En Sıcak Konular

Yargıtay'ın Cihaner kararına tepki

27 Şubat 2011 13:40 tsi
Cihaner'in dosyasının görev suçu kabul edilerek yeniden Erzincan'a gönderilmesine hukukçular tepkili.

'Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılanan İlhan Cihaner'in dava dosyasının 'görev suçu' kabul edilerek yeniden Erzincan'a gönderilmesine hukukçular tepkili.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin, eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in 'Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandığı dosyayı tekrar Erzincan'a göndermesine hukukçuların tepkisi sert oldu. Cihaner'in üzerine yüklenen terör suçunun Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca 'görev suçu' kabul edildiğine işaret eden hukukçulara göre, Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmamasının iadeye gerekçe gösterilmesi de yanlış. Emekli Başsavcı Reşat Petek, CMK'nın 250. maddesine göre işlenen suçtan dolayı bakanlığın izni gerekmediğine dikkat çekiyor. "Kararda Şemdinli ruhu var." diyenemeklisavcı Gültekin Avcı ise kararın ideolojik himayeye yönelik olduğunu söylüyor.

Davayı başından beri takip eden hukukçular son kararın hukuk dışı olduğunu söyledi. Emekli Başsavcı Reşat Petek, "CMK'nın 250. maddesinin 1. fıkrasında sayılan suçlardan olduğu için, bu suçları işlediği iddia olunan kişi görev sırasında veya görevinden dolayı işlemişse bile herhangi bir izin şartı aranmaksızın cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma başlatabilir." diye konuştu. Petek, CMK'nın 250. maddesine göre işlenen suçtan dolayı bakanlığın izni gerekmediğine de dikkat çekiyor. "Kararda Şemdinli ruhu var" diyen emekli savcı Gültekin Avcı ise kararın ideolojik himayeye yönelik olduğunu dile getirdi. Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Ayhan Gültekin ise "Alınan kararda mahkeme her ne kadar iddianameyi 'görevi nedeniyle işlenen bir suç' olarak değerlendiriyor olsa da, bu kanunlarımıza aykırıdır. Çünkü Cihaner hakkında 'Ergenekon terör örgütüne üye olmaktan açılan bir dava bulunmaktadır." dedi.

Kanunlar yine bir tarafa bırakıldı

Emekli Başsavcı Reşat Petek: İlhan Cihaner'in işlediği iddia edilen suçu CMK'nın 250. maddesinin 1. fıkrasında sayılan suçlardan olduğu için, bu suçları işlediği iddia olunan kişi görev sırasında veya görevinden dolayı işlemişse bile herhangi bir izin şartı aranmaksızın cumhuriyet savcıları haklarında soruşturma başlatabilir. Tıpkı dava dosyalarının fotokopiler üzerinden birleştirme kararı verildiği gibi burada da yine kanunlar bir tarafa bırakılarak karar verilmiş. 11. Ceza Dairesi kendi ile çelişen kararlar almaya devam ediyor.

Balyoz 'görev suçu' mu sayılacak?

Emekli Savcı Gültekin Avcı:Terör örgütüne üye olmayı görev suçu saymışlar. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Görev suçu denilebilmesi için görevle ilgili, görevin gereklerinden hareket ederek girilen işlerde birtakım işlerin olması lazımdır. Cumhuriyet savcılığı göreviyle terör örgütüne üyelik çizgisi birbiriyle bağdaşmaz. Bu Şemdinli ruhuyla verilen bir karardır. O zaman Balyoz, Sarıkız, Ayışığı gibi darbe planı iddiaları var. Bunlar da mı görev suçu sayılacak peki? Yargıtay'ın verdiği karar ideolojik bir himaye kararıdır.

Hukuku yok sayan bir karar

Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Ayhan Gültekin:İlhan Cihanerdavasında Yargıtay tarafından alınan karar, hukuku ayaklar altına almıştır. Yargıtay, görevle ilgili işlenen suçlara bakar. Alınan kararda mahkeme her ne kadar iddianameyi 'görevi nedeniyle işlenen bir suç' olarak değerlendiriyor olsa da bu kanunlarımıza aykırıdır. Çünkü Cihaner hakkındaErgenekonTerör Örgütü'ne üye olmaktan açılan bir dava bulunmaktadır. Cihaner davasında ısrarlı bir şekilde alınan bu yanlış kararların nereye ulaşacağını merakla bekliyoruz.

zaman



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,522 µs