En Sıcak Konular

İsrail Kıbrıs kartını açıyor

28 Şubat 2011 09:18 tsi
İsrail Kıbrıs kartını açıyor Petrol, boru hatları ve planlar...

İsrail’in Güney Kıbrıs Büyükelçisi Michael Harari, Güney Kıbrıs-İsrail ilişkileri açısından çok şeyler yapıldığını, önümüzdeki aylarda da çok şeyler yapılacağını belirtti.

Alithia, Harari ile yaptığı söyleşiyi okurlarına “İsrail Büyükelçisi Harari Kartlarını Açıyor… Petrol, Boru Hatları ve Planlar... Başkan Hristofyas’ın Tel Aviv Ziyareti Sırasında Enerji Alanında Anlaşma ve Manşetler Beklemeyin” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete önümüzdeki aylarda Güney Kıbrıs ile İsrail arasında bütün düzeylerde görüşmeler yapılacağını açıklayan Harari’nin vermek istediği mesajları şöyle sıraladı:

1-Güney Kıbrıs ile İsrail arasında işbirliği iradesi bulunduğu;

2-Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Tel Aviv ziyareti sırasında enerji alanında parlak açıklamalar ve büyük laflar beklenmemesi gerektiği;

3-Enerji alanında aylardır Yunanistan’la çeşitli düzeylerde görüşme ve müzakereler yapıldığını, aynı aylarda da Güney Kıbrıs’la da aynı şeyin beklenmekte olduğunu, işbirliği konusunda var olan iradenin göstergesi olarak gösterdi.

Söyleşide, geçen hafta Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile birlikte Tel Aviv’e gittiklerini hatırlatan Michael Harari, 14-15 Mart’ta da Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın İsrail’e gideceğini hatırlattı ve “Evet, şu anda üzerinde çalıştığımız ve Tel Aviv’de imzalanacak bazı anlaşmalar var. Ancak Enerji alanında anlaşmalar imzalanmasını beklemeyin. Bu alanda iki ülke arasında işbirliği olanağı olmadığından değil ama…. Enerji konularını bilirsiniz…” dedi.

Bu sözü ile ne kastettiği sorulduğunda “Büyük bir konu… enerji ve doğalgaz konusunu kastediyorum” diyen İsrail Büyükelçisi; hidrokarbon yataklarına sahip olmanın Güney Kıbrıs için de İsrail için de yeni bir konu olduğunu, bunları nasıl değerlendireceklerine karar vermeleri gerektiğini belirterek, acele edilmemesi gerektiği görüşünü ortaya koydu.

Harari, Hristofyas’ın Tel Aviv ziyareti sırasında enerji konusunun da görüşüleceğine işaret ederek “Önümüzdeki aylarda pek çok düzeyde görüşme ve müzakeremiz olacak ve bu şekilde olmalı. En iyi yöntemlerinin incelenmesi amacıyla şu anda Yunanistan’la da böyle hareket ediyoruz” dedi.

Netanyahu’nun Atina ziyareti sırasında Yunansitan’a, İsrail’in Leviathan bölgesinden çıkartılacak doğalgazın boru hattı vasıtasıyla Yunanistan’a taşınması, oradan da AB’ye ihraç edilmesini önerdiği söylentilerinin hatırlatılması üzerine Harari, son aylarda Yunanistan’la bu tür müzakereler yapıldığını, çeşitli fikirler geliştirildiğini ancak detay verebilecek durumda olmadığını söyledi.

Gazetenin, boru hattıyla ilgili harita bile çıkartıldığı söylentisini hatırlatması üzerine ise “pek çok fikir var” diyen Michael Harari, şu anda herhangi bir anlaşmaya varılmadığını, daha önce olduğu gibi şimdi de sabır gerektiğini söyledi. Bunun, işbirliği iradesi olmadığı için değil çok büyük ekonomik ve siyasi yönleri olduğu için zaman gerektiğini kaydetti.

Gazete Harari’ye, “Petrol rezervlerinden de mi bahsediyoruz yoksa sadece doğalgaz rezervlerinden mi” sorusu üzerine “doğalgaz” dedi ancak, kendisinin bu soruya yanıt verebilecek kadar uzman olmadığını, sondajlar yapılana kadar hiçbir şeyin kesin olmadığını söyledi.

Alithia’nın, “Bazı bilgilere göre İsrail ziyareti sırasında Başkan Hristofyas’a doğalgaz konusunda Lefkoşa-Tel Aviv işbirliğine dair üç senaryo sunulacak, öyle mi?” sorusu üzerine Michael Harari şunları söyledi:

“Müsaade edin buna da yanıt vermeyeyim. Konuyla ilgili bütün haberleri dikkatlice okuyorum, yazılanlar her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Kaç senaryo var? Bilmiyorum. Hristofyas’ın ziyareti sırasında Enerji ele alınacak mı? Elbette… Ancak size daha önce de dediğim gibi bu konuda anlaşmalarla ilgili manşet haberler beklemeyin. İstek olmadığından değil ama bu büyüklükteki konularda bu tür anlaşmalar zaman gerektirir, bu zamanın verilmesi gerekir ki daha iyi kararlar alınabilsin.”

Harari’ye, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında enerji alanında yapılanlara Türkiye’nin muhtemel tepkisinden endişe edip etmedikleri de soruldu. Güney Kıbrıs ile İsrail arasında yapılan münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesi anlaşmasının sağlam temeller üzerine oturduğu ve uluslar arası hukuka uygun olduğu görüşünü ortaya koyan Harari, “Korku ve endişelerle neden uğraşalım ki? Yapacağımız en iyi şey, hedef üzerinde yoğunlaşmaktır. Hedef de doğru yönetim ve işbirliğidir” dedi.

“Rusya’nın da sözde münhasır ekonomik bölgeye ilgi göstermesini ve Gazprom aracılığı ile bölgeye gelmesini nasıl karşıladıkları” sorulan Büyükelçi, bunun işle alakalı olduğunu ve tek başına çok olumlu olduğunu söyledi.

Harari’ye, Rum ve Yunan kamuoyunun en büyük endişesinin İsrail’in bu iki ülkeye açılımının geçici olması ve Ankara ile Tel Aviv arasında yeniden iyi ilişkiler kurulması ile her şeyin çok farklı olacağı olduğu söylendi. Michael Harari, “Ankara ile ilişkilerimiz iyileşse bile, neden Kıbrıs ile İsrail arasındaki ilişkilerin bugün olmasını istediğimiz düzeyde kalmasını istemeyelim?” dedi.

Hristofays’ın Tel Aviv ziyareti sırasında Netanyahu’nun Kıbrıs sorununda güçlü bir destek açıklaması yapıp yapmayacağı da sorulan büyükelçi, şunları söyledi:

“Birisiyle ilişkilerinizi derinleştirdiğinizde karşı karşıya olduğu soruna dair hassasiyetlerini daha net anlarsınız. İnanıyorum ki bu ziyaret, iki ülke arasındaki atmosferin daha sıcak olup olmadığını göstereceği açısından korkunç öneme sahiptir. Bu nedenle her lafı ve her satırı derinlemesine analiz etmemeye çalışın… bunu çok iyi anlıyorum çünkü biz de öyle yapıyoruz (gülüyor) ancak iki halkın ve iki devletin yakınlaşması ülkelerin; birbirlerinin hassasiyetlerini daha iyi anlamalarını sağlar.

Biz Filistinliler ile müzakerelerimizi canlandırmak istiyoruz ancak maalesef bu şimdilik mümkün değil. Bizim için sorunların en iyi çözümü doğrudan müzakerelerdir. Bizler ve Filistinliler arasında, mümkün olduğunca çabuk ve hatta dünden… Uluslar arası camia da Filistinlilere en iyisinin doğrudan müzakereler olduğunu söylemeli. Filistinlilerin bütün bu tek taraflı hareketleri sorunları çözmeyecek. Tek Araflı hareketlerle bazı noktaları başarabilirsin, bu başka şey. Ancak tek taraflı hareketlerle çözüme asla ulaşılmaz.”

Kıbrıs Genç Tv



Bu haber 1,617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs