En Sıcak Konular

151 yıllık rüya gerçek oluyor

27 Şubat 2011 09:36 tsi
151 yıllık rüya gerçek oluyor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin temelini attı.

İstanbul Boğazı’nın 100 metre altında, iki katlı ve 2’şer şeritli olacak. Kazlıçeşme-Göztepe arası 15 dakikaya inecek. 4.5 yılda bitecek.
 
 Asrın projesi olarak adlandırılan Marmaray'da Boğaz'ı denizaltından birleştiren tünellerin açılışını yapan Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin de temelini attı. Trafiği azaltacak proje, denizaltınI adeta otobana çevirecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin temelini attı. Erdoğan, "Denizin altına adeta otoyol döşeyeceğiz. Tüp geçit demiyorum dikkat edin otoyol diyorum, böyle bir şekilde inşa edeceğimiz tünellerle, artık araçlarımıza, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra 3'üncü bir geçit daha kazandırıyoruz" dedi.

"151 yıllık rüya gerçekleşti"

Asrın projesi olarak adlandırılan Marmaray'da Boğaz'ı denizaltından birleştiren deniz ve kara tünellerin açılışını yapan Başbakan Erdoğan, Avrupa yakasından Asya yakasına denizin altından yürüyerek geçti. 151 yıllık rüyanın gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, Marmaray'daki incelemelerinin ardından, Haydarpaşa'da karayolu tüp geçişi temel atma törenine katıldı, deniz altına yapılacak otoyol projesini anlattı. Tarihi bir anın yaşandığını ifade eden Erdoğan, ''Asrın projesi olarak görülen Marmaray'ın inşaatı hızla devam ediyor ve inşallah 2013'ün 29 Ekiminde tamamıyla işletmeye almayı planlıyoruz. Trenler o gün çalışmaya başlayacak'' diye konuştu.

Marmaray'ın tamamlanma aşamasına geldiği bir noktada, bugün İstanbul ve Türkiye için bir başka büyük projenin de temelini attıklarını kaydeden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tüp geçit demiyorum"

''Denizin altına adeta otoyol döşeyeceğiz. Tüp geçit demiyorum dikkat edin otoyol diyorum, böyle bir şekilde inşa edeceğimiz tünellerle, artık araçlarımıza, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra 3. bir geçit daha kazandırıyoruz. Bu projeyle, köprü trafiğini azalttığımız kadar, şehir içi trafiğine de nefes aldırıyoruz.

Avrupa yakasında, Florya-Sirkeci sahil yolu, Kazlıçeşme'den girecek bir araç, denizin altından, tüp geçitlerden geçerek, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı'na ulaşacak. Proje üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm, Avrupa tarafında, Kumkapı-Kazlıçeşme arasında mevcut yolların genişletilmesi, hemzemin kesişmelerin ortadan kaldırılmasından oluşuyor. İkinci bölüm, Kumkapı'dan başlayıp, tamamen deniz altından geçerek Asya tarafında Marmara Üniversitesi'nden sonraki Eyüp Aksoy kavşağından Ankara asfaltına bağlanacak, böylece otoyola girmiş olacağız. Üçüncü bölüm ise Ankara Asfaltı ile Göztepe Kavşağı arasındaki yol ve kavşakların iyileştirilmesinden oluşacak. Toplam 14,6 kilometre uzunluğunda olan bu yolun 5,5 kilometresi denizin altından geçecek. Kazlıçeşme-Göztepe arası 100 dakika iken, projenin tamamlanmasıyla birlikte aynı güzergah 15 dakikada geçilebilecek.''

"Bir pazarlık yapacağız"

Erdoğan, bu projenin, sadece denizin altına tünelin tüp geçitlerin yerleştirilmesinden ibaret olmadığını, proje kapsamında 8 alt geçit, 10 yaya üst geçidi, 4 kavşak düzenlemesi yapılacağını belirtti. Projenin kendisine takdim edildiği ve ihalede ortaya konulduğu kadarıyla 55 ayda, yani 4,5 yılda tamamlanmasının düşünüldüğünü vurgulayan Erdoğan, ''Tabii burada bir pazarlık yapacağız'' dedi.

Türk-Kore ortak girişimiyle inşa edilecek projenin bedelinin ise 1 milyar 75 milyon dolar olarak belirlendiğini kaydeden Erdoğan, hiçbir kamu kaynağı kullanmadan, kaynakların çeşitlendirilmesi anlayışından hareketle yap-işlet-devret modeliyle bu yolu inşa edecek ve çok kısa sürede Türkiye'ye kazandıracaklarını kaydetti.

DOĞUMGÜNÜ SÜRPRİZİ

Marmaray Projesi'nin Sirkeci istasyonundan asansörle deniz seviyesinin 60 metre altına inen Başbakan Erdoğan'ı burada bir sürpriz bekliyordu. 57 yaşına giren Erdoğan'a Marmaray çalışanları bir pastayla sürpriz doğum günü kutlaması yaptı. Mumları üfleyerek pastayı kesen Erdoğan, kadın çalışanlara ve gazetecilere ikram etti. Gazetecilerin yeni yaşı ile ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan, "56 yıl nasıl geçti onun hesabını yapmak lazım. Bakıyorsunuz bir an gibi geldi geçti. Marmaray projesi Sultan Abdülmecit'in 1860 yılında görebildiği bir proje. Onlar o günden bugünü hayal etmişler. Ama ne yazık ki bir el çıkıp da kazmayı vurmamış. Bu kazmayı vurmak, projeyi güncelleyerek yapmak da AK Parti iktidarına nasip oldu" dedi.

MARMARAY İKİ KITATIYI BAĞLAYACAK

Dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden olan Marmaray Projesi, 76 kilometrelik raylı sistemden oluşacak. Gebze'den başlayacak olan hat, Süğütlüçeşme'de yerin altına girecek Üsküdar-Sirkeci hattında boğazın altından geçerek Kazlıçeşme'de yer üstüne çıkacak ve Halkalı'da son bulacak. Proje kapsamında Gebze-Haydarpaşa ile Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları da iyileştirilecek. Marmaray'la boğaz geçişi 2 dakikaya düşecek. Projenin 27 Mart 2012'de tamamlanması bekleniyor. Marmaray hattı aynı zamanda Avrupa ve Anadolu yakasındaki iki havaalanıyla da entegre olacak. Marmaray hattının Pendik-Sabiha Gökçen Havaalanı arasında 10 kilometrelik bağlantı kurulacak. Yine Hattın Ataköy Atatürk Havaalanı arasına da 3 kilometrelik bağlantı kurulacak.  1 milyar dolara ihale edilen Marmaray'ın proje tamamlandığında 1.5 milyar dolara mal olacak. Projenin 13.6 kilometresi boğaz tüp geçişinden oluşurken, bu bölümün Boğazın altındaki kısmının uzunluğu ise 2.4 kilometre. Proje denizin 61 metre altından geçiyor.

Dünyada denizin dibindeki en büyük 6. tünel olacak

Temeli dün Başbakan Erdoğan tarafından atılan İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi tamamlandığında İstanbullular şu anda 100 dakikayı bulan Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki mesafeyi 15 dakikada katedebilecekler. Yap-İşlet- Devret modeliyle ihale edilen ve sözleşmesinde 4.5 yılda tamamlanması öngörülen, 1.1 milyar dolar yatırım bedelli proje İstanbul trafiğini rahatlatmakla kalmayacak, aynı zamanda inşaat teknolojisi ile dünya literatürüne de girecek. Çünkü proje çerçevesinde deniz yüzeyinden 100 metre altına inşa edilecek olan 2 katlı tünelin çapı 5 katlı bir apartmanın çapına bedel ve bu büyüklükle dünyada alanındaki 6. tünel olacak. Tünel, denizin altından geçen yaklaşık 3.3 kilometrelik bölümü ile her 2 yakadaki mevcut yollara bağlanacak. 2.1 kilometrelik bölümü delme tünel olmak üzere toplam 5.4 kilometre uzunluğunda olacak.

Dünyada dev projelere imza atan Yapı Merkezi'nin Güney Koreli ortağı ile birlikte gerçekleştireceği karayolu tüp geçiş projesi, demiryolu olan Marmaray projesine paralel hatta gerçekleşecek. Projeyle ilgili bilgi veren Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, Başbakan'ın törende erken teslim pazarlığı yaparak, projenin 3,5 yılda tamamlanmasını istediğini belirterek, "Biz de belki 3,5 değil ama 4 yılda tamamlamaya çalışacağız" dedi. Amaçlarının İstanbul halkının trafik sorununa derman bulmak olduğunu belirten Aykar, projede yer alan tüneli inşa edebilmek için, özel sipariş edilip üretilecek tünel makinasının Almanya ya da Japonya'dan alınacağını, bu konuda görüşmelere başladıklarını da açıkladı.


2 katlı 4 şeritli ekspres yol
İnşaatın yoğun zamanlarında 3-4 bin kişinin çalışacağını anlatan Aykar'ın verdiği bilgiye göre proje şu özellikleri içerecek:
* Marmaray demiryolu projesi Anadolu Yakası'ndan bir tünelle gelecek Sirkeci'ye, ordan da Edirne ve Avrupa'ya gidecek. Karayolu Tüp Geçiş projesi ise bu hattın 1.8 kilometre daha güneyinden geçen, ona paralel bir karayolu tüneli olacak. 2 katlı 4 şeritli ekspres bir yol inşa edilecek.
* Proje 3 ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Kazlıçeşme'den Kumkapı'ya kadar olan bölüm. Sahil yoluna iki şerit daha ilave ediliyor, kavşaklar daha kolay girilir çıkılır hale getiriliyor.
* Kumkapı'daki Balık Hali'nin önünden tünele dalınıyor. Tünel denizin dibinde bir karanın içinden gidiyor ve Harem'den çıkıyor, E5 üzerine oturuyor. Oradan da Göztepe'ye ulaşıyor. Bu kısımda da yola birer şerit ilave edilerek kavşaklar düzenleniyor.
* Proje, Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı ile Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı arasında önemli bir entegrasyon da sağlayacak.
* İnşaat açısından dikkat çeken kısım, denizin altından yapılacak 2 katlı tünel, 13.7 metre çapındaki tünel 5 katlı bir apartman çapında. Ayrıca tünel deniz seviyesine göre 100 metre aşağıda bulunacak.
* Tünelde internet, telefon bağlantısı ve her türlü elektro mekanik sistem bulunacak. Yani tünelden geçerken telefonla iletişim kesilmeyecek.
* Tüm güvenlik önlemleriyle birlikte deprem güvenliği de ön planda tutulan ve richter ölçeğine göre 7.5 şiddetindeki sarsıntılara dayanıklı olarak tasarlanan tünel, olası tsunami dalgalarından etkilemeyecek.
* Proje YİD modeli ile yapılıyor, hazineye yük getirmiyor. Yapı Merkezi projeyi finanse ediyor. İnşa ettikten sonra da 26 yıl boyunca işletmeciliğini üstleniyor. 1.1 milyar dolarlık proje Türkiye'de uygulanmış en büyük YİD projesi.

bugün



Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs