİ CENAZEYE HAMAS LİDERİ HALİD MEŞAL'İN DE ARALARINDA BULUNDUĞU ÇOK SAYIDA DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANI KATILACAK''

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kamalak, Necmettin Erbakan için yarın düzenlenecek cenaze merasimine ''Hamas Lideri Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılacağını'' bildirdi.

Kamalak, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için yarın Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde sabah namazının sonra cenaze namazı kılınacağını belirtti. Mustafa Kamalak, daha sonra Erbakan'ın cenazesinin, 08.00'de İstanbul'a gönderileceğini söyledi. İstanbul'da Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip cenaze namazının kılınacağını bildiren Kamalak, Erbakan'ın naaşının, Merkez Efendi aile kabristanında toprağa verileceğini ifade etti.

Kamalak, cenazeye yurt içi ve dışından çok sayıda kişinin katılmasının beklendiğini kaydederek, ''Yarınki cenazeye Hamas Lideri Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katılacak'' dedi.


11.26: TÜRK-İŞ YÖNETİM KURULU İLE HAK-İŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ARSLAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYIMLADI

Türk-İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu ile Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamaya göre Türk-İş'in mesajı şöyle:

''Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlarımızdan Necmettin Erbakan'ın vefatı, teşkilatımızda büyük bir üzüntüye neden olmuştur.

Bilim ve siyaset adamı olarak ömrünü ülkesine adayan Sayın Erbakan'ı Türk halkı her zaman hatırlayacak, Sayın Erbakan'ın ülkemize yaptığı hizmetler unutulmayacaktır.

Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Saadet Partisi'nin yöneticileri ve üyeleri ile milletimize başsağlığı dileriz.''

Mahmut Arslan da mesajında, son 42 yılında büyük izleri ve hizmetleri bulunan, milletin yetiştirdiği devlet, siyaset, bilim ve kültür adamı Erbakan'ın vefatının kendilerini derinden üzdüğünü kaydetti.

Bilgi, birikim ve deneyimleriyle Türkiye'ye ve Türk milletine yeni ufuklar açan, bölgenin bir barış adası haline gelmesi için çaba gösteren, birçok uluslararası kalkınma hamlelerinin mimarı Erbakan'ın yokluğunun derinden hissedileceğini belirten Arslan, Erbakan'a Allah'tan rahmet diledi.


11.25: DP GENEL BAŞKANI ZEYBEK: ''HOCAMIZ BÜTÜN ZAMANINI MEMLEKETİN İÇİNDE BULUNDUĞU SIKINTILARDAN NASIL KURTULACAĞINA İLİŞKİN DÜŞÜNMEK VE PLANLAR YAPMAK, BU DÜŞÜNCELERİNİ DE İLMİ ANLAMDA DEĞERLENDİRMEKLE GEÇİRMİŞTİ''

DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, dün vefat eden Saadet Partisi Genel Başkanı, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın bütün zamanını memleketin içinde bulunduğu sıkıntılardan nasıl kurtulacağına ilişkin düşünmek, planlar yapmak ve bu düşüncelerini ilmi anlamda değerlendirmekle geçirdiğini söyledi.

Taziye ziyareti için Saadet Partisi Genel Merkezine gelen Zeybek, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erbakan'a, Allah'tan rahmet dileyen, mekanının cennet olması ve makamının yükselmesi temennisinde bulunan Zeybek, merhumu 50 yıldır tanıdığını, 1961'de ''Düşünen Adam'' dergisindeki kapakta ''Doç. Dr. Necmettin Erbakan'' olarak, ''Türkiye'de otomobil yapılabilir'' diye ilan ettiği günden beri tanıdığını ve o günden beri de sürekli takipçisi olduğunu söyledi.

Erbakan'ın eserlerini okuduklarını ve tüm bunlardan yararlandıklarını anlatan Zeybek, Erbakan ile çalışmaktan dolayı iftihar ettiğini belirtti. Zeybek, Erbakan'ın düşüncelerinden kendisinin de yararlandığını, kendisinin de dolaylı öğrencilerinden olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Doğrudan yetiştirdiği öğrenciler de milletimize hizmet etmişlerdir ve hizmet etmeye devam edeceklerdir. Biz 28 Şubat sürecinde Erbakan bizim başbakanımız, biz de hükümet sözcüsü olarak milletimizin seçtiği milletvekillerinden kurulan, milli iradeyle oluşan hükümete karşı yöneltilen haince ve zalimce saldırılara karşı birlikte mücadele ettik. Hocamızı o dönemde yakından tanımak ve birlikte çalışmak fırsatı elde ettim. Kendisinden ben de çok istifade ettim. Sonraki dönemlerde de sık sık çağırdı, evine gittik ve yine evinde her zaman yaptığı gibi yarım saat-45 dakika kadar konu ne olursa olsun dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu meselelerle ilgili bilgiler verdi. Onu huzur içinde ve övünerek dinledik. En son kendisini hastanede ziyaret etmek istediğim zaman doktorları izin vermiyordu. Ancak Erbakan bizim adımızı duyunca doktorlardan 5 dakika izin alınmasını isteyerek 'Ben Namık Kemal Zeybek ile görüşmek istiyorum' demişti. Değerli dostum Şevket Kazan ile birlikte kendisinin yanına gittik. Görüşmede hocamızın bilinci son derece açık ve yerindeydi. Her sözü millet ve memleket meseleleriyle ve insanlığın dertleriyle ilgiliydi. Ayrılırken, benim gözlerime tüm masumiyetiyle bakarak, dedi ki 'Namık Kemal, vatan ve memleket tehlikede. Vatanı ve memleketi kurtarın'. Dışarı çıktığımızda Kazan, bu bir vasiyettir diyerek, ağlamaya başladı.''

Görüşmenin ardından bir ziyaret talebinde daha bulunduklarını anlatan Zeybek, Erbakan'ın, ''Bugün itibarıyla taburcu olacağını ve evinde görüşebileceklerini'' söylediğini aktardı.

Bu görüşme için kendisinin İstanbul'dan döndüğünü, ancak Erbakan'ın dün vefat ettiği haberini aldığını ifade eden Zeybek, ''Hocamızla yüz yüze görüşemesek bile maneviyat bizi görüştürür diye umuyorum. Allah'tan rahmet diliyorum. Hem Saadet Partisinin mensuplarına hem bütün milletimize hem İslam alemine başsağlığı diliyorum'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''İttifak söz konusu olabilir mi? Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?'' sorusu üzerine Zeybek, ''Hocamız bütün zamanını memleketin içinde bulunduğu sıkıntılardan nasıl kurtulacağına ilişkin düşünmek ve planlar yapmak, bu düşüncelerini de ilmi anlamda değerlendirmekle geçirmişti. Şemalar hazırlar, programlar hazırlar ve bunları bizimle paylaşırdı. Dolayısıyla böyle bir düşünce, evet vardı. Biz zaten birbirine dünya görüşü çok yakın insanlarız. Hayata, kainata, varlığa, yaratılışa ve ülkemize bakışımız arasında çok büyük farklar yok'' dedi. Zeybek, görüşmelerin devam ettiğini söyledi.


11.17: MALATYA ZİRAAT ODASI BAŞKANI POLATBAŞ, ERBAKAN'IN 12 ŞUBATTA GÖNDERDİĞİ MESAJI OKURKEN AĞLADI

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın kendisine gönderdiği faksı okurken göz yaşlarına engel olamadı.

Erbakan'ın vefatı nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Bayram Polatbaş, bugün kendisi için oldukça acı bir gün olduğunu söyledi.

Necmettin Erbakan'ın, Türk siyaset ve bürokrasine çok önemli kişiler yetiştirdiğini belirten Polatbaş, ''Milli Görüş lideri, 54. Hükümetin efsane başbakanı, Saadet Partisi Genel Başkanı, çok kıymetli hocamız Prof. Dr. Necmettin Erbakan, 50 günlük tedavinin ardından dün Hakk'ın rahmetine yürüdü. Hocam'a rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. İnşallah da mekanı cennettir'' diye konuştu.

Necmettin Erbakan'ı ''Özgürlükçü'', ''Tam bağımsız Türkiye sevdalısı'' olarak nitelendiren Polatbaş, ''Erbakan, dün büyük izler bırakarak aramızdan ayrıldı. Türkiye'nin ve İslam aleminin başı sağolsun. 54. Hükümetin bıraktığı izleri hala çiftçiler söylüyor, memurlar söylüyor, esnaf söylüyor. Onu rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum'' dedi.

Erbakan'ın 12 Şubatta Malatya Ziraat Odasının Genel Kurulu nedeniyle mesaj gönderdiğini anlatan Polatbaş, mesajı okurken göz yaşlarına engel olamadı.

Polatbaş'ın okuduğu, Erbakan'ın gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı:

''Olağan Genel Kurul Toplantısı için göndermiş olduğunuz davetiyeyi aldım. Teşekkür ederim. Bu genel kurulun ülkemize, milletimize ve camiamıza hayırlara vesile olmasını temenni eder, siz ve şahsınızda tüm davetlilere en kalbi muhabbetlerimi sunarım.''

10.59: ERBAKAN'IN DEFNEDİLECEĞİ MERKEZEFENDİ MEZARLIĞI'NDA HAZIRLIK YAPILIYOR

Vefat eden eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yarın defnedileceği Merkezefendi Mezarlığı'nda hazırlıklara başlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince Merkezefendi Mezarlığı'nda yaklaşık 70 kişilik ekip tarafından temizlik, bakım ve ağaç budama çalışması yürütülüyor.

Merkezefendi Mezarlığı'nın girişinde yer alan Erbakan ailesinin kabristanı da yine görevlilerce temizleniyor.

Mezarlığın giriş bölümünde yer alan ve kararan duvarlar, 20 kişilik ekip tarafından basınçlı havayla kum püskürtülerek beyazlatılıyor.

50 kişilik bir grup da mezarlığın içindeki çöpleri, budanan ağaç dallarını topluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri ayrıca Eski Kozlu, Silivrikapı, Tahirefendi, Dedeler, Yeni Kozlu mezarlıklarında da bakım ve temizlik çalışması yapıyor.

Bu mezarlıkların bulunduğu 10. Yıl Caddesi de yarın yapılacak cenaze töreni için hazırlanıyor.

 

10.47: ERBAKAN'IN NAAŞI EVİNİN ÖNÜNDEKİ ''ÖZEL CENAZE ARACINDA'' KORUNUYOR

Saadet Partisi Genel Başkanı eski başbakanlardan ve Necmettin Erbakan'ın naaşı evinin önündeki özel cenaze aracında korunuyor. Teknik özellikleri bakımından Ankara'da bir örneği daha bulunmadığı iddia edilen araç, cenazeyi eksi 7 derecede muhafaza edebiliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, özel bir ambulans ve cenaze hizmetleri şirketine ait araç, kabinli ve çift taraflı soğutma sistemine sahip. Morglarda eksi 3 derece olan soğutma sistemleri bu araçta eksi 7 dereceye kadar çıkabiliyor.

Son teknolojik sistem kullanılarak donatılan araç, çalışmadığı zaman bile içindeki havayı 48 saat boyunca muhafaza edebiliyor. 4 cenaze alma kapasitesine sahip araç, genellikle il dışına götürülecek cenazelerde kullanılıyor.

 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Hamdi Hakan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölüm sonrası deformasyonun hemen başladığını belirterek, ''Ancak bu tür özel donanımlı araçlar cenazeyi belli bir süre korur'' dedi.

Cenazelerin bekletildiği morgun, anatomi öğrencilerinin kadavra olarak kullanacakları cesetler için eksi 18-20 dereceye kadar soğuk ortam sağlayabildiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, ''Genel Başkan Necmettin Erbakan'la ben de tanışma fırsatı bulmuştum. Son derece mütevazi bir kişiliği vardı. Bu tür tanınmış kişilerin ölümden hemen sonra apar-topar defnedilmesi yerine, kapsamlı cenaze töreni düzenlenmesi tercih ediliyor. Şu an içinde muhafaza edildiği özel donanımlı araç da cenazeyi korumak için uygundur'' diye konuştu.

AJANSLAR

 

 



Bu haber 1,527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,240 µs