En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'dan tarihi çağrı

28 Şubat 2011 08:06 tsi
Başbakan Erdoğan'dan tarihi çağrı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Düsseldorf kentinde Türk vatandaşlarına hitap etti.

Başbakan Erdoğan, Almanya'da 12 Eylül 1980 darbesi sırasında yurtdışına çıkmak zorunda kalan aydınlara "Dönüş için artık kapı ardına kadar açık." diye seslendi. Erdoğan, "Toprağının, vatanının hasretini çeken sanatçı ve yazarlarımızı, Türkiye'nin değişimine Türkiye'de katkı vermeye çağırıyorum." dedi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan CeBIT Bilişim Fuarı'nın resmi açılışını yapmak üzere Almanya'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Düsseldorf kentinde Türk vatandaşlarına hitap etti. ISS Dome Salonu'nu hınca hınç dolduran 13 bin kişilik coşkulu kalabalığa konuşan Erdoğan, 1980 darbesi ve sonrasında gelişen olaylar sebebiyle yurtdışına çıkmak zorunda kalan aydınlara "geri dönün" çağrısı yaptı. Erdoğan, "Kapının, artık onlar için ardına kadar açık olduğunu hatırlatmak istiyorum." dedi.

Erdoğan, konuşmasında, Türkiye'deki kalkınma hamlelerini anlattı; entegrasyon, İslamofobi, Libya ve demokratik açılım konularına değindi. Türkiye'nin sadece güçlenen ekonomisi ve aktif dış politikası ile değil, yükselen demokratik standartları ve milli birlik ve kardeşlik projesiyle de artık farklı bir ülke olduğunu söyledi.

Sürgündeki kalemlerin yurda dönmesi için yasal zeminin hazır olduğuna işaret ederek, "Geçmişte yaşanan baskılar nedeniyle, ifade özgürlüğünde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan, Almanya'da yaşamak zorunda kalan sanatçılarımızı, yazarlarımızı da bu vesileyle ülkelerine, Türkiye'ye dönmeye davet ediyorum. Zorunlu olarak buralarda kalan, dönüş için sabırsızlanan, toprağının, vatanının hasretini çeken sanatçı ve yazarlarımızı, Türkiye'nin değişimine Türkiye'de katkı vermeye çağırıyorum. Kapının artık onlar için ardına kadar açık olduğunu hatırlatmak istiyorum." diye konuştu.

12 Eylül 1980 darbesi döneminde 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarılırken, 30 bin kişi de 'siyasi mülteci' olarak yurtdışına çıkmak zorunda kalmıştı. Başbakan Erdoğan, hürriyetler ve insan hakları konusunda numune olduğunu anlatan Avrupa'nın, Arap dünyasındaki demokrasi hareketlerine karşı sessiz kalmasını da eleştirdi.

"Petrolü olmayan ülkelere demokrasi isteyenler, insan hakkı isteyenler, petrolü olan ülkeler karşısında neden susuyorlar?" diye sordu. Bunun çifte standart ve samimiyetsizlik olduğunu belirtti. Erdoğan, "Demokrasi havarilerinin sesi çıkmıyor. İnsan hakları savunucularının sesi çıkmıyor. Söz konusu Mısır, Tunus, Libya olunca, bazı ağızları bıçak açmıyor. Peki neden? Onlar demokrasiyi hak etmiyor mu? İnsan hakları o insanları da kapsamıyor mu? Demokrasi belli kesimlerin mi hakkıdır?.. İşte bu, bugün Ortadoğu'da, Kuzey Afrika'da, insanları sokağa döken adaletsiz, hukuksuz, çifte standartlı anlayıştır." eleştirisini yaptı.

Erdoğan, konuşmasında, başta Almanya olmak üzere Avrupa'da artan yabancı düşmanlığını büyük kaygıyla izlediklerini de vurguladı. Antisemitizm gibi İslamofobi'nin bir insanlık suçu olduğunu belirtti. Avrupalı siyasetçilere siyasi rant için yabancı düşmanlığını körüklememeleri uyarısında bulundu. Gurbetçilere de, "Entegrasyona evet. Muhakkak Alman toplumuna entegre olacaksınız ama asimilasyona hayır.'' çağrısında bulundu.

"Kimse ama kimse bizi kültürümüzden koparamaz, kendi medeniyetimizden koparamaz. Demokrasi, farklılıklara tahammüldür. Demokrasi, farklı olana saygıdır." derken, ''Kimse kimseyi, kendisine benzetmenin çabası içine girmeyecek." uyarısını yaptı. Gurbetçilerin hem Almancayı hem de Türkçeyi öğrenmesini istedi. Almanya'da her kademede, idari görevlerde, siyasette, sivil örgütlenmelerde Türklerin yer alması gerektiğini söyledi.

Alman basınından da, verdiği mesajları saptırmamasını istedi. Erdoğan, gurbetçilere bir de müjde verdi. Almanya'daki vatandaşlara ancak Türk vatandaşlığından çıkmak kaydıyla Alman vatandaşlığı verildiğine işaret eden Erdoğan, "Alman vatandaşlığına geçenler için başlatılan Mavi Kart'ın kimlik kartı olarak kabul edileceğini açıkladı. Yurtdışındaki vatandaşların diplomatik temsilciliklerde oy kullanmaları konusunda da olumlu neticeler beklediklerini anlattı.

cihan



Bu haber 1,507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,337 µs