En Sıcak Konular

Yargının bir sorunu daha çözüldü

27 Şubat 2011 09:53 tsi
Yargının bir sorunu daha çözüldü

Yüksek yargıdaki iş yükünü istinaf mahkemelerini hayata geçirip, üye sayılarını artırarak çözen hükümet, “yer sorunu” bahanalerini de bitirdi.

Binlerce dosya altında ezilen ve bitmeyen dosyalar nedeniyle tutukluları serbest bırakmak zorunda olan yüksek yargının işi kolaylaşıyor. Yargıdaki iş yükü tartışmaları istinaf mahkemelerini devreye geçirip, Yargıtay ile Danıştay'daki daire ve üye sayısını artırdı. Yargının yer sorunu da Başbakan Erdoğan'ın verdiği talimatla çözüldü.

Başbakan talimat verdi

Danıştay ve Yargıtay'ı rahatlatacak fiziki mekan sorunun çözümünün perde arkası şöyle gerçekleşti. Yargıtay'ın bina sorunu önceki gün Başbakan Erdoğan'la görüşen Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker tarafından iletildi. Gerçeker ziyaret sebebinin çalışma arkadaşlarının çalışma mekanlarında çektiği sıkıntılar olduğunu belirterek, çalışma şartlarının kısa sürede normal hale getirilmesi isteğinde bulundu. Yargıtay'ın iki ay içinde faaliyete geçecek yeni daireleri için anında yer tahsisinde bulunan Başbakan Erdoğan, Kızılay'da Başbakanlık için hazırlanan 16 katlı binanın Yargıtay'a devredilmesi talimatı verdi. Daha önce Emekli Sandığı'na ait olan binanın tadilatı bitmiş olup, yepyeni bir şekilde kullanıma hazır olarak hızla Yargıtay'a devri sağlandı. Böylece Yargıtay'a yeni seçilen üyelerle birlikte ortaya çıkan yeni fiziki mekan talebi karşılanmış oldu.

Danıştay’a da jest

Yüksek yargının en tepe noktasından adalet dağıtan bir diğer yargı kurumu Danıştay'ın yer sorunu da yine Erdoğan tarfından çözüldü. Başbakanın talimatıyla Atatürk Bulvarı üzerindeki 5 katlı bir bina da Danıştay için kiralandı. Danıştay yeni binasına taşınana kadar bu binayı kullanacak. Ankara Sıhhiye'deki hizmet binası yetersiz kalan Danıştay için de, Eskişehir Yolu'nda yeni hizmet binasının yapımı tamamlanmak üzere. 62 bin 310 metrekarelik arsa üstüne yapılan hizmet binası tamamlandığında Danıştay rahat bir nefes alacak. Yeni binada, Genel Kurul salonu başta olmak üzere bin 200 metrekarelik ve 900 kişi kapasiteli 1 konferans salonu, 3 duruşma salonu ve 150 kişinin masa düzeninde oturacağı İdari Dava Daireleri Kurulu, Vergi Dava Daireleri Kurulu için ayrı salonların yer alıyor. Ayrıca kompleks içinde kreş, spor salonu, sağlık birimi gibi sosyal tesisler de bulunuyor. Bu bina Danıştay'ın eski binasına oranla 4,5 kat daha büyük olacak. Sıhhiye'deki mevcut Danıştay binası 16 bin metre kare kapalı alana sahipken, yeni bina toplam 72 bin 500 metrekare kapalı alandan oluşacak. Halen Danıştay üyeleri için ayrı oda tahsis edilemezken,  2 üye bir odada çalışıyor. Yeni binada hem üyelerin hem de hakimlerin özel odası olacak.

İKİ BİNAMIZ HEPSİNE BEDEL

Mersin’in Mut ilçesinde yapımı tamamlanan adliye sarayının açılışına katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde tüm adliye binalarının kapalı alan toplamının 569 bin metrekare olduğuna işaret ederek, İstanbul'da açacakları 2 binanın toplam alanının bile bundan çok fazla olduğunu söyledi. Açılışta yaptığı konuşmada ülkenin neresine giderse gitsin modern yollarla, alt geçit ve üst geçitlerle karşılaştığını ifade eden Ergin, şunları kaydetti:

''Bu ülkeye kim hizmet ettiyse tamamına teşekkür ediyorum. Fakat 2002-2011 dönemini tarih hayırla yad edecektir. Bu süre içerisinde Türkiye altyapısını yeniden yaptı. Binlerce kilometre çift yollar yapıldı. Demiryolları yenileniyor. Hızlı tren hatlarını açıyoruz. Türkiye genelinde 140 civarında adliye sarayımız hizmete açıldı. Önemli sayıda adliye sarayımızın inşaatı devam ediyor. Planlamalar yapılıyor. Haftaya Allah nasip ederse ıstanbul Çağlayan'da bir adliye binasını Başbakanımızla hizmete açacağız. Avrupa'nın en büyük adalet sarayı. Ondan birkaç ay sonra Kartal yöresinde açacağımız adliye sarayı da dünyanın en büyük adliye sarayı olacak. Bu iki binamızın toplamı 700 bin metre kareyi buluyor. 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde tüm adliye binalarının kapalı alan toplamı 569 bin metre kare idi. İstanbul'da açacağımız 2 binanın bile toplamı bundan çok fazla.''

bugün



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,338 µs