En Sıcak Konular

İkinci tüp geçit 3,5 yılda bitecek

27 Şubat 2011 19:27 tsi
İstanbul'un Avrupa ve Asya yakalarını deniz altından karayoluyla birbirine bağlayacak tüp geçidin temelini Başbakan Erdoğan attı.

İstanbul'un Avrupa ve Asya yakalarını deniz altından karayoluyla birbirine bağlayacak tüp geçidin temelini Başbakan Erdoğan attı.

Erdoğan, tünelin Haydarpaşa'daki ucuna ilk harcı koyarken yetkililerle 'zaman' pazarlığı yaptı. 'İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi'nin 4,5 yılda bitirilmesinin planlandığını belirten Erdoğan, "Son milletvekilliği dönemimde tünelin hizmete açıldığını görmek istiyorum." diyerek süreyi 3,5 yıla indirdi.

Bunun için de projeyi gerçekleştirecek olan Türk ve Kore firmasının yöneticilerinden basının önünde söz aldı. Erdoğan, ayrıca Boğaz'a yapılacak 3. köprüde araç geçişinin yanı sıra raylı sistemin de yer alacağını açıkladı. Erdoğan, Boğaz'ı deniz altından raylı sistemle birbirine bağlayan Marmaray'ı ise 29 Ekim 2013'te açacaklarını söyledi.

Motorlu taşıtların İstanbul Boğazı'nı deniz altından karoyolu ile geçeceği tüp tünelin inşasına başlandı. Ulaştırma Bakanlığı'nın yürüttüğü 'İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi'nin temeline ilk harcı dün Başbakan Erdoğan koydu.

Proje tamamlandığında İstanbul Zeytinburnu sahilindeki Kazlıçeşme'den karayolu tüp tüneline girecek motorlu taşıtlar, deniz altına döşenen tünelden geçerek Anadolu yakasındaki Göztepe semtinde yeryüzüne çıkacak. Bugüne kadar Boğaziçi ve Fatih köprüleri ile geçilen Boğaz, ilk defa deniz altından karayolu ile de geçilecek.

Temel atma töreninde konuşan Erdoğan, Boğaz'a yapılacak 3. köprünün inşasına da yakında başlayacaklarını açıkladı. Erdoğan, yapımı devam eden ve Boğaziçi'ni deniz altından raylı sistemlerle birbirine bağlayacak Marmaray'ın ise 29 Ekim 2013'te hizmete gireceğini söyledi.

Yeni karayolu tüneli, şu anda 100 dakikada alınabilen bu yolu 15 dakikaya düşürecek. ATAŞ-Avrasya Tüneli İnşaat İşletme ve Yatırım şirketinin inşa edeceği tünelin işletme ve bakımı da 25 yıl 9 ay süreyle aynı şirkete ait olacak. İşletme süresi bitiminde şirket tüneli devlete devredecek. İstanbul Karayolu Tüp Geçidi, yapımı devam eden Marmaray'ın 1,8 kilometre güneyine inşa edilecek.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak proje 1,1 milyar dolara mal olacak ve 55 ayda tamamlanacak. Projeyi üstlenen şirket İstanbul Boğazı'nı deniz tabanının altından geçecek 5,4 kilometrelik iki katlı bir tüneli inşa edecek. Ayrıca sahildeki Kennedy Caddesi ve Asya yakasındaki D-100 İstanbul–Ankara Devlet Karayolu'nu genişletme ve bağlantı yollarını da iyileştirecek.

Şu anda 6 şeritli olan sahil yolu tünel hizmete girerken 8 şeride çıkarılacak. Proje için 'yap-işlet-devret' modeliyle açılan uluslararası ihaleyi Türk-Kore Ortak Girişimi 30 Haziran 2008'de kazanmış ve daha sonra Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ ismini almıştı.

Toplam uzunluğu 14,6 kilometre olan güzergahta tünel, deniz tabanının en derin olduğu noktada eksi 61 metreden ve 25 metre örtü kalınlığının altından geçecek. Deniz tabanının altındaki bölüm 3,3 kilometre olacak.

Temel atma törenlerinde yüklenici firmalarla pazarlık geleneğini sürdüren Başbakan Erdoğan, tüp tünelin öngörülenden bir yıl önce bitirilmesi konusunda anlaştı. İnşaatının tamamlanma süresi 55 ay (4,5 yıl) olan proje, Türk-Güney Kore ortak girişimi ile Erdoğan'ın pazarlığı sonucu 42 aya (3,5) yıla düşürüldü. Yükleniciler, tören esnasında projeyi 42 ayda bitirmek için söz verdi. Başbakanlığı süresince temel atma törenlerine katılmayan Erdoğan bu geleneğini 3. kez bozdu.

Erdoğan, "Temel atma törenlerine katılmam, ancak son iki ayda üç temel atma törenine katıldım. Bu projeler ülkemizin en önemli projeleri. Geçtiğimiz aylarda İstanbul-İzmir otoyolu ve Körfez geçiş projesi temellerini attık. Ardından Hatay'da Türkiye ile Suriye arasında Asi Nehri üzerinde iki ülke ortak dostluk barajının temelini attık. Bugünde İstanbul'umuzun trafik problemine çözüm için çok önemli bir proje olan Boğaz geçiş tüp tünelin temelini atıyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, karayolu tünelinin temelini atmadan önce yapımı süren Marmaray'da incelemelerde bulundu. Sirkeci girişinden asansörle yerin 58 metre altına inen Erdoğan, daha sonra dekoriv denilen küçük taşıma aracıyla 938 metre yol kat ederek, denizin altındaki tünelden geçip Anadolu yakasında yeryüzüne çıktı ve buradan karayolu tünel geçişi temel atma töreninin yapılacağı alana geçti.

Marmaray'ın yapımında 'arkeolojik kazı' engeliyle karşılaştıklarını ve projenin 3-3,5 yıl geciktiğini belirten Erdoğan, "Yoksa şu anda Marmaray'ı açmış ve kullanıyor olacaktık. Marmaray'ın 29 Ekim 2013'te açılışını yapacağız." dedi.



Bu haber 1,068 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,742 µs