En Sıcak Konular

Kaddafi için çember daralıyor

28 Şubat 2011 08:41 tsi
Kaddafi için çember daralıyor  

Libya’da karşıtlarının protestolarını kanla bastıran Kaddafi rejimine karşı BM’den yaptırım kararı çıkarken, petrol kenti Zaviye de isyancıların eline geçti.

Libya’da rejime karşı ayaklanmayı kanla bastıran ve binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Kaddafi yönetiminin hareket alanı, hem içerde hem de uluslararası alanda iyice sınırlandı.

Birleşmiş Milletler’de (BM) yapılan kritik oylamada Güvenlik Konseyi, Kaddafi rejiminin gücünü büyük ölçüde kısıtlayacak yaptırımları “oybirliği” ile kabul etti.

LİBYA’DAN ÇIKAMAYACAKLAR

Karar, Libya rejimine silah ambargosu uygulanması; Libya lideri, akrabaları ve üst düzey yetkililerin mal varlıklarının dondurulması ve bu kişilere seyahat yasağı uygulanmasını içeriyor.

CEZA MAHKEMESİ YOLU AÇILDI

Halka karşı girişilen saldırıların derhal durdurulması ve sorumlular hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin soruşturma başlatması da kararda yer alıyor. İnsan hakları ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınma olasılığına yeşil ışık yakan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “Sivillere yönelik saldırılardan sorumlu kişilerden hesap sorulması gerek, işlenen suçlara uluslararası kamuoyunca göz yumulmayacak” dedi.

İNGİLTERE DOKUNULMAZLIĞI KALDIRDI

Kaddafi’nin insanlık suçu işlediğini ilk dile getirenlerden Libya’nın BM Daimi Temsilcisi yardımcısı İbrahim Dabbaşi kararı, ‘Kaddafi’ye direnen halka manevi destek’’olarak yorumladı ve rejimi ‘’faşist’’ olarak niteledi. ABD,RusyaveAlmanyada kararı memnuniyetle karşılarken,İngiltereDışişleri Bakanı William Hague “gitme zamanı geldi” dediği Kaddafi ve ailesinin diplomatik dokunulmazlığını kaldırdıklarını açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise 19 Şubattan beri Libya’yı terk eden yabancı ülke vatandaşlarının sayısının 100 bine ulaştığını belirtti.

Petrol kenti Zaviye artık isyancıların

Libya’da Kaddafi rejiminin kaleleri bir bir düşerken, isyancılar dün başkent Trablus’a en yakın kent olan Zaviye’yi ele geçirdi. Silahlı isyancılar, kendi taraflarına geçen ordu birliklerinin de desteğiyle, 200 bin nüfuslu kenti kontrol altına aldı. Kırmızı, yeşil, siyah renkli ay yıldızlı bayrak da kent merkezinde bir binaya çekildi. Öte yandan isyancıların kontrolündeki bölgelerde oluşturulan geçici hükümetin başına da eski Adalet Bakanı Mustafa Ebud Celil’in getirildiği duyuruldu. Kaddafi’nin sivillere şiddet kullanmasını protesto için hafta başında istifa eden El Celil’in, Bingazi kentinde geçici bir hükümetin kurulmasına liderlik ettiği bildirilmişti.

star



Bu haber 1,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,494 µs